Cześć.
Od paru dniu dni próbuję zmusić do współpracy z HA soundbar Samsung HW-Q800C. Chciałbym żeby odtwarzał powiadomienia typu “Suszarka zakończyła cykl” itp. Wg specyfikacji soundbar ma wbudowany Chromecast oraz Alexę. Z Alexą się nie udało, gdyż mój HA nie ma zewnętrznego IP (Alexa_media_player). Z kolei Chromecast nie jest wykrywany w HA. Belką mogę jako tako sterować np. przez integrację SmartThings (włącz/wyłącz, głośniej/ciszej). Niestety nie mogę wybrać go jako odtwarzacza TTS.
Serdeczna prośba o jakieś podpowiedzi - może ktoś z Was ma to już realizowane.
Chromecast nie jest wykrywany w HA
Próbowałeś przez wpisanie IP
/
Dodaj ręcznie, przez wpis:
cast:
media_player:
- host: 192.168.xx.xxx
Może spróbuj po Bluetooth jak masz HA zainstalowany na Raspberry to powinno zadziałać z internalnym modułem BT-> https://www.youtube.com/watch?v=6kGhrqpVbRo&list=WL&index=2
Mam HA na Fujitsu Futro S740 i w sumie nic, co bym obsługiwał po BT. W sumie nawet nie wiem czy mam BT na pokładzie.
Chyba pójdę w zakup jakiegoś głośnika od Google (Home Mini lub Nest Mini).
Tu pytanie: czy warto pójść w Nest Hub? Da się wyświetlić na nim dashboard bez przesadnej komplikacji czy zmiany firmware?
Pozdrawiam szanowne grono.
To będzie trochę OFF TOPIC
Faktycznie ze specyfikacji nie wynika to jasno czy w ogóle BT jest na pokładzie w tym Thin-cliencie, jeśli masz HAOS-generic to świeżo po zresetowaniu systemu operacyjnego (nie HA tylko całego HAOS)
w terminalu
dmesg | grep Blue
i pokaż wyniki
Jak to nic, przecież masz
tak z innej beczki, oprócz BT (nie sądzę, że wykorzystasz to skutecznie - trzeba by przerzucać soundbara w tryb BT i z niego wracać) ma też Air Play 2 (i tu chyba szanse jakieś są).
Chodziło mi o fakt, że nie mam aktualnie wykorzystywanych żadnych czujników itd po BT
I faktycznie, trzeba by przełączać źródło w belce i nie pozwalać na przejście w standby. Po 20 minutach belka zasypia.
Instalację mam w dokerze na Proxmoxie - z braku doświadczenia, taką instalację “zmałpowałem” po jakimś poradniku…
Czujniki (o których niektórzy mówią Bluetooth) de facto używają BLE (czyli wymagany dongle/karta BT >=4.0, a sam standard to wiele wspólnego z klasycznym BT to nie ma), a dla audio wystarczy BT2.0 (jakkolwiek jest przy tym sporo innych problemów do rozwiązania, bo jak na razie HA nie jest jakoś dostosowany do odtwarzania dźwięku przez BT, więc szykuje się rzeźba w g***).
Więc nie czuję się na silach pomagać, bo tu jeszcze masz po drodze “kłodę pod nogi” w postaci wirtualizacji…
Rozumiem Cię jak najbardziej. Niestety zabrnąłem z tą wirtualizacją na początku mojej drogi z HA i teraz się zastanawiam jak to bezboleśnie zmienić. Choć nie wiem czy istnieje bezbolesna droga
Gdzieś chyba widziałem ostatnio wieści, że kończy się wsparcie dla tej metody instalacji.
