Cześć - noszę sie z zakupem kilku sztuk klimatyzatorów Rotenso Imot X i Aneru X
Wyczytałem na tutaj forum ze jest możliwość integracji tej klimy z HA przez Tuya.
Nie mam fizycznie tych urządzeń, ale z www wyczytałem, że tam nie ma aplikacji Tuya tylko cos w stylu: NetHome Plus
Pytanie czy ktoś z Was ma może ten model / jakieś doświadczenie jak to działa.
Malo który instalator jest mi w stanie odpowiedzieć jak to sie z HA integruje…
Jeden mi tylko napisał że mimo, iz klima ma wbudowane WIFI i sterowanie apką i tak musze za 300zł dokupic jakies ‘smart moduły’ do integracji
Ja dodałem klimatyzatory normalnie do apki SmartLife od Tuya. Można je dodać do apki Nethome ale wtedy nie będziesz miał dostępu do localkey na stronach Tuya gdzie masz powiązane swoje konto z apką SmartLife i nie zintegrujesz jej z HA.
Inegracja w HA z klimatyzatormi zgodnymi z TuyaL GitHub - make-all/tuya-local: Local support for Tuya devices in Home Assistant
No tutaj to nie wiem na 100% ale mam swoje przemyślenia. Skoro instalator tak mówił? Mi się jednak wydaje że jak Tuya to na pewno zadziała ze SmartLife. Może będzie miała jakąś ograniczoną funkcjonalność ale działać imho musi, na tym polega Tuya. Cały sprzęt sygnowany Tuya musi działać z Tuya czyli Smartlife. Inaczej byłoby to bez sensu - urządzenia Tuya których nie mógłbyś podpiąć do chmury Tuya.
Empirycznie - mam w domu pompę ciepła basenową - Fairland. Też apka do obsługi była inna niż Tuya. Sparowałem z tą apką i wszystko działało w apce ale nie mogłem spiąć z HA. Zatem ponownie sparowałem ją ale już ze SmartLife i bez problemu podpięła się do apki i była widoczna na moim koncie w chmurze Tuya dzięki czemu wyciągnąłem localkey i mogłem podpiąć poprzez integrację TuyaLocal do HA.
Dzięki @Wojciech_Lazarek - ale masz dokładnie ten model Imoto / Aneru?
Jeszcze nie kupiłem tej klimy - w sumie warunkuję zakup możliwością integracji z HA
BTW czy w HA mozesz odczytać ile energii pobiera klimatyzator czy potrzebujesz jeszcze jakies smart gniazdko?
Mam rotenso imoto. Ale to nie ma znaczenia bo ważniejszy jest moduł wifi przypuszczam, ze w każdej rotenso ten sam. Dużo nie korzystałem z tej klimy bo mam ją od niedawna ale jest encja ze zużyciem energii.
O to super - może przy odrobinie szczęścia będę miał ten sam usb stick.
@Wojciech_Lazarek: Mam prośbę - mogłbyś wysłać screena co możesz odczytać z HA z tej integracji?
(Zastanawiam sie czy kazać im montować zwykle gniazdko i wtyczkę, tak abym mógł podłaczyć smart gniazdko aby monitorować zuzycie energii, czy mogę to samo czytać z klimy)
I drugie pytanie/prośba - czytałem, ze klima imoto ma właczoną 24/7 grzałkę tacy, jezeli temp na zewn < 0C. Czyli gdybym nawet nie chciał uzywac klimy do dogrzrewania miałbym zuzycie energii na grzałkę (~50W non-stop zadaje się). Czy wyłączając kompletnie klimę (z pilota, czy tez na obudowe) przestaje grzać ta grzałka?
BTW. To co gośc mi pisał to moduł multifunkcyjny i to juz jest kawałek płytki
Grzałka chyba tylko jeżeli klima jest w trybie grzania i chyba tylko gdy włacza się defrost. Bo pomimo ujemn6ch temperatur nie pobiera prądu a jest w standby cały czas.
Dzięki bardzo o to chodziło, czyli wyglada na o ze podaje użycie energii
Rozumiem ze sterować mozna on /off / temperaturą i łopatkami?
