Sprzęt na hosta HAOS w 2026 roku

// mod edit - ten wątek powstał z podziału wątku
https://forum.arturhome.pl/t/problem-z-uruchomieniem-ha-w-przegladarce-moze-ktos-pomoze/16656/21

To daję info - laptop na instalację serwera headless jest z zasady bez sensu.
(nie każdy dobrze pracuje z zamkniętą klapą matrycy, laptopy mają często rozwiązania odstające od typowego komputera klasy PC x86-64, więc mogą się pojawić dodatkowe nieprzewidziane trudności)

Z zasady nie pracuje się na konsoli lokalnej, to jest rozwiązanie ostateczne (i czasami konieczne, zazwyczaj “raz w życiu” na samym początku, ale klawiatura to koszt kilkunastu zł, a jeśli nie masz monitora w domu, to wybierz takie rozwiązanie, które w ostateczności podłączysz do tv, no chyba, że tv też nie masz…).

Więc ja uważam, że kupowanie specjalnie laptopa w takim celu to pomysł średnio-słaby.
(ostatecznie jest jedno zastosowanie haos-kiosk, ale to się jak na razie nie bardzo sprawdza)

A gdy coś piszesz na forum, to zamieszczaj tyle konkretów ile się da (co za laptop się nadal nie dowiedziałem, choć pytałem o to już wczoraj).

Tu też brak konkretu, ja nie wiem co to jest “serwer HA” w twoim mniemaniu.
(jeśli nie daj boże miałeś ma myśli HA Green, to i owszem - uważam, że jego zakup jest bezprzyszłościowy)

Kupiłem Acer Chromebook R11 N15Q8.

• ProcesorIntel Celeron N3160.

• Pamięć RAM4 GB.

• Dysk32GB.

Jeśli chodzi o serwer to miałem na myśli np Dell Wyse SSD Cloudflare 4gb

Laptop jeszcze do mnie nie dotarł, zobaczymy. Jeśli będę miał problemy to pewno zdecyduję się np na tego Dell’a

Moim zdaniem, to od razu możesz go zwracać. Będzie z tym więcej problemu niż to warte. A to dlatego, że to bieda Chromebook. Pierwszym problemem będzie instalacja HAOS, bo musisz najpierw zmienić mu firmware UEFI aby instalować inny OS niż ten od Google. Kolejne problemy, to pamięć eMMC, na dodatek to tylko 32GB). Pamięć RAM też wlutowana na płycie i jest jej 4GB (dobre na początek zabawy). Podaj budżet, to pomożemy dobrać coś aktualnie optymalnego na start sprzętowo.

EDIT:
Ten artykuł może uświadomić ile kosztuje zmiana OS:

1 polubienie

Moze sie nie będę wypowiadał bo to temat rzeka…

Szczerze mówiąc jestem ciekaw czy się uda (dotykowy ekran mógłby być interesujący z haos-kiosk )

Brzmi ciekawie, ale minuta używania google dała mi wiedzę, że płyta główna CB5-132T ma wlutowany RAM więc nie ma mowy o ewentualnym upgrade gdyby instalacja się znacznie rozrosła (w normalnej sytuacji 4GB wystarcza, ale najbardziej rozbudowana moja instalacja realnie potrzebuje 6-8GB, a mam tam wepchnięte 24GB, bo akurat takie miałem moduły na luzie, pewnie się za jakiś czas przeorganizuję aby było mniej).

Ta sama sytuacja może dotyczyć “ssd” (tj. patrząc na rozmiar pierwsze co mi przychodzi do głowy to wlutowane na płycie głównej eMMC - i potwierdziła to druga minuta używania wyszukiwarki), czyli gdy rozmiar zrobi się krytyczny (a moim zdaniem 32GB to jest już krytycznie za mało na wstępie) pozostanie pajęczarstwo przez podpinanie prawdziwego ssd na dane do USB (tu na szczęście jest jeden port USB3) ale zrobi się z tego “pajęczarstwo”, które jest być może do uniknięcia z innymi konstrukcjami.

Obojętnie czy będzie sukces czy nie i tak się chwal postępami, bo nie znam nikogo kto by miał HAOS na jakimkolwiek chromebooku choć wydaje się to możliwe do osiągnięcia
(lata temu robiłem dość duży research związany z chromeboxami i chromebookami pod kątem HAOS właśnie i… jednak nie zdecydowałem się na takie rozwiązanie)

Natomiast lektura obowiązkowa to

Co do tego drugiego

To pachnie mi niewiadomym modelem Wyse (4GB RAM sugeruje jakiś ultrastary=ultrabiedny model), z preistalowanym przez kogoś HA
(moja sugestia - nie przychodź na forum z problemami, jeśli to nie jest instalacja którą sam robiłeś od zera, skorzystaj z wsparcia sprzedawcy, nie czujemy się zobowiązani do udzielania jakiejkolwiek pomocy na takich instalacjach).

