[Sprzedam] Magic Reader - czytnik WMBUS (Wi-Fi, Ethernet, POE)

Mówię jak było, poszukaj; to jakieś tajne repo czy jak?

Tajne nie jest jak widać:

1 polubienie

Oczywiście że nie jest, ale raczej nie wprowadza nic nowego do tematu :slight_smile:

Jak to nie wprowadza, może nie mogłem pomóc nie wiedząc co masz w YAMLu?

Did you manage to set up “Landis & Gyr Ultraheat T230” with GitHub - SzczepanLeon/esphome-components ?

If yes then what was the default key and driver?

Thanks!

Czy urządzenie jest gotowe na odbiór ramek od licznika oddalonego o 19m? Tę odległość poprzedza gruba ściana (20cm styropian + 20cm pianobeton) Mam licznik gama 350.

Jeśli nie ma gęstego zbrojenia w ścianach, to zasięg wmbus jest rzędu kilkudziesięciu metrów.

W związku z rozszerzeniem oferty, zaktualizowałem pierwszego posta.

1 polubienie

Mam pytanko czy z jednego urządzenia mogę czytać 2-3 liczniki? wodę i otusa3 i gaz?

Możesz bo to definiujesz w kodzie.
Urządzenie słucha absolutnie wszystkiego co nadaje na 868 Mhz.
Dopiero wpis powoduje że jest “głuche” na inne urządzenia.

[10:52:11.830][I][app:196]: Project wmbus.UltimateReader version 4.0.0
[10:52:16.977][I][wmbus:053]: Have data (77 bytes) [RSSI: -79, mode: T1 A]
[10:52:16.981][I][wmbus:059]: Telegram handled by 0 handlers
[10:52:20.203][I][wmbus:053]: Have data (77 bytes) [RSSI: -47, mode: T1 A]
[10:52:20.215][I][wmbus:059]: Telegram handled by 1 handlers

Jeden telegram jest Twój a drugi nie.

2 polubienia

Polecam zakupy u Mariusz_Woszczynski magic reader v5 zakupiony i działa wyśmienicie. Dodatkowo fajna instrukcja dla laika i przede wszystkim pomoc w uruchomieniu.

A ja dziękuję @Mariusz_Woszczyński za pomoc, nie zasiliłem jego skarbonki tylko dlatego, że w duchu zero waste wykorzystałem swoje elektrośmieci :wink:
Mam i ja (V4 CC1101):

1 polubienie

Witam, czytałem opis Magic Reader na OLX i w wykazie nie ma licznika KAMSTRUP Multical21 (mam klucz szyfrujący). Poszukuję takiego urządzenia co będzie szczytować dane z dwóch liczników wody.

Czytnik obsługuje multical21. Tylko nie wiem czy nie będziesz potrzebował klucza deszyfrującego od dostawcy

Kiedyś robiłem podejście do takiego rozwiązania pod 230V. Nawet miałem już prototyp, bebechami od ładowarki Samsunga:) Była jedna firma zainteresowana takim projektem, ale chyba dofinansowania nie dostali i się kontakt urwał. A ja jakoś nie chciałem sam na rynek wprowadzać 230V…

Mam klucz szyfrujący. O której wersji czytnika piszesz i czy jest wystawiony na OLX?

Jak masz czas mozesz zawsze od chinczyka kupic czytnik. :wink:

2 sztuki pewnie bym zamówił. A jak z zasilaczem? Macie jakieś gotowe sprawdzone z allegro? Finalnie chciałbym mierzyć 2 nakładki AT-WMBUS-16-2 oraz licznik energii gama 350.

Do 2 osobnych lokalizacji?

Jeśli wszystkie te liczniki są w promieniu kilkunastu-kilkudziesięciu metrów (zasięg zależy od lokalnych uwarunkowań, więc może sens mają 2, ale mając możliwość montażu odbiornika w jakimś miejscu, gdzie jest zasięg wszystkich wystarcza jeden).

Musisz też znać klucze szyfrowania telegramów z tych liczników.

Chciałem jeden dać do kotłowni, gdzie jest jeden główny licznik wody i jeden podlicznik. A skrzynka główna od prądu z tego miejsca jest oddalony o 26m. Dlatego drugi odbiornik chciałem dać do miejsca gdzie tylko byłoby 10m odległości.

Klucz do nakładek na licznik wody? Klucz do gamy zdobędę jak złożę wniosek do PGE Dystrybucja.

Dom jest z gazobetonu zbudowany, ocieplenie 20cm, nowy budynek.