(Na screenie wygląda tylko jakby ON/OFF)
Co do grzałki - chyba jest troche inaczej
Info od instalatora:
Grzałka tacy ociekowej to jakieś 40W i załącza się tylko w czasie defrostu przy uruchomionej funkcji grzania, średnio raz na godzinę na 5 minut (przy ujemnych temperaturach)
Grzałka karteru sprężarki 20-40W załącza się przy ujemnych temperaturach i działa cały czas do chwili zmiany temperatury na dodatnią.
W czasie kiedy nie planujemy grzać klimą warto po prostu wyłączyć wtyczkę
Dzięki @bartik22 - a ta czesc, że nie chcemy aby żarło energię to jedyna opcja to wyjąć wtyczkę z gniazdka to tez sie zgadza?
Jezeli tak to szkoda ze nie ma jakiegos hard swictha na klimie
(nie wspomne ze to powinno tak dzialac ze jak nie uzywam np dzien to sie wylacza i pozniej jak wlacze to powinno poczekac 1h az sie rozmrozi i dopiero odpalic - wowczas nic nie trzeba byloby robić…
No dom ma 10x20m
Openspace salon, kuchnia i sień jakieś 100m 5kw
Biuro koło 20 2,6kw
Sypialnia 30 3kw
Ale klimy mam na ścianach na dwóch szczytach domu skierowane na korytarz, w pokojach na przeciwko drzwi także wszystko idzie do środka domu6i rozchodzi się na inne pomieszczenia, drzwi wszystkie są w dzień normalnie otwarte na oścież.
Po środku domu w biurze wieje w drzwi przez korytarz6do łazienki… Także tak jak mówiłem pieca praktycznie nie włączałem, tylko te klimy chodziły.
Jak zamknę drzwi na noc to w pokoju zaraz się za ciepło robiło musiałem zmniejszać nastawy.
Bardzo dobrą decyzja było umieszczenie zewnętrznych agregatów na ziemi zaraz za ścianą, nie ma żadnych drgań słyszalnych czy odczuwalnych. A w mrozie czasem jak agregat na maxa się odpali, wszystko ponapręża to drgania są, może jakieś bitumy po naklejam, bo przez tą blachę te drgania szły.
To tak w skrócie
Edit.
Dodam jeszcze że nie jest tak magicznie jak grzanie piecem z podłogówką. Inny komfort po prostu. Ale w moim przypadku przy okropnych cenach pelletu palę drewnem(co chwila podkładać trzeba), także komfort użytkowania klimatyzatora jest w tym przypadku doskonały. Czasem sa momenty gdzie poczuję że w domu jest chłodniej to założę bluzę jak sknera, ale jak żonie chłodniej to włączam klimy na maxa i moment jest ciepło.
Teraz jest około 1,5C na dworzu, właczam na maxa i grzeje jak wściekła:
Dzięki bardzo - u mnie dogrzewanie tylko będzie, czasem wspomaganie pieca gazowego
Dla potomnych zostawiam info, że Imoto bez problemu zintegrowało się z Integracją Midea AC LAN.
Działa równolegle do tej ichniej aplikacji na komórce (nie musiałem nic robić)
Z poziomu aplikacji wyszukać i dodać klimatyzator do konta
W moim przypadku doszedł dodatkowy krok: ustawić odpowiedni adres IP na serwerze DHCP (mam różne urządzenia pogrupowane w różnych segmentach adresów IP)
W Home Assistant w HACS dodać repozytorium Midea AC LAN
W Home Assistant w ustawieniach “Urządzenia i usługi” dodać integrację Midea AC LAN
W moim przypadku opcja “autodiscovery” nie zadziałała, ale po wybraniu opcji “by IP” i wpisaniu adresu IP nadanego na serwerze DHCP zadziałał bezbłędnie
Domyślnie dodana jest tylko jedna encja do integracji. Resztę trzeba samemu wyklikać w konfiguracji integracji - trzeba uruchomić opcję “Konfiguruj” i pozaznaczać wszystkie opcje w pierwszych dwóch z trzech okien.
Teraz przymierzam się do ustawienia automatyzacji w oparciu o czujnik temperatury.