That is a really good price!
Czy u Was też się tak dzieje że codziennie stacja pogodowa Bresser 5w1 czytana za pomocą rtl433 tworzy nową stację nowym nr?
Trochę to uciążliwe bo zmieniają się encje i ciężko codziennie to poprawiać
Pozwolę sobie napisać w tym temacie, bo związany ze stacją pogody. Kupiłem czujniki od stacji Raddy AG7 (brak stacji bazowej z LCD) z zamiarem wykorzystania obudowy i sensorów i wsadzenia do środka esp32. Ale zanim to zrobię, to chciałby się zorientować, czy w tego typu stacjach coś z tych czujników wychodzi po podłączeniu baterii? Czy musi być stacja bazowa, żeby odpytywała sensory i te dopiero zaczną nadawać?
Zależy jaka technologia komunikacji, ale to pewnie najzwyklejsze niezestandaryzowane RF433 i w takim wypadku stacja bazowa (to jak rozumiem jest właśnie to co kupiłeś - zawiera ona m.in. termohigrometr, pluwiometr, anenometr itd, a wspominam to, bo mnóstwo ludzi nazywa odbiornik stacją bazową…) będzie nadawała kiedy jej się zechce (raczej regularnie), a transmisja jest jednokierunkowa, brakuje tylko odbiornika, ale wiele protokołów stosowanych na paśmie częstotliwości 433MHz daje się odbierać np. tunerami dvb-t realteka (projekt rtl_433 i rf433 ), albo innym sprzętem.
Raczej nie pchaj się w przeróbkę na ESP, bo ze względów energetycznych to nie jest dobry kierunek (chyba, że chcesz ciągnąć tam zasilanie z domu).
Taki był plan, żeby pociągnąć zasilanie. Ale może jest szansa na odczyt bez modyfikacji stacji.
Nie mam tunera, ale próbuję to ogarnąć z cc1101. Mam odbiornik, który ładnie czyta piloty 433MHz (github://gabest11/esphome-cc1101), ale w nim ze stacji nic nie przychodzi…
To dekodowanie może się nie udać, surowe dane może odczytasz ale nic nie będziesz rozumiał. Jest to kwestia protokołów. To podobnie jak licznikami.
Jest projekt, który może sobie z tym poradzić
Lub bardzo stary i nierozwijany RFLink
Ale od czegoś trzeba zacząć, więc najpierw muszę surowe dane odczytać, żeby walczyć dalej:)
Dlatego łatwiej użyć tunera, urządzenia na mikrokontrolerach muszą z góry wiedzieć co mają odbierać i jak rozkodować.
zdecydowanie najprościej kupić tuner na RTL2832
na olx znalazłem odpowiedni sprzęt za 35zł + porto
Mogę wystawić na olx czy innej platformie sprawdzony model tunera DVB-T pod rtl_433. 35zl + KW. Z takim sprzętem sprawdzisz stacje w 5min. A możliwe, że ściągniesz inne sygnały od sąsiadów.
Ok, spróbuję. Cezarze, napisałem wiadomość na messengerze
Ja mam tak po każdej wymianie baterii w swojej stacji pogodowej.
Trochę przypadkiem, razem z @Mariusz_Woszczyński, znalazło się rozwiązanie na Twoją i moją bolączkę, ale wymaga zrezygnowania z dodatku rtl_433 MQTT Auto Discovery i przejście na ręczne stworzenie sensorów w YAML. Daj znać czy jesteś tym zainteresowany.
Dołożyłem opis w bardziej stosownym temacie: