Sterowanie kotłem Saunier Duval IsoTwin Condens T31-CS/1

Cześć,

Mam pytanie o kocioł Saunier Duval IsoTwin Condens T31-CS/1 (IsoFast / IsoTwin Condens - Saunier Duval). Ogólnie pierwszy raz w życiu będę miał ogrzewanie gazowe i piec, stąd może proste i błahe pytania są dla mnie wiedzą nieznaną :slight_smile:

Ale zaczynając od początku, to mam aktualnie (stan deweloperski i ciężkie prace remontowe) zamontowany taki system do ogrzewania podłogowego:

1. parter - 5 obwodów oparte na tym: Zestaw do ogrzewania podłogowego WIFI (Zigbee Plus) - 5 sekcji z termostatami PRO White sklep.automat-on.pl

2. piętro - 1 obwód opaty na tym: Sterownik Przekaźnik ZigBee TUYA BEZNAPIĘCIOWY

I tu generalnie sprawa jest jasna, bo to wszystko spinam bramką Zigbee lub HA i sobie działa.

I dochodzimy do pieca, który dodatkowo ma:

Do tego jest pompa cyrkulacyjna C.W.U. Wilo Star-Z Nova A (ROW). Tu jest dla mnie jasne - chcę mieć rano np. ciepłą wodę szybko w kranach to sobie pompę podłączam do smart gniazdka i ustawiam ile przed mi to odpala (albo konkretne godziny albo na czujkę ruchu).

Ale sedno dotyczy kotła i tu mam pytanie bo jak ostatnio pracownik Saunier Duval uruchamiał piec, wypisywał papiery itd. to zauważył, że dobrze byłoby spiąć w/w sterownik od obwodów z kotłem na zasadzie, że kocioł uruchamia się dopiero jak otworzę którykolwiek obwód, a jak są zamknięte. Generalnie sens w tym widzę jak najbardziej, bo co się będzie działo z kotłem np. w sytuacji, jak wszystkie obwody będą zamknięte? I np. podczas lata - wtedy CO w kotle jest wyłączone? Dobrze myślę?

I on sugerował, żeby tutaj wpiąć przekaźnik lub cokolwiek może tym sterować - do gniazda 24V RT (załączam zdjęcie). I w związku z tym mam pytanie:

a) jaki przekaźnik mogę tu zastosować, który będzie załączał kocioł w momencie otwarcia obwodu? I jak to w ogóle będzie działać i będzie wiedzieć, że obwód jest otwarty? Znalazłem coś takiego, ale nie wiem czy to zrobi robotę: Sterownik pieca Beznapięciowy Zigbee Tuya - w teorii oparte na tym samym co już jest w domu, więc zakładam, że to się robi jakąś automatyzacją. Taki przekaźnik do pieca wpina się właśnie przez to złącze RT 24V?

b) co w przypadku, gdy przekaźnik będzie przekazywał do kotła, że obwody są wyłączone? Czy wtedy jest wyłączany cały piec czy tylko część dotycząca CO? Wydaje mi się, że w kotle jest to odseparowane i powinno “wyłączać” tylko część od CO - ale mogę się mylić?

Będę wdzięczy za pomoc :slight_smile: może w ogóle kombinuję i nie trzeba tu nic ruszać a piec sobie sam ogarnie, że obwody są zamknięte?

Ogólnie:
Wiele nowoczesnych kotłów gazowych jest wyposażonych w zaawansowane systemy sterowania, które potrafią dostosować pracę kotła do aktualnych warunków. W tym kontekście, wiele kotłów posiada funkcje “inteligentne”, które mogą kontrolować obieg grzewczy w zależności od zapotrzebowania na ciepło w danym momencie.

Twój kocioł jest nowoczesny i posiada zaawansowany sterownik, to istnieje szansa, że sam dostosuje się do sytuacji, gdy wszystkie obwody są zamknięte. W takim przypadku kocioł może automatycznie przejść w tryb oczekiwania lub obniżyć moc grzewczą, aby dostosować się do minimalnych potrzeb.

Do sterowania taką funkcją można użyć takiego modułu: ( odseparowany od 230V)
ScreenShot_20231126131232

I wpiąć się w COM / NO (normalnie otwarty) lub NC (normalnie zamknięty)
Ale czy to ma sens - Nie wiem

0ddaj wszystko krzywej grzewczej i temp zewnetrznej na płonocy min 2.5 m na ziemia zdala od okien i wylotów np. rekuperacji. A potem to tylko zabawa z wartością krzywej temp zadanej w domu + przepływy na rotometrach. Znajmoy założył teraz tech steroniki na listwe i zobaczymy jak mu to wyjdzie

1 polubienie

Masz już dedykowany sterownik, który będzie sterował pracą kotła w oparciu o wbudowany czujnik temperatury lub jak podłączysz zewnętrzny (który masz) to w oparciu o krzywą grzania i to przy ogrzewaniu w całości podłogówką ma sens. Sterowanie poszczególnymi pętlami na zasadzie ON/OFF to wielka pomyłka, znacznie lepiej wyregulować przepływy na rotametrach poszczególnych pętli i zapomnieć o temacie. Podłączanie dodatkowego “pseudosterowania” ON/OFF pod zacisk RT w Twojej sytuacji przy sterowaniu z MiPro to nieporozumienie.