O ile licencja HA nie zabrania sprzedaży (czegoś, co jest darmowe), to wszystkie oferty jakie widziałem w postaci polizingów z preinstalowanym HA były opisane ze złamaniem licencji na użytkowanie logo

Tu jest wiele więcej tych logo:

Biznes na elektrośmieciach - Dell Wyse 5010 (Dx0D) z premierą modelu w 2013r.

Póki co spróbuję uruchomić HA na tym laptopie. Na ten moment całość traktuję jako ciekawostkę i próbę zautomatyzowania niektórych obszarów w domu. Nie ukrywam że jestem bardzo bardzo słaby z sieci, protokołów, baz danych itp. więc pewnie nie będzie łatwo. Jak to ruszy to dam znać. Jeszcze raz dziękuję.

HA został stworzony do ułatwiania życia, ale jego rozwój przez ostatnie kilka lat jest ukierunkowany głównie właśnie na użytkowników mniej technicznych, a większość podstawowych funkcji masz OOTB (z pudełka), więc większość wiedzy z dziedzin które wspomniałeś nie jest niezbędna.

Tylko jest taka kwestia - chromebook wbrew wyglądowi nie jest zwykłym notebookiem, tylko sprzętem celowo tak zmodyfikowanym, by w założeniu dostawcy technologii (google) nadawał się tylko do użytku z chromeos, właściwie główna modyfikacja dotyczy takiego “niewolniczego” BIOSa dlatego lektura materiałów, które wskazałem jest obowiązkowa.

Druga kwestia, to większość modeli chromebooków to właśnie takie bieda-konstrukcje (zero możliwości upgrade i generalnie wydajnościowo dość słabe podzespoły - model który wybrałeś to na dziś sprzętowo jest niemal zupełne minimum na uruchomienie HA), a wybrane modele zawierają podzespoły dla których nie ma sterowników. Tylko nieliczne modele są normalnymi laptopami, ale one zazwyczaj występowały też jako normalne wersje, a nie chromebooki, no i zalecam kupno takiej ich normalnej wersji, a nie chromebookowej modyfikacji (chociaż jak pisąłem na wstępie nie wiem czy w ogóle laptop jako baza sprzętowa dla hosta HAOS to jest dobry kierunek), no chyba, że różnica w cenie jest naprawdę warta zachodu, i tu moja prywata - praktycznie żaden chromebook nie jest wart tej walki, mimo, że dziś jest to znacznie łatwiejsze niż parę lat temu).

Jeśli modyfikacja chromebooka w normalnego peceta się nie uda to pamiętaj o tym

Budżet akurat nie jest dużym problemem. Ale tak jak piszesz to jest start więc wolałbym nie pchać się w drogie rozwiązania

OK może ujmę to co wyżej w dużym skrócie i w kontekście prób twojego nadmiernego oszczędzania - podejrzewam (na skraju pewności), że ten model chromebooka jest na tyle stary, że nie jest możliwe po rozpoczęciu modyfikacji przywrócenie starego fabrycznego BIOSa - więc mówiąc krótko - jeśli się nie uda instalacja HAOS, a nie musi, to właśnie wyrzuciłeś kasę w błoto (bo nikt rozsądny nie przyjmie zwrotu modyfikowanego sprzętu)
No chyba, że opcjonalnie zagospodarujesz go na lekkiego desktopowego linuxa (być może bez dźwięku albo bez czegoś jeszcze innego - zajrzyj w te 2 linki i przeczytaj całość tej dokumentacji konwersji chromebooków we w miarę normalne komputery), bo google jako dostawca technologii już dawno olało najstarsze generacje, więc fabryczny chromeos nie ma sensu i nie ma do niego powrotu, a na ChromeOS Flex nie działa dźwięk na generacji Brasswell.

Dlatego może konkretnie ta sugestia @angler da Ci do myślenia

Bo póki tego jasno nie wyraziłeś, że “oglądasz każdą złotówkę 2x” uważałem, że decydując się na takie truchło jesteś mentalnie gotowy na utylizację go w PSZOK gdy pójdzie coś nie tak (szczególnie, że podkreślasz, że na komputerach to się nie bardzo znasz).

