Cześć. Znalazłem sporo niestety przestarzałych poradników na temat cast’owania daschboardu do Google Nest Hub 2. Wypróbowałem kilka sposobów i najlepiej działa ten z użyciem SSH & Web Terminal oraz CATT. Uruchomienie cast’ingu wymaga wklepania w konsole polecenia i zatwierdzenia enter - wszystko działa, ale…
jedyny problem to rozłączanie castingu co 10 minut. Przed aktualizacją SSH & Web Terminal, dało się to rozwiązać automatyzacją, korzystając z wywołania usługi “Home Assistant Supervisor: Write data to add-on stdin”, podając dodatek jako SSH & Web Terminal i wpisując polecenie jako “data” i uruchomienie automatyzacji co 10 minut.
Aktualnie SSH & Web Terminal wyciął możliwość korzystania z funkcji “Write data to add-on stdin” i nie wiem jak zautomatyzować uruchamianie polecenia. Gdzieś w Głoglach znalazłem zapiski na temat wykorzystania shell command (wpisania w configuration.yaml polecenia pod shell command i wywołania go przez automatyzacje), ale niestety shell command w połączeniu z CATT nie działa.
Ktoś męczył temat i może znalazł jakieś sensowne rozwiązanie?
Próbowałem dodatku, ale niestety dashboard który korzystał z card_mod rozlatywał się lub w ogóle nie zaciągało CSS z konfiguracji kart. Przy korzystaniu z CATT nie ma tego problemu.
BTW. Z rozłączaniem sobie poradziłem pare minut temu fixem dla CATT z HACS, aczkolwiek dalej chcę wymuszać automatyczne wklepywanie komend do terminala SSH aby zautomatyzować casting (rozpoczynać i zakańczać w określonych warunkach).
Sprawdzę na pewno
Edit:
@relayer Poprawka, nie to testowałem, zaraz sprawdzę
Ok, udało się osiągnąć to co chciałem.
Dla potomnych:
Faktycznie DashCast addon z HACS bez problemu ogarnia temat. Automatyzacje rozpoczynającą cast’ing utworzyłem w NodeRed encją “call service”:
Zbyt często nie robię aktualizacji , ze wzgledu na problemy z dashcast i modbus wróciłem do starej wersji 8.4 i os 9.5 . Teraz dodatki działają ale wysypała się integracja esphome. Próba ponownej instalacji integracji kończy komunikat : Nie udało się wczytać interfejsu konfiguracji: Failed dependencies assist_pipeline.
Niestety Kroki w tył przy obecnych zmianach/aktualizacjach HA nie są wskazane, w pewnym momencie przestaną ci działać dodatki, integracje czy inne elementy, automatyzacje, skrypty. W przypadku problemów z jakimś dodatkiem/integracją rozwiązań należy szukać u źródeł.
Logger: homeassistant.setup
Source: components/assist_pipeline/pipeline.py:824
First occurred: 8 października 2023 21:53:28 (1 occurrences)
Last logged: 8 października 2023 21:53:28
Error during setup of component assist_pipeline
Traceback (most recent call last):
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/setup.py”, line 288, in _async_setup_component
result = await task
^^^^^^^^^^
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/assist_pipeline/init.py”, line 45, in async_setup
await async_setup_pipeline_store(hass)
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/helpers/singleton.py”, line 41, in async_wrapped
result = await func(hass)
^^^^^^^^^^^^^^^^
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/assist_pipeline/pipeline.py”, line 987, in async_setup_pipeline_store
await pipeline_store.async_load()
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/helpers/collection.py”, line 271, in async_load
self.data[item[CONF_ID]] = self._deserialize_item(item)
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
File “/usr/src/homeassistant/homeassistant/components/assist_pipeline/pipeline.py”, line 824, in _deserialize_item
return Pipeline(**data)
^^^^^^^^^^^^^^^^
TypeError: Pipeline.init() got an unexpected keyword argument ‘wake_word_entity’
Source: setup.py:416
First occurred: 8 października 2023 21:55:32 (884 occurrences)
Last logged: 20:03:18
Unable to set up dependencies of esphome. Setup failed for dependencies: assist_pipeline
Source: setup.py:207
First occurred: 8 października 2023 21:53:30 (1 occurrences)
Last logged: 8 października 2023 21:53:30
Unable to set up dependencies of default_config. Setup failed for dependencies: assist_pipeline
System Information
version
core-2023.8.4
installation_type
Home Assistant OS
dev
false
hassio
true
docker
true
user
root
virtualenv
false
python_version
3.11.4
os_name
Linux
os_version
5.15.90
arch
x86_64
timezone
Europe/Warsaw
config_dir
/config
Home Assistant Community Store
GitHub API
ok
GitHub Content
ok
GitHub Web
ok
GitHub API Calls Remaining
5000
Installed Version
1.33.0
Stage
running
Available Repositories
1375
Downloaded Repositories
35
Home Assistant Cloud
logged_in
false
can_reach_cert_server
ok
can_reach_cloud_auth
ok
can_reach_cloud
ok
Home Assistant Supervisor
host_os
Home Assistant OS 9.5
update_channel
stable
supervisor_version
supervisor-2023.10.0
agent_version
1.4.1
docker_version
20.10.22
disk_total
468.7 GB
disk_used
39.5 GB
healthy
true
supported
true
board
generic-x86-64
supervisor_api
ok
version_api
ok
installed_addons
Duck DNS (1.15.0), File editor (5.6.0), Home Assistant Google Drive Backup (0.111.1), Let’s Encrypt (4.12.9), MariaDB (2.6.1), NGINX Home Assistant SSL proxy (3.5.0), Node-RED (14.5.0), Samba share (10.0.2), Terminal & SSH (9.7.1), VLC (0.2.0), go2rtc (1.7.1), Zigbee2MQTT (1.33.1-1), Mosquitto broker (6.3.1), mjpg-streamer (0.3.1), 3DPrinter (2023.1.0), TheengsGateway (1.8.0), MQTT Explorer (browser-1.0.1), Advanced SSH & Web Terminal (15.0.8), ESPHome (2023.9.3)