Zauważył prawidłowo , że masz kocioł sterowany z dedykowanego sterownika ale kocioł nie ma zielonego pojęcia, że steruje obiegiem podłogowym bo instalator przyoszczędził i założył “bieda sterowanie”, które “nie gada” z automatyką kotła.

kocioł zmniejszy moc palnika a jak dalej nie będzie odbioru ciepła to go wyłączy i będzie czekał na zmianę warunków temperatury zasilania i powrotu, która mu umożliwi ponowne załączenie palnika o ile dalej będie zapotrzebowanie na ciepłoz e strony sterownika MiPro.

Tylko c.o.

Prawidłowo zamontowany układ ogrzewania podłogowego aby mógł być efektywnie sterowany i kontrolowany z poziomu automatyki kotła powinien posiadać czujnik temperatury zamontowany na sterowanej strefie i zawór 3 drogowy z siłownikiem, który będzie regulował temperaturę zasilania w zależności od ustalonej krzywej grzania. Z tego co napisałeś to masz do kotła na żywca podpięte ogrzewanie podłogowe i jedynie możliwość ograniczenia temperatury maksymalnej kotła aby uzyskać dopuszczalną max dla obiegu podłogowego bez możliwości automatycznego zmniejszenia / zwiększenia w celu uzyskania obliczeniowej dla obiegu.

PS.
Poza konkursem to jeśli nie masz zamontowanego sprzęgła hydraulicznego a na rozdzielaczach dla tych sekcji parter i góra są pompy obiegowe to ciekawsza sytuacja jest jesli obiegi są otwarte pompy pracują a kocioł chce (a ma priorytet cwu) grzać właśnie wodę użytkową. Wtedy zawór przełączający w kotle ustawia się na cwu a obie pompy podłogówki go podbijają a pompa kotła walczy aby przepchnąć wodę na wężownicę zasobnika a nie w obieg c.o.

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedź i informację.

Dopytałem dewelopera i będzie takie urządzenie - Saunier Duval Moduł wielofunkcyjny do kotła Doutwin Condens (S0020045084) - Opinie i ceny na Ceneo.pl więc chyba to nie jest MiPro? Także chyba nie jest to takie inteligentne, żeby pozwolić sobie na samodzielną pracę niezależnie od stanu obwodów (w tym ich zamknięciu)?

Ogólnie poza tym sterownikiem i siłownikami termoelektrycznymi to w każdym pokoju (strefie) jest termostat z czujnikiem temperatury wewnętrznym i zewnętrznym w podłodze. Na tej podstawie ma docelowo czytać temperaturę i wysyłać sygnał do sterownika o grzaniu lub nie.

Co do reszty - to właśnie złącze RT będzie jest wolne i myślałem o wpięciu tutaj beznapięciowego przekaźnika, który w ramach automatyzacji uruchomi się jak któryś z obiegów puści sygnał do grzania. Ewentualnie - może ten mój zestaw jest na tyle ogarnięty (kocioł i osprzęt), że nie trzeba nic robić, dodawać i ustawiać?

Chociaż teraz robią elektrykę i myślę, że warto żeby mi od razu pociągnęli kable właśnie na zaś do tego przekaźnika beznapięciowego do kotła? Jak mówiłem - dla mnie to czarna magia stąd pewnie głupie pytania z mojej strony :confused:

kabli luźnych nigdy dość:) a tak poważnie to wpis poprzednika powinnien ci dac kierunek. Mozna wszytsko sprzedać i próbować bronić że się wydało 6 tys na sterowanie ale sumarycznie to tylko wydane pieniądze i alak apotem z awariami

Ten sterownik podłogówki ma wyjście na poec więc nie potrzeba nic więcej, pozostaje 1 piętro, sterowane innym urządzeniem.

Właśnie kontaktowałem się w tej sprawie ze sklepem i faktycznie to jest, ale… u mnie na parterze jest rozdzielacz na 5 stref, z czego jedna to garaż i normalny grzejnik, więc wszystkie 5 wejść w sterowniku jest zajętych.

Chcąc bezpośrednio podłączyć to kablem z kotłem - muszę zrezygnować z jednego obwodu (po prostu beznapięciowo wpiąć w to miejsce kocioł), więc średnia opcja. Generalnie tak jak powyżej - sklep polecił mi takie coś: https://allegro.pl/oferta/sterownik-pieca-beznapieciowy-zigbee-tuya-14350495118, co w efekcie powinno rozwiązać problem bez konieczności odejmowania któregoś z miejsc ze sterownika.

Wydaje mi się, że to dobra opcja? Pytanie z innej beczki - do takiego przekaźnika po prostu daję kabel zasilania, a potem drugi, który idzie do pieca do złącza RT?