Dzięki, ale to już tu było pokazywane w linku. Nie wiem po co to wrzucasz, skoro to nie ma zastosowania w przypadkach pokazanych przeze mnie: “If … your node doesn’t use an If State”. Ja używam if state, zmiana na string czy na number nic tu nie pomaga, nawet jak wywalę wszystko z tej sekcji od wyjścia z node. Masz racje, że nie rozumiem, te wszystkie linki czytałem, obsługuję Google tak na 3+, i właśnie ich nie rozumiem, możesz tu wklejać ich dowolnie dużo, jak nie zobaczę przykładu jak to zmienić to dalej nie zrozumiem.
Koledzy… to inssues i przewodnik tylko miesza w głowie.
Nie zmieniajcie nic po za State Type na string. W chwili obecnej nic to nie zmienia i chyba udeptuje grunt pod nową wersję?
Ta zmiana po deploy jest widoczna natychmiast i nie wymaga innych restartów.
Entity state dla NR jest zawsze jako string więc intencji jak na razie nie rozumiem?
Jeśli pozmieniacie typy w innych polach, możecie się spodziewać, że coś zacznie się dziwnie zachowywać.
Robiąc aktualizację we wszystkich nodach bedziesz miał tak jak w debug1
więc jeśli dalsza cześć procesu wymaga wartości liczbowych powinieneś też zmienić entity state
wtedy otrzymasz to co w debug2
Jak nie mam racji to mnie popraw
Masz rację
nie miałem takiego przypadku
tego nie da się zmienić z poziomu nodów, tylko:
Najprostszy — skopiuj i podmień JSON
- Kliknij node → menu ☰ → Export → Selected nodes → JSON
- Wklej do edytora (np. Notepad, VS Code)
- Znajdź linię: “state_type”: “str”,
-
- Usuń ją (całą linijkę, razem z przecinkiem jeśli trzeba)
- Skopiuj poprawiony kod
- W Node-RED: Menu → Import → Clipboard → Wklej → Replace existing node
Nie sądzę żeby to wymagało tak karkołomnych zabiegów. 40 szt w swoim NR przerobiłem zmieniając STATE TYPE na string, a tam gdzie chciałem żeby na wyjściu pojawiła się wartość numeryczna zmieniałem entity state na “as number” potem zapisz i deploy Modified Flow
@isom1266 …może dlatego, że nie wiedziałeś… że się nie da.![]()
No właśnie! Dokładnie TO chciałem koledze przekazać, ale on nadal pisze, że:
Przyznam, że teraz to ja nie rozumiem W JAKIM CELU chce to zmieniać. Przecież to NIE O TO tu chodzi… Raczej trudno będzie znaleźć przykład na zbędną zmianę, skoro jest zbędna i nikt tego nie robi…
U mnie wszystko działało. Komunikat sugeruje, że jak czegoś nie zmienię, to w kolejnej, jakiejś, wersji przestanie działać. No i jest wylistowane kilka nodów z ostrzeżeniem, co po prostu nie potrzebnie alarmuje. Widzę, że jest na liście gniazdko, które padło i zamierzam je podmienić. Wolałbym, żeby komunikaty po prostu pokazywały faktyczne problemy.
Alarmuje aby zmienić to przed aktualizacją, jeżeli ktoś ma rozbudowane automatyzacje to po aktualizacji przestaną mu działać. Swego czasu było tak z
* Entity ID 'media_player.googlehome4300' should be in the data property, not the target property, for the selected action
gdzie głośniki zamilkły.