Sterowanie roletami - na co wymienić Arduino?

a jak na 8 przekaźnikach obsłużysz sytuację żeby zatrzymać silnik w środku?

Czy czytałeś odpowiedź?

sorry, masz rację :slight_smile:

Jeżeli chodzi o Kincony to kupujesz 2x KC868-A8 albo model “wyższy” KC868-A16.

Zobaczę, może od razu kupię model 32 i wyrzucę dwa arduino oraz 24 aktualnie używane przekaźnki (rolety + światło). Tylko czy tam też mogą pojawić się jakieś problemy z zawieszeniem i zmiana urządzenia w ogóle ma sens?

A tak na marginesie, zauważyłem 2 rzeczy a propos zawieszania się arduino:

1. Problem występuje gdy szybko i często klikam zmieniając stan silnika rolet. Czy to może oznacząć, że kondensator jest za mały i wychwytuje problem w przypadku wolnego
  2. Problem w ogóle nie występuje gdy do Arduino podpinam laptopa przez USB - może jako rozwiazanie możnaby dać dodatkowe 5V na stałę do wejścia USB?

Osobiście wolę mieć dwa mniejsze sterowniki niż jeden duży, to wynika tylko z mojej analizy ryzyka (każdy inaczej kalkuluje) dlatego mam 2x KC868-A8.

Dokładnie tak jak @macek pisze, i przynajmniej jeden w zapasie.

Zgadzam się, u mnie jeden KC868-A8 leży w szufladzie :slight_smile:, ktoś powie drogo wychodzi? Bo ja wiem :thinking:, zapasowy sterownik kupiłem na super promocji za połowę ceny, szybka wymiana uszkodzonego sterownika to chwila moment, za którą warte ponieść te dodatkowe koszty. O braku zmartwień, “stresu” nie będę pisał.

@macek gdzie udało Ci się znaleźć za połowę ceny?
Będę śledził promocję - też wolę mieć coś na ewentualną zmianę po jakiejś burzy

AliExpress, jak dobrze pamiętam promocja Black Friday + kupony + kody itd.

czy to wygląda na jakąś podróbkę?
Model A6 za poniżej 100zł…

Jakie to ma znaczenie, w Chinach nie dojdziesz co jest podróbką czegoś :slight_smile:

Wygląda na to, że ta wersja A6 nie ma wyjścia na ethernet

To jest “odpowiednik” modelu ESP32 6 channel relay module – KC868-A6. Zwróć uwagę, że są różne modele sterowników, jedne mają wyjścia przekaźnikowe, inne wyjścia MOSFET.

2 miesiące temu wersję ESP32-A16 z obudową kupiłem za 93 zł.

Jak ktoś może poczekać to niedługo Black Friday, więc powinny być podobne ceny.
Ktoś taką na forum wystawił za … 217 zł :anguished:

Tydzień oczekiwania i proszę - od dzisiaj jest po 107 zł z obudową:

1 polubienie