Siema!
Realizuję projekt sterowania przepustnicami klimatyzacji kanałowej i przyszło do zrobienia sterownika.
Chcę wysterować 6 przepustnic - IB-F160 sterowanych przy pomocy 230V.
- Przepustnicę otwiera się podając L na jeden IN - oczywiście nie sygnalizuje ona stanu w procentach, dlatego też rozdzielczość będę musiał dobrać robiąc pełne zamknięcie otwarcie i licząc czas
- Przepustnicę zamyka się podając L na drugi IN - to samo założenie co powyżej
- Przepustnica w pełni zamknięta mostkuje L-IN z punktu 2 na L-OUT
Założenia programowe:
- Start układu zamyka przepustnicę aż na L-OUT pojawi się napięcie - tym sposobem określa położenie “0” i testuje poprawność działania przepustnicy. (gdzie 0 reprezentuje % zamknięcia)
- Podanie zasilania X sekund dodaje Y procent do otwarcia przepustnicy - tu muszę policzyć rozdzielczość czas/procent otwarcia
- Po zaniku zasilania, uzyskania połączenia z HA przepustnica ustawia się w ostatnie znane położenie. Niestety realny stan otwarcia w % będzie tylko programowy/wirtualny ale sądzę, że bez problemu będzie to działać
- Przepustnica będzie sterowana na podstawie PID i przy pomocy pomiarów z Aqara WSDCGQ11LM w każdym z pomieszczeń
No i teraz dochodzimy do “podzespołów”, które można wykorzystać. O ile wiadomo, że zasilacz + stepdown do zasilania ESP32 o tyle nie wiem totalnie co zrobić z sygnalizacją stanu, a mianowicie mogr podłączyć tam przekaźniki SSR ale sterowanie jednej przepustnicy tak na prawdę to będą 3 kanały zajęte. 3*6 = 18 kanałów - a to już sporo i trochę miejsca zajmuje Jeśli zrezygnuje z pomysłu by stan pobierać przez przekaźnik to ilość kanałów spada do 12 - czyli 2 listwy po 8 kanałów ogarną to i jeszcze zostanie “zapas”. W takim wypadku stany musiał bym realizować w inny sposób - np przy użyciu transoptorów lub (o zgrozo) transformatorów bądź czegokolwiek innego co przekonwertuje mi 230V na 5V by sobie pracować na logice ESP32.
No i teraz dochodzimy do drugiej opcji bo ta pierwsza mi się średnio podoba - moduł składany z gotowców wyjdzie dość duży a dla takiego zastosowania nie chce mi się projektować i lutować PCB - przerost formy nad treścią.
W związku z powyższym wymyśliłem, że użyję 6 osobnych zintegrowanych płytek z wbudowanym ESP i 4 przekaźnikami każda - cenowo wychodzi 50zł/szt więc pewnie podobna suma jak wyjdzie za powyższe podzespoły a uzyskuję 6 niezależnych urządzeń. Przykładowa płytka.
No to teraz pytam szanownych ekspertów - w co się pchać? A może ktoś ma lepszy pomysł na realizację ww. to też chętnie poczytam.