O ile się orientuję w takich instalacjach, to zupełnie się mylisz. Wydaje mi się, że:
- Kocioł w tym momencie działa ze stałą temperaturą na zasilaniu, na zasadzie jej utrzymywania, sterowany jedynie przez Euroster 2006 tx. Moduluje mocą w bardzo ograniczonym zakresie, bo tylko w obrębie własnego obiegu ze sprzęgłem hydraulicznym.
- Pompa jest sterowana z jakiegoś Salus i odpowiada za cyrkulację w instalacji podłogowej na zasadzie włącz wyłącz pompę obiegową. Co decyduje o jej załączaniu nie wiemy. Masz sprzęgło hydrauliczne, bo ktoś zapewne wolał je zainstalować wraz z pompą obiegową zamiast sprawdzić, czy wydajność pompy w kotle by nie wystarczyła. W końcu i tak nie on pewnie za to płacił… Mi hydraulik koniecznie chciał to wcisnąć, ale na szczęście uparłem się na swoim.
A gdybyś miał zastosowany jeden centralny sterownik od producenta kotła jak iSense to działanie tego sterowania wygląda tak:
Możesz poszukać wcześniejszych tematów pod hasłem De Dietrich oraz po tagu
opentherm (protokół komunikacji dla tych kotłów).
Jak już posiądziesz potrzebną wiedzę i rozgryziesz układ ogrzewania jaki ktoś popełnił u ciebie, to możemy wrócić do tematu doboru sprzętu pod próbę wysterowania tego przypadku. Każdą instalację ogrzewania należy traktować jako indywidualny.