[Sprzedam] Magic Reader - czytnik WMBUS (Wi-Fi, Ethernet, POE)

Myślę, że możesz spróbować z jednym, ewentualnie dorzucić antenę zewnętrzną, bo jest przygotowane gniazdo SMA

Tak, ten model jest szyfrowany, fabryczny klucz to 32 zera, ale w zależności od dostawcy może być indywidualny.

Na allegro widziałem jakieś z demontażu. One też będą dobre?

Jeśli sprzedawca zna ich klucze i w razie czego umiesz “rozebrać i złożyć nierozbieralne” (nakładki nie są tak naprawdę nierozbieralne, co najwyżej może być problem to złożyć) by zmienić sobie lutowane ogniwo przemysłowe to czemu nie (no chyba, że sprzedaje już regenerowane z wymienionym ogniwem).

Przerobiłem już sporo tych czarnych nakładek Apatora i jeszcze się nie spotkałem z tym, żeby klucz był inny niż 32 zera…

2 Likes

Jak nie będą dobre, to masz prawo zwrotu bez nawet podawania przyczyny.

1 Like

Niestety ramki od KEL-MOT z allegro (i nowe, i z demontażu) nadają sygnał tylko między 7 - 18. Czy tak to powinno być?

Z reguły tak. W pozostałych godzinach też chyba powinny wysłać, ale już znacznie rzadziej

i tylko poniedziałek- piątek :frowning_face:

Czy dobrze rozumiem, że jest to uregulowane prawnie przez zajętość pasma? Czy zatem jest sens zakup takiej nakładki? :smiley: Czy to właściwie jedyne rozwiązanie?

To na jakim paśmie to działa?

Nie wiem czy to nie jest po prostu kwestia oszczędności baterii, zastosowana przez producenta. Nakładki Izar R4 na licznikach Diehl nadają przez całą dobę co 8 sekund.

Raczej głównie przez oszczędność baterii ale raczej też przez to że są słabe komponenty w środku i jakby był interwał co 3s to by nie dało rady.

Ograniczenie godzin i dni pracy wynika z chęci wydłużenia pracy ogniwa przez zamawiającego, skoro nie widzi on potrzeby nadawania poza godzinami pracy “inkasentów” (czyli ludzi delegowanych w teren do gromadzenia zdalnych odczytów).
Ograniczenia o których mówisz dotyczą czegoś zupełnie innego - w czasie gdy nadaje łączna zajmowana szczelina czasowa nie może przekraczać jakiegoś malutkiego ułamka czasu łącznego (bodajże brany od uwagę jest godzinny odcinek czasowy, ale nie mam o ręką tych przepisów, możesz przekopać UKE i ISAP albo zatrudnić AI do poszukiwań, bo akty prawne muszą być publicznie dostępne)
niżej streszczenie od AI bo mi się nie chce szukać realnego linka (ale kiedyś to czytałem u źródła i streszczenie wygląda wiarygodnie)

Zgodnie z przepisami obowiązującymi w 2026 roku, dla urządzeń wMBus w paśmie 868 MHz (używanych m.in. do odczytu liczników), obowiązują następujące limity zajętości pasma (Duty Cycle):

Podpasmo 868,000 – 868,600 MHz:
    Maksymalna moc: 25 mW E.R.P.
    Zajętość pasma (Duty Cycle): ≤ 1% (maks. 36 sekundy na godzinę).
Podpasmo 868,700 – 869,200 MHz:
    Maksymalna moc: 25 mW E.R.P.
    Zajętość pasma (Duty Cycle): ≤ 0,1% (maks. 3,6 sekundy na godzinę).
Podpasmo 869,400 – 869,650 MHz:
    Maksymalna moc: 500 mW E.R.P.
    Zajętość pasma (Duty Cycle): ≤ 10%.

Producent zna wielkość telegramu i w związku z tym znając też przepływność i ilość danych nadmiarowych zna czas jego trwania, jeśli nakładka ma nadawać co 5 minut (a tak zwykle nadają te pracujące 24/7) to pojedynczy telegram nie może trwać dłużej niż 3.6s/12 = 0.3s

TLDR kup nakładki zaprogramowane do pracy 24/7, bo są takie

Każde pasmo jest uregulowane prawnie w każdym kraju (jeśli nie jest dziki i ma sensowny system prawny). W PL mamy te uregulowania mniej więcej zgodne z tym co jest w UE (są pewne drobne rozbieżności między krajami wynikające ze względów historycznych, ale dąży się do pełnego zharmonizowania częstotliwości). Akurat jeśli chodzi o wmbus to w całej EU jest jednakowo. (ALE w Amerykach czy Azji jest inaczej).

1 Like

(Z tego co kojarzę) To nie są warunki tylko dla liczników to są też warunki dla wszystkich używających tych pasm tz. użytkowników meschcore itp.

Chciałem się dowiedzieć czy na 433 czy na 868 bo czasem przy mniej profesjonalnych jest na 433.

To zatem jaką nakładkę kupić do licznika wody PoWoGaz JS 2,5-02 Smart C+ (JS2,5-02)? Mam łatwy dostęp do zasilania z gniazdka jakby co.

Podbijam. Czytniki dostępne we wszystkich oferowanych przeze mnie wersjach