Od 4 lat posiadam pompę ciepła, która współpracuje na parterze z podłogówką a na piętrze z grzejnikami. To wszystko działa poprawnie i jestem z tego zadowolony, bo steruje tym wszystkim HA a dokładnie NR i mimo, że różne pokoje mają różne zapotrzebowania na ciepło w danym momencie to NR steruje tak wszystkimi głowicami, że w każdym pokoju jest taka temp jak chce i jest ok. Jedyny problem jaki mi pozostał do rozwiązania jest taki, że np. w ciepłą noc (np +6sC na dworze) kiedy temperatura w na parterze spadnie poniżej zadanej np. o godz. 6-7 rano to pompa ciepła po załączeniu podłogówki nagrzewa mi podłogówkę aby podnieść temp w salonie do 21,5sC przez podłogówkę i grzeje tak do np 09:00 a mniej więcej o tej godzinie w pogodny dzień słońce zagląda mi przez okna na pokoje na parterze i efekt jest taki, że
a: pompa się wyłącza się, bo zadana temp jest już osiągnięta 21,5sC
b: nagrzana podłoga cały czas oddaje ciepło podnosząc temp w salonie pewnie tak do do południa
c: słońce operując przez okna w dalszym ciągu nagrzewa mi pokoje na parterze a to w połączeniu z nagrzaną podłogą przez podłogówkę powoduje, że robi się w domu 22,5sC i niestety muszę otworzyć okna, bo jest nam wszystkim za ciepło.
Potrzebuje jakiś prosty przepis w Node Red aby nody wykrywały, że temperatura ma “tendencje wzrostową” np o 0,3sC. Mam teraz zrobione progi w uproszeniu 21sC załącz a 21,5sC wyłącz a potrzebuje aby NR wykrywał, że w przeciągu np 1h temp ma tendencje wzrostową o 0,3sC tak abym mógł zawczasu reagować na podnoszenie się temp na parterze. Idąc dalej w drugą stronę jeśli bym miał możliwość wyłapać “tendencję spadkową” to podłogówka mogła by się włączyć zamiast o 7 to o 4 rano kiedy NR wykrył by tendencje spadkową i co pozwoliło by mi utrzymywać stabilniejszą temp na parterze.
P.S. Bardzo proszę nie tłumaczyć mi, że PC powinna cały czas działać i żebym zmniejszył temp na podłogówce itp zamiast kombinować w NR ponieważ tam możliwości kombinowania już się wyczerpały a PC nie taktuje, bo moc grzejników jest dużo mniejsza niż podłogówki więc PC prawie ciągle działa by na kaloryfery podawać ciepło. …
https://forum.arturhome.pl/t/ostrzezenie-o-naglej-zmianie-cisnienia/
Potrzebujesz wyznaczyć trend. W tym temacie powinna być podpowiedz.
Możesz w HA utworzyć sensor trendu i przetwarzać go w NR.
Może Twój pomysł się sprawdzi a może trzeba podejść do tego “energetycznie” i wyznaczać czas włączenia na podstawie różnicy temperatur?
Podobnie jak robi to sterowanie pogodowe na podstawie krzywej grzewczej. Nie chce mi się wracać do fizyki ale może to jedno i to samo? ![]()
Tak jak @RobinI30 piszę, sensor utworzony w HA.
Ja używam go do załączę załączenia wentylator gdy wzrasta wilgotność przez pewien czas.
Moim zdaniem powinieneś zastawić się nad dodaniem czujnika nasłonecznienia . Jeżeli masz instalację fotowoltaiczną zintegrowaną z HA może ona pracować jako taki czujnik. I specyficznych sytuacjach może wyłączać ogrzewanie.
Czujnik nasłonecznienia przez instalacje fotowoltaiczną - to już ogarnąłem, ale foto teraz zaczyna pracować ok godz 8 a ja chce żeby podłogówka miała informacje trochę wcześniej, bo o godz 8 to już za późno - kilkanaście minut później temp w salonie juz się zwiększa jak słońce zaczyna zaglądać do okien. Ogólnie to potrzebuje a żeby sterowanie podłogówką miało jak najmniejszą histerezę i tym samym bardzo stabilną temperaturę w salonie co powinno przynieść duże oszczędności (wszystkie moje wcześniejsze automatyzacje przyniosły spore oszczędności i stabilizacje temp). Temperatura podłogi jest po części ustalana na podstawie temp na zewnątrz i to bardzo stabilizuje temperaturę w salonie. Pozostało mi jeszcze dograć tylko wykrywanie tego trendu wzrostowego i malejącego i będzie git. Walczyłem nawet z prognozą z instalacji PV, ale często tak jak dzisiaj produkcja prognozowana miała być na poziomie 15kWh a przez całodniową mgle miałem tylko 1,5kWh więc z tego rozwiązania zrezygnowałem.
Pozycja słońca , azymut, wysokość, mapa live i inne:
Jedna z lepszych jakie używałem.
Dla Nodered: node-red-contrib-sun-position (node) - Node-RED
Mimo wszystko poszedł bym w kierunku wykrwania nasłonecznienia np o godznie np 7 masz produkcję np 100W to
Jeżeli masz mniej znaczy to ze jest pochmurny dzień i nie rób nic.
Gdy prawda wyłącz ogrzewanie podłogowe w salonie.
Ewentualnie np czujnik temperatury np Zigbee od wschodu który może być ogrzewany przez promienie słoneczne- zasada ta sama co wyżej. Tylko tu struje temperatura.
Wyznaczanie trendu na podstawie nasłonecznienia to jest dobry trop według mnie. Przyjrzyj się tej integracji:
Jeśli ja dobrze skonfigurujesz to prognozy są naprawdę wiarygodne. Używam ją jakiś czas i powiem szczerze że jestem zadowolony