Witaj.
Jak najbardziej może pracować na zewnątrz.
Temperatura pracy wg karty katalogowej czujnika: od -20°C do 50°C
U mnie taki zestaw działa już 3 lata bez przerwy.
Polecał bym tylko zamontować pod zadaszeniem/osłoną żeby nie lała się woda bezpośrednio na obudowę.
Raz że to druk 3D (PET-G), a dwa że w obudowie od dołu są otwory na obieg powietrza.
@rocknrolla
Klatka Stevensona nie może być czarna, bo pomiar temperatury będzie dramatycznie zafałszowany (oprócz tego prawdopodobnie elektronika w czarnej obudowie będzie pracować latem powyżej dopuszczalnej temperatury), swoją drogą każdy inny kolor niż biały się kiepsko sprawdza w takiej roli.
@szopen chciałbym zamontować taki czujnik na podbitkę, którą mam w kolorze czarnym. Myślisz, że w takim miejscu i na północnej stronie budynku by się przegrzewał?
Nie jestem w stanie ocenić ze 100% pewnością, że się nie uda uzyskać wiarygodnych pomiarów (ale i tak jestem przekonany, że temperatury będą zawyżone), ale uważam, że wybór tego miejsca jest kiepski (na podstawie kilku lat eksperymentów w takich miejscach gdzie nie moglem zamontować czujników czy stacji pogodowej w optymalnym miejscu).
W takim nieoptymalnym miejscu mam nadal swoją “ministację pogodową DIY” i mimo zastosowania wysięgnika, aby odsunąć się od elewacji, i tak mam lekko zafałszowane pomiary.
Generalnie czarny jest z gruntu zły, bo chętnie chłonie promieniowanie cieplne również to odbite, więc w opisywanych warunkach raczej nie możesz liczyć na wiarygodne wskazania (choć biorę poprawkę na tę Północ, to już sam montaż na elewacji wprowadza zafałszowanie). Jeśli chodzi o elewację, to jedynie eksperyment czy wskazania nie będą zawyżone mając najpierw zamontowany czujnik temperatury w jakimś optymalnym miejscu.
Jeśli masz taką możliwość, to optymalne miejsce na (zawsze białą) klatkę Stevensona jest minimum kilka metrów od budynków, często świetne miejsce to czubek słupka płotu, bo to miejsce przewiewne koło 2m od gruntu, zwykle nie narażone na dodatkowe promieniowanie odbite (jeśli jesteś w tej kwestii dogadać się z sąsiadem i masz możliwość doprowadzenia niskonapięciowego zasilania).
OFF TOPIC
Za to w miejscu gdzie mam świetne miejsce na stację pogodową (to akurat poza miastem) borykam się z innym problem - ze względu na położenie wilgotność w sezonie zimowym praktycznie nigdy nie spada poniżej 80% natomiast dodatkowo przez większość dni w całym cały roku osiąga wieczorami >80%