-
Moduły Heltec “Wifi Kit 8” - moduł ESP8266 z wbudowanym białym wyświetlaczem OLED na SSD1306 128x32 pix
WiFi Kit 8 – Heltec Automation
https://resource.heltec.cn/download/WiFi_Kit_8/WIFI_Kit_8_Pinout_Diagram.pdf
SSD1306 OLED Display — ESPHome
30zł/szt/ + przesyłka (moduły nowe nierozpakowane - każda torebka zawiera moduł oraz 2 rzędy wyprowadzeń do wlutowania, nie zawiera kabelka akumulatora, opis u producenta informuje tylko o złączu wlutowanym w płytkę co jest nieco mylące - inne modele miewają również pasujący kabelek, ten model nie, choć gniazdo akumulatora i układ kontroli akumulatora zawiera; kupiłem wielopak, którego nie wykorzystam w całości) jakaś drobna negocjacja zawsze możliwa, ale bez przesady
zdjęcia z wstępnej fazy projektu tzw. Tally (wyświetlacza który zapala się “w negatywie” gdy dana kamera jest na wizji, ten projekt nie ma wiele wspólnego z HA, no właściwie nic ;P) -
akumulator Lipol 3,7V 1100mAh 1C/3C (brand MakerFocus) ze złączem Micro JST 1.25; 26 zł/szt.
pasuje np. do modułu z punktu 1.
zdjęcia
-
DSTIKE WiFi Deauther MiNi, moduł ESP8266 m.in. z wyświetlaczem OLED oraz samoprzylepną anteną zewnętrzną 60 zł
GitHub - SpacehuhnTech/esp8266_deauther: Affordable WiFi hacking platform for testing and learning -
Moduł ESP-01 1M, ESP8266 “golas”, flash Puya; 10 zł/szt.
-
Moduł NodeMCU v2 4M, ESP8266 - ESP-12E, Amica v2; 19 zł/szt.
-
Moduł BMP180 (GY-68 ); 6,5 zł/szt.
BMP085 Temperature+Pressure Sensor — ESPHome
koledzy ze sporego projektu zza wschodniej granicy https://narodmon.ru/
zalecają go bodajże jako jedyny sensor Bosha do zastosowań typowo zewnętrznych (pozosałe ich popularne sensory nadają się do wnętrz) -
Moduł BMP280; 25zł (ale nie jestem pewien czy go znajdę, ani czy go wciąż mam)
BMP280 Temperature+Pressure Sensor — ESPHome -
Moduł BME280; 30zł (ale nie jestem pewien czy go znajdę, ani czy go wciąż mam)
BME280 Temperature+Pressure+Humidity Sensor — ESPHome
BME280 Environment — ESPHomejest jeden zasadniczy problem z dwoma punktami powyżej - moduły BMP280 i BME280 wyglądają identycznie i przeważnie nie jest oznaczone na PCB który to model więc rezerwuję sobie nieskończenie wiele czasu na ich rozróżnienie (pewnie będę musiał podpiąć)- edit: informacja dla potomnych BME280 jest praktycznie kwadratowy, BMP280 mimo tego samego rozkładu wyprowadzeń jest węższy i prostokątny (chodzi o blachę obudowy) -
Moduł FRAM Adafruit na bazie MB85RC256V 256kbit (32kB); 55 zł
Adafruit I2C Non-Volatile FRAM Breakout - 256Kbit / 32KByte : ID 1895 : $9.95 : Adafruit Industries, Unique & fun DIY electronics and kits -
Moduł GY-521 MPU-6050 żyroskop I2C; 8 zł
/szt.
MPU6050 Accelerometer/Gyroscope Sensor — ESPHome -
Wyświetlacz LED 8x 7-segment na bazie MAX7219; 8,5 zł/szt.
MAX7219 7-Segment Display — ESPHome -
Wyświetlacz LCD HD44780 1602 + moduł I2C PCF8754; 6 zł/szt.