Generalnie każdy chromebook/chromebox, to potencjalnie hardcore przy jailbreaku (chociaż samo odkręcenie śrubki blokującej bootloader - to raczej dotyczy właśnie tego modelu, czy zdjęcie blokady przez odłączenie akumulatora na czas modyfikacji BIOSa nie wydają się trudne, to pułapek pewnie będzie więcej).

Dlatego pytanie o realny budżet jest bardzo na miejscu.
HA Green (którego zdecydowanie odradzam!) nie wymaga żadnej wiedzy i kosztuje 600zł, ale w takim budżecie już się znajdzie peceta zdatnego do użytku (a może będzie i taniej przy realnej chęci znalezienia czegoś minimalistycznego, ale nie aż tak jak twoje pomysły).

A skoro jesteś w stanie dać ~300zł za złom, to chyba możesz poszukać czegoś rozsądniejszego, na czym samodzielnie bezproblemowo zainstalujesz HAOS w zbliżonych lub niewiele większych pieniądzach.

W ogóle przeniosę cześć wątku o doborze sprzętu na host w jakieś inne bardziej pasujące miejsce.

1 polubienie

Zaproponujcie więc na czy postawić HA, tak na początek

Nie ma czegoś takiego jak na początek.
Bez kosztowo to tak jak masz teraz VM - uczysz się jak to działa ( kopie bardzo łatwo się przenosi na późniejszą docelową maszynę ).
Dopiero potem kupujesz nie szrot a sprzęt na 2 do 5 lat do przodu.

Inaczej : najpierw scenariusze użytkowania , co chcesz dokupić do domu w późniejszym czasie, co chcesz w HA uruchomić nie dziś a za pół roku.
I pod to się kupuje sprzęt który ma to obsłużyć bez czkawki.

Bo kupując szrot który premierę miał 10 lat temu wpadniesz w pułapkę kosztów.

1 polubienie

HP Thin Client Pro T550 / Intel J6412 4 x 2.0GHz / 8 GB / 64 GB - do niedawna poniżej 500zł były jako odnowione przez producenta („refurbished”), ale obecnie, w tej kwocie, oferty już tylko na polizingowe widzę (na znanej platformie). Możesz od razu zmienić dysk NVMe na większy, albo pobawić się i zrobić to za jakiś czas. Wystarczy nie tylko na początek.

HP Pro t550 Thin Client

@Rafalczachor
Metodologia poszukiwań (nie chcę sugerować konkretnego sklepu, ani platformy ogłoszeniowej, bo przecież można kupić sprzęt od kogoś a nie w sklepie, ale mam skończoną ilość czasu na takie zabawy).

a) wybierasz sklep z polizingami (ewentualnie jakąś dużą platformę handlową)

• w nim komputery sff/usff (raczej nie AIO, nie laptopy, desktopy czy serwery rackowe do rozważenia tylko jeśli masz na to miejsce) ewentualnie modele thin-client/terminal
  • sortujesz po cenie malejąco, dowijasz się do interesującego pułapu cenowego i przeglądasz specyfikacje (istotna jest generacja sprzętu - im nowsza tym lepiej, czy ma RAM i ssd i jaki rozmiar, czy są lutowane czy wymienne)

lub

b) przeglądasz portale ogłoszeniowe (ewentualnie jakąś dużą platformę handlową)

• zwykle trzeba mieć jakieś wstępne typowania (do tego przydaje się krok a) ), więc wyszukujesz jakąś frazę (kilka przykładów niżej to poszukiwanie “nuc”)
  • sortujesz po cenie malejąco, dowijasz się do interesującego pułapu cenowego i przeglądasz specyfikacje (reszta j/w)

krok końcowy - jeśli nie jesteś pewien możesz pytać o konkretną ofertę już na forum (licz się z krytyką, wielu z nas używa HA od co najmniej kilku lat, i już wiemy, że wymagania z czasem rosną, to zależy głównie od sposobu użytkowania, ale sam HA ma coraz więcej upiększaczy, które wymagają zasobów)

Aha i te moje trafienia z portalu ogłoszeniowego - nie są to sugestie typu “kup konkretnie to” (szukałem tylko NUC we w miarę rozsądnej specyfikacji gotowej do pracy na już, czyli nie “0 RAM + 0 hdd”, jeśli masz jakieś podzespoły w domu, możesz się kierować nimi by nie marnować tego co już masz).

od najdroższych (jako limit przyjąłem 600zł).

