Sterowanie piecem gazowym i ogrzewaniem podłogowym

Witam,
Posiadam piec gazowy oraz ogrzewanie podłogowe. Piecem steruje obecnie moduł Euroster 2006tx - z tego co widzę jest to termostat połączony z gniazdkiem które odpala sterowanie piecem.
W związku z tym, że ogrzewanie podłogowe ma dość dużą bezwładność szukam jakiegoś modułu który by zastąpił Euroster i działał z HA - na zasadzie wyjeżdżam to odpalam sobie 18, na kilka godzin przed powrotem odpalam sobie 20, itd.
Ktoś się orientuje jakie są gotowe rozwiązania które by zastąpiły Euroster 2006tx?

Witamy na forum. Na początek potrzebne są dodatkowe informacje. Prosimy o dostarczenie instrukcji do sterownika Euroster 2006tx oraz swojego kotła gazowego. Od tego uzależniony jest w ogóle dobór jakiegokolwiek sprzętu. Wszystko zależy od tego jakim protokołem odbywa się komunikacja pomiędzy sterownikiem a kotłem. A podejrzewam, że ten Euroster 2006tx ma tylko przekaźnik i steruje na zasadzie ON-OFF. Co przy ogrzewaniu podłogowym i niewykorzystaniu możliwości modulacji mocy palnika w kotle jest marnotrawieniem energii.

Edit:
Już nawet nie podejrzewam:

@angler to jest dokładnie to co pokazałeś :slight_smile:
Z tym, że jest małe ale. Już opisuje - bo zapomniałem o kluczowej sprawie.

Na zdjęciu:

1. Kocioł: De Dietrich mpx 24 compact
  2. Pompa: Grundfos Alpha 1 L 25-60 180
  3. Wtyczka od Euroster 2006 tx(odbiornik).

Z tego co napisałeś to tak Euroster działą na zasadzie on/off ale z tego co się orientuje to pompa steruje krzywą grzewczą - i to chyba wołałbym tak zostawić.

Więc w zasadzie chodzi o wymianę eurosteru 2006tx na coś co dalej będzie on/off ale działało z HA. Bo pompa ogarnia możliwość modulacji mocy palnika (chyba??)

Edit: chyba jednak nie do końca. Wszystko spięte jeszcze jest w Salus RM-16A.

O ile się orientuję w takich instalacjach, to zupełnie się mylisz. Wydaje mi się, że:

• Kocioł w tym momencie działa ze stałą temperaturą na zasilaniu, na zasadzie jej utrzymywania, sterowany jedynie przez Euroster 2006 tx. Moduluje mocą w bardzo ograniczonym zakresie, bo tylko w obrębie własnego obiegu ze sprzęgłem hydraulicznym.
  • Pompa jest sterowana z jakiegoś Salus i odpowiada za cyrkulację w instalacji podłogowej na zasadzie włącz wyłącz pompę obiegową. Co decyduje o jej załączaniu nie wiemy. Masz sprzęgło hydrauliczne, bo ktoś zapewne wolał je zainstalować wraz z pompą obiegową zamiast sprawdzić, czy wydajność pompy w kotle by nie wystarczyła. W końcu i tak nie on pewnie za to płacił… Mi hydraulik koniecznie chciał to wcisnąć, ale na szczęście uparłem się na swoim.

A gdybyś miał zastosowany jeden centralny sterownik od producenta kotła jak iSense to działanie tego sterowania wygląda tak:

Możesz poszukać wcześniejszych tematów pod hasłem De Dietrich oraz po tagu
opentherm (protokół komunikacji dla tych kotłów).

Jak już posiądziesz potrzebną wiedzę i rozgryziesz układ ogrzewania jaki ktoś popełnił u ciebie, to możemy wrócić do tematu doboru sprzętu pod próbę wysterowania tego przypadku. Każdą instalację ogrzewania należy traktować jako indywidualny.

1 polubienie