Jeśli nie wiesz jaką masz instalację to przygotuj taki raport
Jak podzielić się informacjami o swojej instalacji Home Assistant na forum lub githubie
Raczej źle widziałeś, bo chodzi o metody Core i Supervised (fakt braku wsparcia jeszcze nie znaczy, że na te sposoby się nie będzie dało, tak samo jak można dziś sobie zainstalować niewspierany windows95 do którego nie ma już dokumentacji ani wsparcia, ale jak ktoś umie i ma na czym…), ale skoro mówisz o proxmoxie to raczej masz instalację OSa w wirtualizacji (bo inaczej proxmox w ogóle nie ma sensu).
Z jednej instalacji HAOS na dowolną inną HAOS lub na Supervised (i wzajemnie) przechodzi się możliwie najbardziej bezboleśnie robiąc pełny backup (z poziomu HA) na jednej instalacji, a przywracając go na innej (nawet już na etapie onboardingu!)
ALE
Nie jestem do końca przekonany, że Futro S740 nadaje się na instalację HAOS-generic, ktoś by to musiał sprawdzić… jeśli masz jakiś inny nośnik ssd (oczywiście przeznaczony do skasowania) pasujący do tego komputera, to możesz to zrobić w 1 popołudnie
Proces zmiany instalacji nie jest bolesny, ja też mam Futro S740 i mam zainstalowany HAOS jako VM w proxmoxie. Są nawet gotowe skrypty instalacyjne - proxmox helper scripts. Kompletny backup HA z aktualnej instalacji i przywrócenie go po zainstalowaniu w VM działa bez najmniejszych problemów, wszystkie integracje które miałeś zainstalowane tu też będą z całą konfiguracją, takie przeniesienie to kilkanaście minut. Jedynie jak za długo poczekasz pomiędzy backupem a przywracaniem to mogą wygasnąć tokeny autoryzacyjne niektórych integracji i trzeba będzie je ponownie skonfigurować (SmartThings ten czas ma dość krótki, jak przywracam kopię z przed kilku godzin to już zwykle nie działa)
Żeby nie było problemów z przekazywaniem urządzeń pci-e do VM to oczywiście włącz w biosie IOMMU i jako Machine wybierz q35 (skrypt chyba ustawia tam domyślnie i440fx co może być problematyczne przy urządzeniach pci-e) i Bios OVMF
Możesz też zainstalować jako bare metal bez problemu.
Co do BT - czasem S740 miał kartę WiFi Intel AC 9260 - jeśli ją masz to masz również moduł BT widoczny jako urządzenie USB, lsusb powinno Ci wtedy ten adapter pokazać:
~# lsusb
…
Bus 001 Device 002: ID 8087:0025 Intel Corp. Wireless-AC 9260 Bluetooth Adapter
…
HA po przekazaniu tego urządzenia USB do VM bez problemu je wykrywa i konfiguruje.
Co do Nest Hub - nie polecam, mam NestHub2 i … szkoda kasy - responsywność jest beznadziejna, dashboard czasem wyświetla bez problemu a czasem po kilkunastu minutach wygasza ekran (wygląda jakby poszedł spać) i dopóki go nie wyłączę i włączę ponownie (nawet z poziomu HA gdzie jest jako media player) to ponowna próba wyświetlania dashboardu już nie zadziała. Przy TTS to też ma chwilę namysłu zanim się obudzi i coś w końcu powie… Do samego TTS to chyba lepszy głośnik, albo wykorzystaj telefon (chyba że masz jakieś urządzenia thread i przyda ci się router)
System Information
version | core-2025.7.1 |
---|---|
installation_type | Home Assistant OS |
dev | false |
hassio | true |
docker | true |
container_arch | amd64 |
user | root |
virtualenv | false |
python_version | 3.13.3 |
os_name | Linux |
os_version | 6.12.35-haos |
arch | x86_64 |
timezone | Europe/Warsaw |
config_dir | /config |
Home Assistant Community Store
GitHub API | ok |
---|---|
GitHub Content | ok |
GitHub Web | ok |
HACS Data | ok |
GitHub API Calls Remaining | 5000 |
Installed Version | 2.0.5 |
Stage | running |
Available Repositories | 2110 |
Downloaded Repositories | 14 |
Airly
can_reach_server | ok |
---|---|
requests_remaining | 37 |
requests_per_day | 100 |
Home Assistant Cloud
logged_in | false |
---|---|
can_reach_cert_server | ok |
can_reach_cloud_auth | ok |
can_reach_cloud | ok |
Home Assistant Supervisor
host_os | Home Assistant OS 16.0 |
---|---|
update_channel | stable |
supervisor_version | supervisor-2025.07.1 |
agent_version | 1.7.2 |
docker_version | 28.3.0 |
disk_total | 87.9 GB |
disk_used | 16.1 GB |
healthy | true |
supported | true |
host_connectivity | true |
supervisor_connectivity | true |
ntp_synchronized | true |
virtualization | kvm |
board | ova |
supervisor_api | ok |
version_api | ok |
installed_addons | ESPHome (2024.10.1), Terminal & SSH (9.18.0), Home Assistant Google Drive Backup (0.112.1), Grafana (11.0.0), InfluxDB (5.0.2), File editor (5.8.0), Mosquitto broker (6.4.1), Zigbee2MQTT (1.40.1-1), AdGuard Home (5.3.0) |
Dashboards
dashboards | 2 |
---|---|
resources | 7 |
views | 8 |
mode | storage |
Network Configuration
adapters | lo (disabled), enp0s18 (enabled, default, auto), hassio (disabled), docker0 (disabled), veth1f1455b (disabled), veth63a4e2c (disabled), vethd156425 (disabled), veth4666c9d (disabled), vethae1d8fb (disabled), veth4135964 (disabled), veth61cc3a1 (disabled), vethfd641be (disabled), vethd162dbe (disabled) |
---|---|
ipv4_addresses | lo (127.0.0.1/8), enp0s18 (192.168.1.229/24), hassio (172.30.32.1/23), docker0 (172.30.232.1/23), veth1f1455b (), veth63a4e2c (), vethd156425 (), veth4666c9d (), vethae1d8fb (), veth4135964 (), veth61cc3a1 (), vethfd641be (), vethd162dbe () |
ipv6_addresses | lo (::1/128), enp0s18 (fe80::cfd9:377d:2838:b290/64), hassio (fe80::bcdb:1bff:fe9c:95b9/64), docker0 (fe80::482b:cbff:fe6a:b92a/64), veth1f1455b (fe80::6c30:53ff:fe69:5d6a/64), veth63a4e2c (fe80::1ca4:e3ff:fed1:5276/64), vethd156425 (fe80::58e7:93ff:fe45:e83/64), veth4666c9d (fe80::748b:aff:fe2e:3f84/64), vethae1d8fb (fe80::5c79:7eff:fe62:9e4f/64), veth4135964 (fe80::e8c7:59ff:fe4d:9b01/64), veth61cc3a1 (fe80::602f:55ff:feaa:5a7e/64), vethfd641be (fe80::606a:7cff:fecd:d69b/64), vethd162dbe (fe80::d0d5:7bff:fe7d:a2a0/64) |
announce_addresses | 192.168.1.229, fe80::cfd9:377d:2838:b290 |
Recorder
oldest_recorder_run | 5 lipca 2025 17:05 |
---|---|
current_recorder_run | 17 lipca 2025 17:39 |
estimated_db_size | 252.21 MiB |
database_engine | sqlite |
database_version | 3.48.0 |
Faktycznie, wiedziałem że gdzieś dzwonią ale który to kościół to mi umknęło…
Dzięki. Mam nadzieję, że głośniki Google Home Mini nie są tak “leniwe”. Ewentualnie Google Nest Mini, żeby było rozwojowo z Thread.
Ogólnie propos migracji/zmiany instalacji to pięknie obnażyliście moją niewiedzę Wątpię, żebym sam podołał ale dziękuję za podpowiedzi.