Sonoff Zigbee SNZB-01

Witam wszystkich.
Mam problem ze zrobieniem flow do przycisku Sonoff SNZB-01, przycisk generuje msg.payload :“single”,“double”,“triple” oraz “hold”. Potrzebuje sterowac swiatlem za pomoca komendy “single” z przycisku ale w nodzie Call Service nie moze byc to “toggle”, tzn. potrzebuje dwie komendy “on” i “off”.
Mam tu na mysli ,ze jak klikne raz to Sonoff wysle “single” i z tej komendy bym chcial msg.payload ON a jak klikne kolejny raz “single” to potrzebuje msg.payload OFF.
Pozdrawiam

W takim przypadku do HA wysyłasz do wykonania service: light.toggle.

No wlasnie nie chodzi mi o toggle tylko turn_on, turn_off. Potrzebuje te payloady do dalszych procesow.

I tu jest błąd w rozumowaniu - ten przycisk jest pilotem (dość specyficznym bo jedno-przyciskowym) i jako taki nie ma stanu on i off - musisz wykorzystać stan urządzenia wykonawczego, do którego masz przypisanego tego pilota.

Gdyby pilot miał chociaż 2 przyciski, mógłbyś je wykorzystać do generowania 2 różnych stanów w jednoznaczny sposób, w przypadku tego sprzętu pozostaje wykorzystanie np. jednokliku i dwukliku.

Udalo mi sie to zrobic przy pomocy pomocnika w HA, dziala.
Zamieszczam zrzut z NR.

Odgrzeje kotleta, czy ktoś może pokazać jak ustawić event state (lub inny wyzwalający) tak aby były 3 wyjścia w zależności czy wcisnę jeden raz, dwa razy, przytrzymam?

edit: już rozkminiłem co i jak :smiley:

image

Można to też załatwić wydaje się łatwiej i bez ‘pomocników’.