Cześć,
Mam pytanie o kocioł Saunier Duval IsoTwin Condens T31-CS/1 (IsoFast / IsoTwin Condens - Saunier Duval). Ogólnie pierwszy raz w życiu będę miał ogrzewanie gazowe i piec, stąd może proste i błahe pytania są dla mnie wiedzą nieznaną
Ale zaczynając od początku, to mam aktualnie (stan deweloperski i ciężkie prace remontowe) zamontowany taki system do ogrzewania podłogowego:
-
parter - 5 obwodów oparte na tym: Zestaw do ogrzewania podłogowego WIFI (Zigbee Plus) - 5 sekcji z termostatami PRO White sklep.automat-on.pl
-
piętro - 1 obwód opaty na tym: Sterownik Przekaźnik ZigBee TUYA BEZNAPIĘCIOWY
I tu generalnie sprawa jest jasna, bo to wszystko spinam bramką Zigbee lub HA i sobie działa.
I dochodzimy do pieca, który dodatkowo ma:
-
stację pogodową, która będzie na zewnątrz
-
regulator MiPro (przewodowy, bo jest kabel wyprowadzony - MiPro / MiPro R - Pogodowy regulator systemowy - Saunier Duval
Do tego jest pompa cyrkulacyjna C.W.U. Wilo Star-Z Nova A (ROW). Tu jest dla mnie jasne - chcę mieć rano np. ciepłą wodę szybko w kranach to sobie pompę podłączam do smart gniazdka i ustawiam ile przed mi to odpala (albo konkretne godziny albo na czujkę ruchu).
Ale sedno dotyczy kotła i tu mam pytanie bo jak ostatnio pracownik Saunier Duval uruchamiał piec, wypisywał papiery itd. to zauważył, że dobrze byłoby spiąć w/w sterownik od obwodów z kotłem na zasadzie, że kocioł uruchamia się dopiero jak otworzę którykolwiek obwód, a jak są zamknięte. Generalnie sens w tym widzę jak najbardziej, bo co się będzie działo z kotłem np. w sytuacji, jak wszystkie obwody będą zamknięte? I np. podczas lata - wtedy CO w kotle jest wyłączone? Dobrze myślę?
I on sugerował, żeby tutaj wpiąć przekaźnik lub cokolwiek może tym sterować - do gniazda 24V RT (załączam zdjęcie). I w związku z tym mam pytanie:
a) jaki przekaźnik mogę tu zastosować, który będzie załączał kocioł w momencie otwarcia obwodu? I jak to w ogóle będzie działać i będzie wiedzieć, że obwód jest otwarty? Znalazłem coś takiego, ale nie wiem czy to zrobi robotę: Sterownik pieca Beznapięciowy Zigbee Tuya - w teorii oparte na tym samym co już jest w domu, więc zakładam, że to się robi jakąś automatyzacją. Taki przekaźnik do pieca wpina się właśnie przez to złącze RT 24V?
b) co w przypadku, gdy przekaźnik będzie przekazywał do kotła, że obwody są wyłączone? Czy wtedy jest wyłączany cały piec czy tylko część dotycząca CO? Wydaje mi się, że w kotle jest to odseparowane i powinno “wyłączać” tylko część od CO - ale mogę się mylić?
Będę wdzięczy za pomoc może w ogóle kombinuję i nie trzeba tu nic ruszać a piec sobie sam ogarnie, że obwody są zamknięte?