State type is deprecated and will be removed in version 1.0

Dzień dobry.
Co tu trzeba zmienić, by te ostrzeżenia jak w temacie poznikały?

Dokładnie to co zostało napisane w notatce do aktualizacji. Chcesz żebym za Ciebie jeszcze raz przeczytał czy wolisz gotowca ?

Dziękuję za zainteresowanie @MariuszAK. To niestety nie działa, cokolwiek tu wybiorę, zapiszę, ponowy Deploy czy restart NR, dalej liczba błędów wisi ta sama, tylko to mi się zmieniło:

Gra ze mną w lustro?
Usunąłem wszystko i dalej to samo, więc to albo sekcje wyżej, albo cały ten nod może być usunięty i trzeba go zastąpić czymś innym?

Hm dziwnie, u mnie wszystko zadziałało jak pozmieniałem we wszystkich nodach gdzie używałem current state i events state

Tą poniższą wersję masz ? czy najnowszą 0.80.3 ?

Niestety zrobiłem ostatnio aktualizację i tak się stało. Mam NR w HA, może jest jakaś inna numeracja, moja to 20.2.3. Dzisiaj zresztą zrobiłem kolejną aktualizację, ten numer jest z dzisiaj, bo szukałem odpowiedzi po forach i niby jest to opisywane, ale ja po prostu tych podpowiedzi nie rozumiem.

Chodzi o wersje noda websocket zaktualizuj do najnowszej i zastosuj zmiany.

Potwierdzam zmiany pokazane przez @MariuszAK działają bez problemu w wersji jak na foto

Ale ja to mam.

hejka, może ja czegoś nie rozumiem, ale zamiana tych wartości nie zmniejsza mi ilości błędów

Możę restart NodeRed nie wystarcza i trzeba całego hosta zrestartować?

Teraz patrzę, że tych nodów current state mam kilkadziesiąt, ale wylistowane z błędami mam tylko te gdzie porównuję prądy od falownika Anenji i temperatury z CWU, wszystkie te enecje pochodzą z ESPHome i modułów ESP32, może tu jest jakiś związek?

wiem że to zapewne proste, ale nie kumam o co chodzi. Entitity state ma być number?

obraz
Ja sprawdzam czy prąd jest ustawiony na 5 lub mniej jeśli to go zmieniam w następnej funkcji o 5 w dół, i to działa OK, nie ważne czy wybiorę tu jako string czy jako numer

Ale i tak wylistowuje mi w zakładce Issues.
Taki node jest OK:

ze stringiem…

Ten jest OK, nawet zamieniłem string na as number.

Polecam restart host, po restarcie liczba błędów zmalała, ale i tak nie wiem czy dobrze to zmieniam.

spoko, ale dalej coś jest chyba schrzanione w websocket, bo jak encja jest poprawiona w subflow do dale widzi jako błąd, a jak ją skopiuje na zewnątrz i poprawie, to odliczy ilość błędów, podejrzewam, że znowu trzeba będzie restart

edit

wystarczy restart nodeRed, ale chyba nie tak to powinno działać.

A może o to chodzi:

‘number.’
Bo tam gdzie mam ‘sensor’, to jest OK.

Ostrzeżenia występują w przypadkach gdzie podstawiasz encję numeryczną np temperaturę , napięcie itp. Po aktualizacji domyślne ustawienie jest string i należy je zmienić na number. Tam gdzie są encje wystawiające stany on, off itp nie ma problemu. Wszystko można znaleźć w dokumentacji do aktualizacji w linkach wstawionych przez @MariuszAK

1 Like

Zgadza się, chociaż ciekawe to jest, ponieważ miałem inne encje, które miały string i nie wymagały zmiany na “as number”, błędu nie było i działały, oczywiście poprawiłem, bo to błąd.

edit
tak naprawdę mam całą masę encji jako string a błędów nie mam i działają, albo coś kuleje w tym websocket albo czegoś nie rozumiem.

Zrozumiesz jak kiedyś wartość 101 zrobi się mniejsza niż 40 :slight_smile:

No i super, czyli number jest problemem, to jak teraz w takich przypadkach jak wyżej pokazane zamienić number traktowany jak string na number, żeby nie było konfliktów?

Wygląda na to, że nie rozumiesz problemu… Jak go rozwiązać?
Ano tak:

Prościej chyba nie da się wytłumaczyć.
Oczywiście domeny encji pozostają bez zmian ← …i tu chyba zauważam błąd w Twoim rozumowaniu.

Jeśli nie wierzysz, że to wystarczy, zrób to doświadczenie z jednym ‘błędnym’ nodem, a zobaczysz, że po powtórnym uruchomieniu NR ilość tych ostrzeżeń zmniejszy się o jeden…