Sterowanie ogrzewaniem

Panowie,
zastanawiam się nad kompletnym sterowanie ogrzewaniem z poziomu HA.
Obecnie posiadam piec buderus g134X (Ecomatic 4000) do tego sterownik pogodowy Euroster uni2.
Mam dwa obiegi, obecnie jest tak, że w niektórych pomieszczeniach jest bardzo ciepło, a w innych “normalnie”. Chciałbym założyć dodatkowe sterowniki - termostaty na obieg każdego z pokoi. Pytanie jak to wszystko zestroić?

Panuje zrobić tak jak miałem w mieszkaniu. Czyli czujnik temperatury w każdym pokoju, dodatkowo termostat na każdy obieg i czujniki otwarcia okien, wszystko sterowane przez HA przez zwave.
Zastanawiam się jednak czy moje rozwiązanie ma sens, czy można to zrobić inaczej? Lepiej/prościej?
Dodatkowo bardzo chciałbym w HA widzieć stany czujników, mieszacza i zaworów ze sterownika EUROSTER i Pieca gazowego.

Bardzo proszę o wasze sugestie i spostrzeżenia, nie jestem doświadczony w takich wdrożeniach przy CO.

System Tado dobry lecz drogi

To czeka cię gruby temat i dość unikalny, chyba sam będziesz musiał to rozwiązać, jak każdy prawie przy specyficznych swoich wymaganiach, na pomoc to mogę Ci polecić ogrzewanie od Artura, dobra baza jako punkt wyjścia dla Twojej automatyzacji, zacznij od propozycji jego rozwiązania, u mnie się sprawdza

Panowie wracam do tematu. Koncepcja jednak się zmieniła.
Znalazłem tego typu rozwiązanie proszę o sugestie czy to będzie działać i czy mój tok myślenia jest prawidłowy. Chciałbym zamontować w większości pokoi, termostat i8HGA Tuya do tego czujnik temperatury (SALUSFS300 CZUJNIK TEMPERATURY NTC10K 3M 2x0.5mm 10956313980 - Allegro.pl) oraz siłownik SALUS T30NC. Czy ma szanse to zadziałać?