Sterowanie odbiornikami na 433MHz za pomocą WIFI

Witam.
Chciałbym Wam przedstawić ciekawe urządzenie z którym spotykam się w pracy a o którym nie odnalazłem info na forum.

“Moduł WF1 przeznaczony jest do sterowania odbiornikami na pasmo 434MHz za pomocą smartfonu z systemem Android®. Współpracuje wyłącznie z urządzeniami z kodem zmiennym KEELOQ® produkcji Elmes Elektronik (nie współpracuje z odbiornikiem RP501). Moduł posiada nadajnik radiowy i 4 wyjścia przekaźnikowe. Sterowanie odbywa się za pomocą aplikacji „Elmes Control”, którą należy pobrać z witryny „Google Play”. Jeśli aplikacja nie jest widoczna, link do niej znajduje się na stronie www.elmes.pl w opisie modułu WF1. Nie jest dostępna wersja aplikacji na telefony z systemem iOS® (Apple). Sterowanie odbywa się wyłącznie w ramach lokalnej sieci Wi-Fi. Nie jest możliwe sterowanie z wykorzystaniem infrastruktury internetowej (z dowolnego miejsca na świecie).”

Dla zainteresowanych zdjęcie wnętrza urządzenia:

Moduł kosztuje około 130 zł.

Jako początkujący, z chęcią poczytam o przykładach zastosowań

Zastosowanie:

To jeden z kilkudziesięciu protokołów spotykanych na 433MHz.

Moja idea była prosta.

Montujemy odbiorniki Elmes dla klientów którzy mają bramę wjazdową firmy “S” bramę garażową firmy “H” system alarmowy firmy … i za chwilę proszą o możliwość zapalania światła na podjeździe który nie smart i żadnej firmy. Wystarcza prosty przekaźnik.

Bo mają dość pęku kluczy i 4 pilotów . Powyższe rozwiązanie to około 100 netto za każdy odbiornik i dwa piloty w zestawie.
Pewnie wiesz że jeden pilot szanowanej firmy z programowaniem przewyższy ten koszt.
Ale jeśli mamy więcej niż jeden odbiornik tej firmy to proponujemy pilot czterokanałowy który obsłuży wszystkie odbiorniki. To już lżej w kieszeni.

Ale świadomość ludzi na szczęście jest coraz większa. I znów pytanie, czy muszę mieć cztery aplikacje do tego wszystkiego? Cały powód dla którego do Was dołączyłem.
Proste pytanie: jeśli w środku siedzi ESP pomoże mi ktoś zintegrować to z HA? Może uda się dołączyć urządzenie które ma sporą rzeszę użytkowników, coraz bardziej świadomych użytkowników.
Sam korzystam z podobnego rozwiązania.

Reklama firmy E?
Inne firmy sprytnie ukryłeś (i chyba nie z powodu znaków z poza polskiego alfabetu), a właśnie ta WYEKSPONOWANA.

2 polubienia

Nie sprzedaję takich rzeczy ale montuję. Mój wątek dotyczył określonego produktu więc nie widziałem powodu by go ukrywać. Ale faktycznie, przyznam solidna polska firma.

Podpowiedzcie tylko początkującemu, jak z dwóch GPIO seruje się tu 4 przekaźnikami?

Wnioskujesz to po obecności ESP01? Nie pokazałeś reszty płytki i pewnie siedzi tam jeszcze jakiś dodatkowy procek. ESP robi tylko jako “modem” i prawdopodobnie dekodowaniem KEELOQ i sterowaniem przekaźnikami zajmuje się coś innego? Prawdopodobnie jest to 4ch odbiornik 433MHz
gdzie zamiast radia jest ESP.

Nikt tego nie stwierdził …więc chyba sam sobie :wink:
Rozwiązania są zbyt “hermetyczne” by to ocenić i znajdzie się mało entuzjastów, którzy inżynierią wsteczną będą chciały to rozkminiać w celu szerszej integracji. Chyba że udostępnią jakieś API.

CONNECT?

Pierwsza twoja odpowiedź coś wnosi, druga troszkę też, czemu miała służyć trzecia?

Spytaj po prostu u swojego reklamodawcy/pracodawcy/sprzedawcy (niepotrzebne skreślić), albo po prostu u producenta, póki leje na open-source, to ja tego nie widzę…

Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby ruszyli swoje tyłki i się wzięli do roboty - istnieje taki fajny program współpracy z autorami ESPHome, z którego może skorzystać każdy producent sprzętu bazującego na MCU Espressif’a.

Mogą nawet wydać wersję dedykowaną dla HA i oznaczoną logo “Made for ESPHome” jedyny warunek to spełnienie warunków i wspieranie swoich produktów.

1 polubienie

Dzięki szopen, nie omieszkam jutro wysłać zapytania.
Faktycznie, gdy znalazłem w środku ESP myślałem, że z automatu coś da się z tego zrobić.

Jeszcze raz podkreślam, nie mam żadnego interesu w promowaniu produktu. Po prostu na początku mojej przygody z HA w ramach nauki próbuję dopasować urządzenia które już mam. To jest jedno z tych które jest w mojej sieci WIFI i tyle. Jak wspomniałem jestem początkującym i szukam na forum informacji a nie reklamy.

1 polubienie