GND do arduino nie jest potrzebne, bo do niczego nie służy, obejrzyj schemat z posta @RobinI30 i postaraj się zrozumieć jak to działa…
Zasilacz też prawdopodobnie chcesz źle podłączyć, ma być GND
i RY-VCC
(a nie GND i VCC), zworka oczywiście zdjęta.
hint: skrót RY oznacza relay czyli przekaźniki, ale na niektórych płytkach opisano to jako JD (producent raczy wiedzieć czemu) czyli JD-VCC
Twoja płytka wygląda identycznie?
Zauważ że każde GND jest tym samym GND (mówię konkretnie o płytce tych przekaźników) obojętnie gdzie podpinasz to samo dotyczy VCC. Z punktu widzenia poszukiwania zakłóceń można przeanalizować budowę PCB by wykorzystać optymalne punkty (ale nie mam w rękach to nie przeanalizuję).
Właściwie interesuje nas tylko ten fragment (bo poza GPIO i wyjściami przekaźników wszystko jest razem zwarte jako wielokrotnie zdublowany identyczny układ)
tylko jak mówiłem niewiele na tym widać, ale zasilanie przekaźników (obwodu wykonawczego to na 100% JD-VCC, a nie VCC!)
Popatrz którędy płynie prąd sterujący (linia niebieska) i wykonawczy (czerwona), olałem zasilanie części sterującej układu wykonawczego, ale chyba jest oczywiste którędy tam prąd popłynie
jak widać są to 2 zupełnie rozłączne obwody (o ile tylko zworka jest rozwarta i masz 2 osobne zasilacze)
Nie sugeruję użycia jednego zasilacza do wszystkiego, bo to grozi uszkodzeniem płytki arduino (szczególnie, że zupełnie nie wiesz co robisz, bo można to rozwiązać na wiele sposobów, ale nie tak jak chcesz, arduino można zasilić niemal “byle czym”).
Jeśli użyłeś zasilacza 12V do zasilania płytki przekaźników też mogłeś wyrządzić szkody (bo ona jest zaprojektowana dla zasilania 5V).
PS szukałem lepiej czytelnego schematu, a zamiast niego znalazłem taki wątek, tam chyba wyjaśniają wszystko
Tu za to jest schemat INNEJ płytki przekaźników - ta zawiera kontrolki załączenia (zasilania) każdego przekaźnika (a nie jedynie kontrolki sygnały na wejściu transoptora)
natomiast wiki jednego z producentów bliźniaczych płytek zupełnie pomija problem zasilania przekaźników… (a przykładowe obwody wykorzystują maksymalnie 2 przekaźniki, bo więcej w takiej konfiguracji się nie da, a powiedziałbym, że zasilanie zaledwie 2 przekażników z RPi lub arduino to już proszenie się o kłopoty)
http://wiki.sunfounder.cc/index.php?title=8_Channel_5V_Relay_Module#Ports_Description