Jakiś czas temu wpadłem na pomysł aby użyć stary telefon xiaomi z androidem jako kamery. Żeby dobrać się do aparatu zainstalowałem appkę CamON Live Streaming. Obraz udostępniany jest po rtsp. Niestety nie udało mi się zmusić go do wykorzystania pełnej rozdzelczości aparatu, ale to co jest mi wystarcza.
Appka działa w tle i może uruchamiać się automatycznie po restarcie. Telefon po jakimś czasie trochę zamula, więc zmuszam go do restartu raz dziennie.
Apka udostępnia sporo informacji o telefonie po swoim RestAPI (dobrze opisanym) - m.in. stan baterii i oświetlenia. Umożliwia też (poprzez RestAPI) zmianę zoom i focus (jest też autofocus).
Aktualnie kamerę mam podpietą do HA poprzez Frigate, a do sterowania (zoom/focus/lampa) i czujników (bateria) zrobiłem prostą integrację opartą na Restful - gdyby ktoś był zainteresowany mogę zamieścić plik yaml.
Telefon jest podłączony do prądu poprzez “smart” wtyczkę, która włącza lub wyłącza ładowanie w zależności od stanu baterii.
Jako że to moja pierwsza integracja, to idealna nie jest Działa w oparciu o periodyczne odpytywanie po RestAPI, co skutkuje dużymi opóźnieniami w pokazywaniu faktycznego stanu. Np. od momentu włączenia lampy do “zaświecenia się” jej stanu w HA może minąć kilkanaście sekund. Kiedyś może znajdę czas, żeby zrobić to lepiej
Jeszcze karta widoku kamery - to połączenie “collapsable-card”, “mushroom” i “frigate”:
Wydaje mi się, że gdzieś już napotkałem na to rozwiązanie i z jakiegoś powodu nie zdecydowałem się… Czy ta apka + integracja udostępnia video w h264 wraz z audio? A dane o baterii? Lampka, focus, zoom? Jakoś nic o tym nie ma na oficjalnej stronie integracji…
Tak czy siak pewnie wypróbuję, dzięki za link.