Jeśli stacja (obojętnie jakiego producenta) jest w stanie wysyłać dane do Weather Underground to jest taki komponent niestandardowy (dostępny też w HACS)
plus jest taki, że otrzymujemy też personalizowaną prognozę dla lokalizacji stacji (od WU),
minusy, że
trzeba odnawiać token WU na darmowym kocie (raz na rok, chyba, że się coś zamieniło)
tłumaczenia na PL są do kitu, a autor jak na razie olał dawny PR z korektą…
od czasu do czasu bywa zwracany niepoprawne wskazanie (przy problemach z łącznością)
Witam wszystkich, podążając za tym wątkiem, udało mi się zintegrować dość popularną i dość tanią stację METEO SP89B (cena na znanym portalu 390 zł) za pomocą Lilygo LORA32 (moduł radiowy z ESP32 na pokładzie, cena u dalekowschodnich kolegów 90 z) i oprogramowania openMQTTGateway v1.7.0
Polecam filmik:
WAŻNE: Należy pamiętać o wybraniu właściwej wersji oprogramowania na open MQTT (w przypadku tej stacji: lilygo-rtl_433-fsk)
Nie jest to rozwiązanie tak popularne jak dongle USB, ale też nie wymaga podłączania fizycznie do serwera HA, LORA32 może leżeć gdziekolwiek bliżej stacji pogodowej, o ile jest zasięg wifi (jest miejsce na zewnętrzną antenkę), roboty na góra 10 minut i to rozwiązanie było tutaj wspomniane klika razy, ale bez rozwinięcia.
Jeśli ktoś ma jakieś pytania to zapraszam na priv.
Tak na szybko przejrzałem filmik, czy dobrze mysle ze można za pomocą tego odczytać z pilota komendy i potem wysyłać te komendy do otwarcia bramy po 433,92mhz klikając w HA?
Tak, ale nie ma to nic wspólnego z tematem tego wątku, oprócz tego musisz mieć pilota i odbiornik ze statycznym kodem, co jest raczej mało prawdopodobne, chyba że sterownik bramy to zabytek (kody zmienne zwykle nie są obsługiwane w podobnych projektach).
Rozwiązania stosowane na 433MHz nie są dobrze zestandaryzowane (tzn. niby są, ale na zasadzie “każdy sobie rzepkę skrobie” - popularnych protokołów jest kilka, a raczej kilkanaście, a w sumie wszystkich ponad kilkadziesiąt, a rozwiązania są na tyle różne, że są stosowane 3 różne częstotliwości nośne, chociaż większość pracuje na tej samej, to np. na innych niż większość działa Somfy czy MCZ, a stosowanie niektórych rozwiązań potrafi zakłócać inne…).
Więc powszechnie stosowane określenie RF433 to wrzucanie różnych rozwiązań do jednego wora na zasadzie, że wszystkie one wykorzystują to samo pasmo częstotliwości (to tak jakby wrzucić Zigbee WiFi i Bluetooth do jednego wora, choć to całkiem różne rozwiązania, na zasadzie, że każde z nich może korzystać z pasma 2.4GHz…).
Moim zdaniem to jedno z najgorszych, możliwych miejsc do zainstalowania stacji pogody. Może nie wszyscy to zdanie podzielają ale tak mi wyszło na logikę. Nagrzewanie się dachu, ciepło od budynku w zimie, odczyt wiatru zaburzony bryłą budynku itp itd. W pamięci mam również obraz budek meteorologicznych IMGW.
Oczywiście, że dach to jedno z najgorszych miejsc - tam nie ma szans na warunki zbliżone do znormalizowanych miejsc instalacji prawdziwych stacji meteorologicznych.
a w mieście na wysięgniku przy balkonie (to nie jest dobre miejsce, ale najlepsze z możliwych, teraz to tylko termohigrometr, bo stacja pogodowa w tych warunkach nie ma sensu, ale dorzucę pomiar pyłów zawieszonych)
Podbiję temat, bo nie chcę zakładać nowego. Co obecnie jest w dobrym stosunku cena/jakość wśród stacji pogody? Chodzi o funkcjonalność:
przeznaczenie dla kogoś kto nie ma HA (jest laikiem)
chciałby zebrać statystyki dla określenia wietrzności na przełomie najbliższych min. 6 miesięcy
mieć do tych danych łatwy dostęp i podgląd statystyk.
Jaka stacja oraz serwis/aplikacja pozwala na zbieranie takich danych? Zapewne będzie to coś z dostępem do Internetu i chmurowym kontem. Coś dla zwykłego Kowalskiego, który myśli o założeniu u siebie mikro siłowni wiatrowej i wydaje mu się, że u niego wieje, a ja mu mówię, że musi to zmierzyć.
Moim prywatnym zdaniem tylko cokolwiek co się da połączyć z WeatherUnderground (z tanich AccuRite i La Crose oraz ich klony czy może raczej po prostu white-label ich faktycznych producentów) https://www.wunderground.com/pws/buying-guide
dokumentacja do API (gdyby ktoś miał zamiar zrobić z tego użytek, IBM obecnie nie ma z tym wiele wspólnego, ale API się nie zmieniło)
Jeśli chodzi o dane dostępne online to oprócz prędkości wiatru trzeba analizować kierunek (no chyba, że to ma być wiatrak pionowy).
PS dane które wysłałem na PW pochodzą ze stosunkowo bardzo wietrznego miejsca.
PPS pamiętam, że ktoś z użytkowników forum wrzucał kiedyś linka do okazji na ciekawą konstrukcję z ultradźwiękowym pomiarem prędkości wiatru, ale nie mogę tego znaleźć (jakkolwiek wydaje mi się że to było coś sensownego i gdyby nie to, że mam jaką mam i poświęciłem trochę pracy by jej solidnie zaimpregnować elektronikę, to pewnie bym kupił).
Reasonable is to get one from Konrad, like the Eurochron model with the additional display.
The linked topic by @szopen has a few links which I shared about different models available in the Polish market.
For WeeWX you need a RPi or something similar to run on it. I do use RPi Zero-W for that purpose.
My choice would be an Ecowitt, or a so called FineOffset clone, preferably with a display for your convenience. All of those support WU as a web service to share data with.
Cel jest zawsze tan sam, zbadać opłacalność ewentualnej inwestycji we własnych warunkach. A dane o wietrzności zebrana w czasie zimowego półrocza dają realną informację czy jest wiatr, czy tylko mi się wydaje, że jest na mojej działce. Przy obecnym programie wsparcia polskiego państwa z programu „Moja Elektrownia Wiatrowa” perspektywa dla szybkiego zwrotu z inwestycji zaczyna być godna rozwagi. Takich osób, kuszonych własną energią z wiatru jest więcej wśród moich znajomych, ale nikt z nich nie bawi się techniczne, nawet na podstawowym poziomie. Dlatego to ma być rozwiązanie dla laika, technicznego noba, zwykłego użytkownika domowej elektroniki. Ja sobie radzę dzięki bazie InfluxDB i Grafana . Co nie znaczy, że projekt WeeWX nie zbadam, bo bardzo mnie zaciekawiłeś. Co do moich przemyśleń i ewentualnych wyborów, to myślę, że to nie jest dobry temat, miejsce na rozpoczynanie tu nowej dyskusji, w kontekście stacji pogodowych. Jeśli jest wśród nas taka potrzeba, to może należy rozpocząć nowy temat na forum.
Jest wsparcie dla Ecowitt Weather, Weather Undergound, Weather Cloud i Weather Observation Website (WOW).
Cena też przystępna, w Polskiej dystrybucji 369 zł.