Sterowanie klimatyzacją Rotenso Imoto X / Aneru X

Moge tylko potwierdzić, że integracja jest bezproblemowa i działa od strzała :slight_smile:

Jedyny minus jaki widze to Imoto ma total energy consumption, Aneru (mimo iz droższe) juz nie.
Odwrotnie jest natomiast jeżeli chodzi o czujnik wilgotności :slight_smile:

Witam
Tak czytam całość i bardzo mnie interesuje czy zakończyłeś może automatyzację z czujnikiem temperatury.
Próbuje właśnie sobie coś ustawić na włączanie i wyłączanie przy osiągnięciu odpowiedniej temperatury czy zmianę na wentylator przy gwałtownym spadku temperatury.
Komendy w nodzie chyba nie działają bo nie chce nic a nic ruszyć klima
Mam 3x rotenso imoto. Wszystko podłączone do ha.
Mogę sterować bez problemu.

Pozdrawiam
Piotrek

U mnie sterowanie na podstawie temperatury działa.
To jest kod mojej automatyzacji:

alias: AC_Sypialnia_Chlodzenie
description: ""
triggers:
  - entity_id: sensor.ac_sypialnia_indoor_temperature
    for:
      hours: 0
      minutes: 1
      seconds: 0
    above: 27
    trigger: numeric_state
conditions: []
actions:
  - data:
      title: AC Sypialnia
    action: notify.mobile_app_iphone_piotr
  - data: {}
    target:
      entity_id:
        - climate.ac_sypialnia
    action: climate.turn_on
  - data:
      temperature: 22
      hvac_mode: cool
    action: climate.set_temperature
    target:
      device_id: 89e32e86baf0e74860d533279a3d7cbd
  - wait_for_trigger:
      - type: temperature
        entity_id: 577a43ee3ba77ddba5fe6c728e45c635
        domain: sensor
        trigger: device
        below: 22
        for:
          hours: 0
          minutes: 5
          seconds: 0
  - data:
      title: AC Sypialnia
    action: notify.mobile_app_iphone_piotr
  - data: {}
    action: climate.turn_off
    target:
mode: single

Acha, jeszcze jedno: integracja polecana przeze mnie powyżej przestała być wspierana jakiś czas temu i po ostatnich zmianach w HA 2024.10 już zaczęło rzucać ostrzeżeniami.
Tutaj jest fork integracji, który działa i jest wspierany na bieżąco:

Dla osób które się tu dogrzebały w 2025 Midea AC LAN już przestało być aktualizowane i nie jest dostępne w HACS po jakieś tam aktualizacji HACS. Bardzo podobnie od podanej instrukcji można skonfigurować używając teraz Midea Smart AC. Polecam tylko przy wyszukiwaniu automatycznym wybrać kraj USA bo tylko tak było w stanie znaleźć mój klimatyzator Imoto X

1 polubienie

Midea AC LAN jak najbardziej jest aktualizowane tylko trzeba zmienić repozytorium na to z posta powyżej

natomiast istotnie Midea robi zmiany w chmurze po swojej stronie

ponadto stary projekt (zwróć uwagę na innego autora) faktycznie można traktować jako definitywnie zakończony od zeszłego roku

Dokładnie tak - nowe repozytorium jest forkiem starego (które przestało być rozwijane i zaczęło rzucać błędami w logach HA) przez innego autora.
I ostatnio rzuciło mi się w oczy takie info:

Important Notice:

1. Midea has closed the server-side Token APIs in Meiju Cloud and Smarthome Cloud, and other cloud APIs are expected to be closed successively, which will prevent adding new devices in the future.
  2. For devices that have been successfully added, please be sure to copy or back up the device’s .json configuration file to a backup device outside of HAOS for future use
  3. How to obtain the device’s .json configuration file: Please refer to Debug and Test

Czyli niedługo może być tak, że nowych klimatyzatorów Rotenso nie da się zintegrować poprzez Midea i trzeba będzie szukać innej opcji (albo innego klimatyzatora).