Przeniosłem HA z RPI4 na RPI5 wszystko działa poprawnie poza sterowaniem GPIO
proszę o pomoc jak uruchomić.
Obsługę GPIO wywalono z HA wieki temu, więc jeśli to nie pomoże, to ja nie wiem (najlepiej zainstaluj z HACS, a nie ręcznie)
Zainstslowslem właśnie z HACS to ale coś zrobilem nie tak bo nie działa
Zacząłem tez przez mqtt-io ale tez nie moge sobie poradzić
Jest ktos komu dzisla sterowanie gpio z RPI5?
Obecie z RPI4 dziala mi to bezproblemowo.
Opowiem Ci 2 takie dykteryjki.
-
Mam Forda (to taki odnośnik do RPi) rocznik 2022 (takie odniesienie do tego, że to piątka), jak jest mróz poniżej -10C to mi radio nie gra (= nie działa GPIO). Sprawdzałem bezpiecznik, sprawdzałem akumulator - nic. W drugim starszym Fordzie z 1999 radio gra.
Takie pytanie - czy dostarczyłem wszystkich możliwych informacji by cokolwiek zdiagnozować zdalnie?
Proponuję poczytać wszystkie wątki z takim tagiem podstawy-forum -
Póki jeszcze używałem maliny jako maszyny testowej pod HAOS (bo w ogóle maliny, to moim zdaniem byłego fana jest strzał w kolano jeśli chodzi o HA), sprawiłem sobie taką wybitnie mało spotykaną konfigurację - używałem kamery podłączonej przez CSI i jak się okazuje ponad 99% użytkowników malin twierdziło, że w HAOS tak się nie da… Z tej okazji utrzymywałem aktualizowany gist na ten temat przez kilka lat (gdy tylko pojawiały się komentarze, że rozwiązanie nie działa wyciągałem malinę z szuflady, aktualizowałem wszystko do wersji w której ludzie twierdzili, że to JUŻ nie działa, konfigurowałem i działało), w końcu znudziło mi się pomaganie ludziom, którzy nie czytają ze zrozumieniem.
Ja w ostatnim poście tylko zapytałem czy ktoś jest tu na forum komu działa sterowanie na RPI5 GPIO dodając ze próbowałem na 2 sposoby ale mi nie udało się tego uruchomić.
Planuje rozwiązać temat poprzez sterowanie z płytki esp32 z ESPHome
To jaki był sens zakładania wątku?
Jeśli nie jesteś w stanie uwierzyć, że mogą pomagać jakieś osoby, które tego nie używają…
Rozwiązanie, które zaproponowałem aktywnie używa (czyli z w miarę aktualnymi wersjami HA) na całym świecie nieco ponad 1000 osób (tj. w tylu raportowanych przez analytics instalacjach jest użyte, bo ile osób to nie wiadomo w sumie) na niemal 600 000 instalacji HA raportujących dane statystyczne, więc to 1 na 600 instalacji (koło 0.17%) .
W PL jest takich instalacji niecałe 15 000 i to chyba głównie dzięki temu, że systematycznie nawołujemy do włączenia analytics, z czego wniosek, że biorąc pod uwagę zwykłą średnią takich instalacji może być w PL koło 25 (moim zdaniem jest ich mniej), a ilu użytkowników tych 15 000 instalacji tu zagląda?
Aaa i jeszcze jedno - nie ma żadnego issue (więc zakładam, że każdemu działa, bo nikt nie zgłosił problemu)