Przy kupowaniu czegoś “z 2, 3 czy 4 ręki” oczywiście należy zachować zdrowy rozsądek i jakąś tam ostrożność.
Proste wytłumaczenie czemu sugeruję platformę NUC (tu wyżej są konstrukcje intela produkowane przez Pegatron, czyli oddział Asusa) - otóż swego czasu intel zaprojektował konstrukcje referencyjne i stanowiły one nieformalny standard na rynku tego co jest w rozmiarach USFF (teraz wiele współczesnych tanich chińczyków jest produkowane na wzór tych konstrukcji, natomiast to co wyszło z linii produkcyjnych Pegatron na pewno nie rozpada się w rękach).

Ale do clou - HAOS-generic pochodzi w prostej linii od dawniejszej linii wydawniczej HassOS-NUC (dokładnie ta linia wydań była dedykowana konkretnie na NUCe) więc problemy z kompatybilnością zasadniczo nie występują.

Rozmiary takich USFF to około 10x10x5cm (+ zewnętrzny zasilacz, zależnie od generacji wtyczkowy lub podobny jak stosuje się w laptopach), polecam szukać komplety z wyposażeniem fabrycznym (do którego należy wieszak VESA co umożliwia montaż pionowo choćby na bocznej ścianie choćby jakiegoś mebla w pracowni, czy innym dyskretnym miejscu, nawet “na pleckach” monitora lub telewizora) a miejsce montażu wymaga jakiegoś przewiewu celem chłodzenia (wiele modeli ma chłodzenie półpasywne, tj.wentylator, który po odpowiednim skonfigurowaniu jest zatrzymany przy typowej pracy w HA). Nie polecam wersji “niskich” - pomniejszono im dół obudowy o jakieś 2cm, często to się łączy z jakimiś dodatkowymi ograniczeniami, np. brak miejsca na drugi dysk w wybranych modelach które w “wysokiej” wersji mają taką możliwość, ale przede wszystkim dostęp do gniazd przyłączeniowych jest niewygodny.

Aktualne linie modeli USFF wypuszczane pod marką Asus zostały przebrandowane na Expert Center, ze względu na to, że NUC jest nazwą zastrzeżoną intela, a w nowych liniach są konstrukcje również AMD, jakkolwiek ze względu na ceny w miarę świeżych generacji raczej nikt rozsądny nie przeznaczy tak nowego sprzętu na instalację HAOS (niezależnie jak bardzo by miała być ta instalacja rozbudowana).

2 polubienia

Wirtualna maszyna to na pewno najlepsze na początek. Uważam, że jest parę opcji sprzętowych bardzo budżetowych dla kogoś kto lubi robić z elektrośmieci użytek. Nawet produkcyjnie w małych pieniądzach można coś już wyszukać. Jeśli nie przeszkadza estetyka gołej elektroniki to są naprawdę tanie i sensowne wydajnościowo możliwości.
Przykład oferty poniżej w cenie paczki czy butelki, tej czy innej używki:

Opis oferty:
"Płyta jest w 100% sprawna.
Nie posiada żadnych blokad.
Klucz dożywotniej licencji Windows 10 pro wpisany w BIOS płyty głównej.
Intel N5000
8gb ram DDR4
Jest miejsce na dysk SSD M2 Sata
Na innej mojej aukcji można kupić u mnie baterie i pełną płytę ze spodem."

Spód kadłubka ze sprawną baterią i płytą kupiłem za 45zł (idealnie pod przesyłkę ze Smart).
Zasilać można z USB-C PD, koszt zasilacza od HP z przejściówką bluetip to 25zł. Dysk M2 SATA 128GB to obecnie 69zł. Oczywiście wszystko jako używane, sprawne z rękojmią i możliwością zwrotu.
Przetestowane, pobór mocy w IDLE 3W. Gratis zasilanie awaryjne na parę godzin. Kupując taki kadłubek należy zwrócić uwagę na przycisk zasilania z boku obudowy, bo kupując bez klawiatury może się okazać, że będzie go w niektórych modelach brakować jeśli był na pokrywie.
Poniżej tabela dla porównania Intel N5000 i CPU z najpopularniejszych TC używanymi pod HA.

Intel J6412 w HP T550 Pro, który poleciłem powyżej, jak widać najnowszy w technologii 10nm.

Dlatego właśnie w tym kontekście wspomniałem o VM - zero kosztów, oswojenie się z projektem, wdrożenie a dopiero na końcu już zakup maszyny docelowej.