Pytanie (może głupie ale mam zaćmienie) - da się zmienić “state” z NR w encje w HA ? Wiem jak zmienić atrybut ale tutaj nie mam pojęcia.
Chyba, że ktoś podpowie mi jak w inny sposób zliczać godziny pracy nawilżacza.
Domyślnie gdy klikam w historie widzę to co poniżej a chciałbym wiedzieć ile czasu pracował w poszczególnych trybach. Taka sama sytuacja z oczyszczaczem powietrza. Dlatego wymyśliłem sobie aby ze humidifier state zrobić sensor.
Spróbuj nodem entity, ale jesli chcesz to później zliczać to raczej lepiej wyrzucić do bazy (możesz sobie zainstalować z addona MariaDB) z dokładnym czasem i stanem.
Metoda dobra ale chyba nie zliczy czasu tylko sumę pomiarów wilgotności powierza w tym przypadku. U Ciebie jest switch.officelaptoppowersocket u mnie humidifier.nawilzacz_sypialnia.
Tak czy inaczej dzięki, na pewno się przyda.
liczy czas zadziałania danej encji - Type- time liczy czas. - Count liczy ilość uruchomieć,
dodatkowo zrobiłem sobie coś takiego ( głównie chodzi o “laptop_czas_dzialania”- jest to zmiana formatowania i wyświetlania, ponieważ domyślnie history_stats pokazuje czas jako cyfry - czyli 1godzina 30 minut pokazuje jako 1,5 - a ten template sensor zamienia ładnie na 1:30:00. pozostałe skopiowałem bo może się przydać np wyliczenie zużycia prądu
Dla float dopisz na końcu (0), czyli float(0) znikną ci wtedy ostrzeżenia w logach.
float nie można przekonwertować unavailable na wartość liczbową, więc zgłosi wartość domyślną. Tradycyjnie float wartością domyślną jest , 0 ale w przyszłości będziesz zobowiązany do określenia wartości domyślnej. Jeśli nie podasz wartości domyślnej w bieżącej wersji (2021.10.0), pojawi się komunikat ostrzegawczy, ale począwszy od 2021.12.0 będzie to komunikat o błędzie .
no właśnie widziałem te wpisy ostatnio w logach… no i tak miałem w tyle głowy że będzie trzeba się tym zająć do grudnia a mam tego sporo w logach… bo dużo templatów wykorzystuje.
DZIĘKI !!
2021-10-22 09:34:07 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.template] Template warning: 'float' got invalid input 'unknown' when rendering template '{{ (states('sensor.co_floor0_lev1_time_on') | float * 3600) | timestamp_custom('%H:%M:%S', false) }}' but no default was specified. Currently 'float' will return '0', however this template will fail to render in Home Assistant core 2021.12
2021-10-22 09:34:07 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.template] Template warning: 'float' got invalid input 'unknown' when rendering template '{{ (states('sensor.co_floor0_lev1_time_on') | float * 3600) | timestamp_custom('%H:%M:%S', false) }}' but no default was specified. Currently 'float' will return '0', however this template will fail to render in Home Assistant core 2021.12
2021-10-22 09:34:07 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.template] Template warning: 'float' got invalid input 'unknown' when rendering template '{{ (states('sensor.co_floor0_lev2_time_on') | float * 3600) | timestamp_custom('%H:%M:%S', false) }}' but no default was specified. Currently 'float' will return '0', however this template will fail to render in Home Assistant core 2021.12
Dokładnie tak zrobiłem tylko nie VS bo nie używam w HA a w paru plikach ręcznie edytorem. na szczęście mam takich plików dużo tylko trzy i CTRL+H działa wszędzie.
w configuration.yaml (zigbee2mqtt) pomogło.
Zostało mi jeszcze w logu: 2021-10-24 21:05:22 WARNING (SyncWorker_4) [homeassistant.components.google] The 'max_results' option is deprecated, please remove it from your configuration
ale na to chyba jeszcze nie ma poprawki jeśli dobrze rozumiem: