Stacja PWS Vevor YT60234

Cześć,

VEVOR 7-in-1 Wi-Fi Weather Station, 7.5 in Color Display, Home Weather Station Indoor Outdoor, with Solar Wireless Outdoor Sensor Alarm Alerts, for Temperature Humidity Wind Speed/Direction Rain | VEVOR EU

Czy komuś z Was udało się zintegrować z HA tę satację?

Biorąc pod uwagę, że stacje pogodowe robi w ChRL 3 producentów (te coś warte, bo ostatnio pojawiło się dużo śmieci przypominających stacje pogodowe dzięki ekspansji technologii od Tuya), marka nie ma żadnego znaczenia, bo jest to tylko kwestia tego jaką znaną i lubianą elektronikę wsadzili do środka (może też nie być znana i lubiana i wtedy nici z tego). Zasadniczo możesz podsłuchiwać taką komunikację na wiele sposobów, ale najłatwiej używając projektu rtl_433 oraz tunera dvb-t na Realteku.

Odbiornik (tablet) wygląda na wersję WiFi, a wtedy możesz olać jak stacja właściwa komunikuje się z odbiornikiem, bo integrujesz go z WU a HA integrujesz z WU.
(wymagane podłączenie odbiornika-tabletu do sieci z dostępem do internetu, komponent niestandardowy korzysta również z połączenia chmurowego z serwisem WU)

Wszystko na temat jest już na forum przejrzyj wątki stacja-pogody weatherunderground wundergroundpws

Aha, kup wersję 868MHz, bo 915MHz jest nielegalna w EU (no chyba, że mieszkasz w Ameryce wtedy odwrotnie).

I jeszcze jedno jeśli będziesz montował w miejscu o stosunkowo dużej wilgotności, to niestety nawet stacje ze średniej półki nie są wystarczająco zabezpieczone przed korozją… więc drugi wydatek to opakowanie lakieru do impregnacji elektroniki i kilka wolnych popołudni by rozebrać sprzęt i zaimpregnować każdy metalowy fragment elektroniki, który się da.
W wilgotnych warunkach fabryczne zabezpieczenia wystarczają u mnie na 1 sezon. Ostatnia stacja wytrwała prawie 2 lata - niestety nie byłem dostatecznie odważny z impregnacją termohigrometru (i mam właśnie rozbebeszoną, zastanawiam się czy wymienić płytkę czujnika na inną kompatybilną, czy próbować odratować to co jest…)

A dalszą dyskusję proponuję kontynuować w najbardziej pasującym wątku (zależnie od tego jaką metodę integracji wybierzesz) + ewentualnie go tu podlinkować od posta z dalszą dyskusją.

2 polubienia