zamówiłem kilka żarówek więc dam znać jak wypadają w testach,
cena sensorów trochę odstrasza, ale ciekawostka ponieważ posiadają nawet smart lampki na choinkę
zamieszczam temat może ktoś również będzie zainteresowany artykułami przed świątecznymi dla swojego domu
Pozdrawiam
Jeszcze ciekawe jak z kompatybilnością z innymi bramkami ZigBee. Na stronie zigbee2mqtt nie ma żadnych danych o SilverCrest ale z pewnością nie produkują tego sami. Trzeba sprawdzić.
Mam dobre doświadczenia jeżeli chodzi o lidla i jego serwis gwarancyjny wiec to mógłby być dobry zakup. @Bartek czekam na testy
Jeśli chodzi o gniazdko-wykrywa jak Tuya oraz oświetlenie łączy się na Deconz oraz Z2Mqqt , przed kupnem zrobiłem research w sieci na temat tych produktów. Z sensorami czasem jest problem lecz niektórym się udaje. Poniżej link do spostrzeżeń zagranicznych użytkowników.
Zamówienie dotarło.
Parowałem po przez bramkę Zigbee Conbee II. Na bramkach xiaomi nic nie widziało, co mnie wcale nie zdziwiło.
Żarówki RGB E14
Parowanie: błyskawiczne, od razu po podłączeniu do prądu, wchodzi w tryb parowania
Kontrola: jasność, kolor, on/off
Typ: Router
Taśma Led
Parowanie: błyskawiczne, od razu po podłączeniu do prądu, wchodzi w tryb parowania
Kontrola: jasność, kolor, on/off
Łańcuch świetlny
Parowanie: po podłączeniu do prądu wciskamy przycisk [F]unkcyjny na 5 sekund, wchodzi w tryb parowania
Kontrola: jedynie on/off, nie reaguje na zmiany kolorów ani jasności, można to robić ręcznie na sterowniku za pomocą przycisku [C], co jest mało inteligentne
Sam nie zdecydowałem się na kupno, bo naród najwyraźniej nie dorósł do takiego sprzętu w dyskontach i pudełka są porozrywane, a zawartość być może niekompletna.
PS Ciekaw byłem żarówek, niestety nie mają w tym sklepie, dodam jeszcze, że żadnych produktów z tej serii nie mają w sklepach na Gagarina ani na Karłowicach (te miałem na trasie), a sklepów we Wrocławiu jest pewnie z 15, ale nie miałem aż takiego ciśnienia by to znaleźć, aby obskoczyć wszystkie. a zdaje się to była oferta na tydzień 4-11 grudnia.
Czy komuś udało się uruchomić listwę zasilającą (3 gniazda 230V + 4xUSB) przez Zigbee Conbee II używając Zigbee2MQTT (ostatnia wersja 1.16.2.2)? Wg listy kompatybilności Silvercrest HG06338 control via MQTT | zigbee2mqtt.io powinno to działać. Niestety po parowaniu dostaję komunikat o braku wsparcia tego modelu.
Po próbie dodania ręcznego dalej w logach jest info:
Zigbee2MQTT:error 2020-12-16 20:06:05: Failed to call ‘EntityPublish’ ‘onMQTTMessage’ (AssertionError [ERR_ASSERTION]: Endpoint name ‘l1’ is given but device is unsupported
Jest wykonana poprawka dla tej listwy do konwertera zigbee-herdsman: poprawka zigbee-herdsman-converters
Należy uzupełnić plik devices.js o wpis dla Lidl CZ.
Czy udało się wam podpiąć czujnik ruchu i taśmę LED do CC2531?
Jedyne co mi pokazuje to dla czujki ruchu że urządzenie jest niewspierane, LED nie widzi wcale.
Paruję przez naciśnięcie reset na 5s.
zigbee2mqtt version 1.16.2
Tego też próbowałem, LED nie widzi wcale a czujnik ruchu był jako unsuported a teraz też już go nie widzi. Inne urządzenia dodał xiaomi dodał bez problemu.
Właśnie nie wiem i nie chciałbym sam takowych doświadczać już po zakupie…
Liczyłem na jakąś opinię dot. zasięgu, czasu działania, zwłoki przed ponownym wykryciem ruchu czy procesu parowania.
Deconz II + Zigbee2mqtt .
Co do zasięgu - nie sprawdzałem u mnie działa
Zasilanie CR123A czyli powinien długooo działać na baterii .
Ma czujnik antysabotażowy “tamper” zgłaszający wyciągnięcie z uchwytu .
Jak dla mnie za tą cenę ok .