Witam.
Chciałbym Wam przedstawić ciekawe urządzenie z którym spotykam się w pracy a o którym nie odnalazłem info na forum.
“Moduł WF1 przeznaczony jest do sterowania odbiornikami na pasmo 434MHz za pomocą smartfonu z systemem Android®. Współpracuje wyłącznie z urządzeniami z kodem zmiennym KEELOQ® produkcji Elmes Elektronik (nie współpracuje z odbiornikiem RP501). Moduł posiada nadajnik radiowy i 4 wyjścia przekaźnikowe. Sterowanie odbywa się za pomocą aplikacji „Elmes Control”, którą należy pobrać z witryny „Google Play”. Jeśli aplikacja nie jest widoczna, link do niej znajduje się na stronie www.elmes.pl w opisie modułu WF1. Nie jest dostępna wersja aplikacji na telefony z systemem iOS® (Apple). Sterowanie odbywa się wyłącznie w ramach lokalnej sieci Wi-Fi. Nie jest możliwe sterowanie z wykorzystaniem infrastruktury internetowej (z dowolnego miejsca na świecie).”
Montujemy odbiorniki Elmes dla klientów którzy mają bramę wjazdową firmy “S” bramę garażową firmy “H” system alarmowy firmy … i za chwilę proszą o możliwość zapalania światła na podjeździe który nie smart i żadnej firmy. Wystarcza prosty przekaźnik.
Bo mają dość pęku kluczy i 4 pilotów . Powyższe rozwiązanie to około 100 netto za każdy odbiornik i dwa piloty w zestawie.
Pewnie wiesz że jeden pilot szanowanej firmy z programowaniem przewyższy ten koszt.
Ale jeśli mamy więcej niż jeden odbiornik tej firmy to proponujemy pilot czterokanałowy który obsłuży wszystkie odbiorniki. To już lżej w kieszeni.
Ale świadomość ludzi na szczęście jest coraz większa. I znów pytanie, czy muszę mieć cztery aplikacje do tego wszystkiego? Cały powód dla którego do Was dołączyłem.
Proste pytanie: jeśli w środku siedzi ESP pomoże mi ktoś zintegrować to z HA? Może uda się dołączyć urządzenie które ma sporą rzeszę użytkowników, coraz bardziej świadomych użytkowników.
Sam korzystam z podobnego rozwiązania.
Nie sprzedaję takich rzeczy ale montuję. Mój wątek dotyczył określonego produktu więc nie widziałem powodu by go ukrywać. Ale faktycznie, przyznam solidna polska firma.
Podpowiedzcie tylko początkującemu, jak z dwóch GPIO seruje się tu 4 przekaźnikami?
Wnioskujesz to po obecności ESP01? Nie pokazałeś reszty płytki i pewnie siedzi tam jeszcze jakiś dodatkowy procek. ESP robi tylko jako “modem” i prawdopodobnie dekodowaniem KEELOQ i sterowaniem przekaźnikami zajmuje się coś innego? Prawdopodobnie jest to 4ch odbiornik 433MHz
gdzie zamiast radia jest ESP.
Nikt tego nie stwierdził …więc chyba sam sobie
Rozwiązania są zbyt “hermetyczne” by to ocenić i znajdzie się mało entuzjastów, którzy inżynierią wsteczną będą chciały to rozkminiać w celu szerszej integracji. Chyba że udostępnią jakieś API.
Spytaj po prostu u swojego reklamodawcy/pracodawcy/sprzedawcy (niepotrzebne skreślić), albo po prostu u producenta, póki leje na open-source, to ja tego nie widzę…
Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby ruszyli swoje tyłki i się wzięli do roboty - istnieje taki fajny program współpracy z autorami ESPHome, z którego może skorzystać każdy producent sprzętu bazującego na MCU Espressif’a.
Mogą nawet wydać wersję dedykowaną dla HA i oznaczoną logo “Made for ESPHome” jedyny warunek to spełnienie warunków i wspieranie swoich produktów.
Dzięki szopen, nie omieszkam jutro wysłać zapytania.
Faktycznie, gdy znalazłem w środku ESP myślałem, że z automatu coś da się z tego zrobić.
Jeszcze raz podkreślam, nie mam żadnego interesu w promowaniu produktu. Po prostu na początku mojej przygody z HA w ramach nauki próbuję dopasować urządzenia które już mam. To jest jedno z tych które jest w mojej sieci WIFI i tyle. Jak wspomniałem jestem początkującym i szukam na forum informacji a nie reklamy.