Character-Based LCD Display — ESPHome -
Wyświetlacz LCD HD44780 2004 + moduł I2C PCF8754; 33 zł (ale nie jestem pewien czy go znajdę, ani czy go wciąż mam)
Character-Based LCD Display — ESPHome -
TCA9548A multiplexer I2C; 7 zł/szt.
TCA9548A I²C Multiplexer — ESPHome -
Zasilacz do breadboard’u (płytki stykowej) MB102 3,3V i 5V; 5,5 zł/szt.
Moduł zasilający do płytek stykowych MB102 - 3,3V 5V Botland - Sklep dla robotyków -
Płytka regulatora AMS1117 (Uwy=3,3V; maks Iwy=0,8A; Uwe=od 4,7V do 7V); 5 zł/szt.
-
Grzałka PTC 110st.C, 12VAC/DC, 3W-10W; 18zł
https://www.amazon.de/-/pl/gp/product/B07FJXP5ZJ -
Zasilacz sieciowy dopuszkowy SLV 470546 Vin 230V~, Vout 24V=, Ioutmax 0,5A; 70 zł
-
"Chirp" wersja sprzedawana przez AZDelivery 12zł/szt.
chirp! - alarm podlewania roślin (i jego chińskie klony) -
Tinol bezołowiowy, “tubka” (w sensie czegoś podobnego do próbówki z korkiem) 16g, Sn99,3 Cu0,7 Flux 1,8% /0,8mm; 4,5 zł/szt. -
Naklejka okrągła NFC MIFARE Classic 1K Chip, 13.56mhz,ISO14443A, średnica 25,5mm, grubość 1mm; 3,5 zł/szt to są tzw. tagi NFC (możliwe do wykorzystania z apką HA lub na Androidzie w dowolnym innym celu (do którego nadają się tagi NFC)
-
Sonda hermetyczna oparta o Dallas 18B20 5zł/szt. -
Klawiatura membranowa 16 klawiszy 4 rzędy 4 wiersze 5,5zł/szt.
identyczna z Klawiatura numeryczna membranowa samoprzylepna - 16 klawiszy Botland - Sklep dla robotyków -
Możliwe drobne gratisy w postaci płytek prototypowych (takich do lutowania), złącz czy elementów biernych (czego nie będę tu wymieniał, bo szkoda mi na to czasu - sklepu nie prowadzę, więc zapasy sprzętu nie są zinwentaryzowane w żaden sposób).
-
Inne rzeczy których raczej nie wykorzystam w swoich projektach dodam później,
bo teraz tydzień kwitnę w delegacji (a trochę tego jest, bo wielopaki kupowałem dość często)~
Jeśli kwota jest w zł/szt. to pewnie mam przynajmniej 2 szt. do zbycia, jeśli zł to sztuka jest tylko jedna, w razie sytuacji gdy sprzętu jest mniej niż chętnych to schodzi w/g kolejności zgłoszeń.
PS
- Ogłoszenie jest zawsze aktualne - będę po prostu skreślał nieaktualne fragmenty (jeśli sprzedam lub wykorzystam sprzęt w kolejnych projektach, ale w większości jestem przekonany, że nie wykorzystam wszystkiego wymienionego wyżej)
- faktur nie wystawiam, bo to nadwyżki sprzętu z moich prywatnych projektów
- nie daję też gwarancji i wykluczam rękojmię, większość sprzętu jest nieużywana, wiele z tych przedmiotów jest w zaplombowanych fabrycznych opakowaniach (choć z tego co wiem, w sensie prawnym jest używana, bo jest w moim posiadaniu ponad pół roku), a jeśli coś było używane, to jest sprawdzone i sprawne (szczegóły na PW, bo na skompletowanie tej listy i tak poświęciłem 2x po pół dnia)
- negocjacja cen jest możliwa, ale proszę o litość - każda z kwot wymienionych w opisie powyżej jest niższa od ceny zapłaconej podczas zakupu, więc tu druga zasada rezerwacji zgłoszeń - w takim wypadku biorę pod uwagę wyższą ofertę (jeśli będą 2 różne oferty).