a jak na 8 przekaźnikach obsłużysz sytuację żeby zatrzymać silnik w środku?
Czy czytałeś odpowiedź?
sorry, masz rację
Jeżeli chodzi o Kincony to kupujesz 2x KC868-A8 albo model “wyższy” KC868-A16.
Zobaczę, może od razu kupię model 32 i wyrzucę dwa arduino oraz 24 aktualnie używane przekaźnki (rolety + światło). Tylko czy tam też mogą pojawić się jakieś problemy z zawieszeniem i zmiana urządzenia w ogóle ma sens?
A tak na marginesie, zauważyłem 2 rzeczy a propos zawieszania się arduino:
- Problem występuje gdy szybko i często klikam zmieniając stan silnika rolet. Czy to może oznacząć, że kondensator jest za mały i wychwytuje problem w przypadku wolnego
- Problem w ogóle nie występuje gdy do Arduino podpinam laptopa przez USB - może jako rozwiazanie możnaby dać dodatkowe 5V na stałę do wejścia USB?
Osobiście wolę mieć dwa mniejsze sterowniki niż jeden duży, to wynika tylko z mojej analizy ryzyka (każdy inaczej kalkuluje) dlatego mam 2x KC868-A8.
Dokładnie tak jak @macek pisze, i przynajmniej jeden w zapasie.
Zgadzam się, u mnie jeden KC868-A8 leży w szufladzie , ktoś powie drogo wychodzi? Bo ja wiem
, zapasowy sterownik kupiłem na super promocji za połowę ceny, szybka wymiana uszkodzonego sterownika to chwila moment, za którą warte ponieść te dodatkowe koszty. O braku zmartwień, “stresu” nie będę pisał.
@macek gdzie udało Ci się znaleźć za połowę ceny?
Będę śledził promocję - też wolę mieć coś na ewentualną zmianę po jakiejś burzy
AliExpress, jak dobrze pamiętam promocja Black Friday + kupony + kody itd.
czy to wygląda na jakąś podróbkę?
Model A6 za poniżej 100zł…
Jakie to ma znaczenie, w Chinach nie dojdziesz co jest podróbką czegoś
Wygląda na to, że ta wersja A6 nie ma wyjścia na ethernet
To jest “odpowiednik” modelu ESP32 6 channel relay module – KC868-A6. Zwróć uwagę, że są różne modele sterowników, jedne mają wyjścia przekaźnikowe, inne wyjścia MOSFET.
2 miesiące temu wersję ESP32-A16 z obudową kupiłem za 93 zł.
Jak ktoś może poczekać to niedługo Black Friday, więc powinny być podobne ceny.
Ktoś taką na forum wystawił za … 217 zł
Tydzień oczekiwania i proszę - od dzisiaj jest po 107 zł z obudową:
cześć,
udało mi się zamówić 2 sztuki KC868-A8, każda za ok 150zł. Mam 8 rolet, więc mam nadzieję, że uda się to ogarnąć.
Mam kilka pytań dotyczących konfiuracji tego urządzenia:
- jak to konfigurować aby działało zarówno z przycisków naściennych jak i z poziomu HA (komunikacja MQTT)? Czy tutaj też się pisze kod poprzez Arduino IDE czy robi się to jakoś inaczej?
- w jaki sposób montować płytkę na szynę DIN - trzeba dokupić jakąś obudowę?
- czy w jakieś miejsce należy też dołożyć kondensatory z zewnątrz aby jakiś silnik nie zakłócał pracy Arduino, które będzie obok (na arduino śmigają mi obecnie światła i nie ma z nimi problemów więc nie będę tego przerabiał)
z góry dzięki za odpowiedź, bo nie udało mi się spotkać żadnego tutoriala opisującego od podstaw jak podłączyć do tego urządzenia rolety i jak skonfigurować mqtt
pozdrawiam
“tak, jak sobie stryjenka życzy” = tak jak umiesz…
zajrzałeś w ogóle do dokumentacji i bazy wiedzy producenta przed tym zakupem?
on jest na bazie ESP32 więc wiele projektów można wykorzystać do zbudowania mu firmware (lub użyć jakiegoś gotowego)
jeśli kupiłeś gołe płytki to kup też obudowy
może ktoś go używa do rolet to się wypowie
Wczesniej pisałeś tak:
dlatego trochę dziwi mnie teraz Twoja wypowiedź:
Powiedziałbym żartobliwie: tak samo jak w Arduino - przyciski do wejść, do wyjść przekaźniki od rolet .
Czy wiesz w czym będziesz to programował? Możliwości jest dużo, ja skorzystałem naturalnie z ESPHome ale może najprostszym rozwiązanie jest “KCS” v2 firmware for KC868-A series (ESP32) board released – Smart Home Automation | KinCony, jak wgrać - how to use “KCS”v2 firmware for KinCony ESP32 board – Smart Home Automation | KinCony .
U sąsiada do KC868-A32 sterującego roletami wgrałem właśnie wspomniany wcześniej soft “KCS” ze strony Kincony. Działa bez problemów.
Fajnie, działa, fakt ale to w niczym nikomu nie pomoże bo nadal trzeba samemu “rozpracować” całą konfigurację rolet w tym systemie KCS, kilka print screenów z istniejącej konfiguracji rolet będzie bardziej pomocne
.