Sterowanie roletami - na co wymienić Arduino?

Wytłumaczę jak potrafię: płytka przekaźnikowa to dwa rozłączne odwody.

1. Obwody transoptorów wejściowych które są zasilane z arduino, ich przełączanie nie generuje zakłóceń i wnosi minimalne obciążenie
  2. To obwody cewek przekaźników i zasilasz to z osobnego zasilacza.
    Informację o załączeniu z pierwszego do drugiego przenosi światło

Zworka powoduje, że łączysz zasilanie obu obwodów - jednak przepięcia od cewek przekaźników przenoszą się wtedy na arduino.

Ok, z zasilacza wprowadzam zasilanie tylko do miejsca oznaczonego jako 1 czy jako 2?

Z Arduino obecnie tylko 8 środkowych pinów, natomaist 2 skrajne oznaczone strzałką (GND i VCC) miałem zawsze nieużywane.

Jeśli dobrze pamiętam, to ta płytka przekaźników nie wymaga masy w obwodzie sterującym (bo transoptory sterujesz stanem niskim), ale 5V obwodu sterującego (transoptorów) musi być połączone z 5V na płytce arduino (napięcie odniesienia musi występować, no nie ma cudów żeby to działało, jeśli prąd przez LEDy transoptorów nie popłynie), mogę się mylić, zawsze trzeba dysponować schematem elektrycznym do analizy obwodu.

Natomiast zworka służy do “podkradania” zasilania dla obwodu wykonawczego (przekaźników) dlatego MUSI być zdjęta i musi być użyty osobny zasilacz, bo płytka arduino ma za slaby regulator, aby zasilać przekaźniki.

Nie mam takiej płytki przekaźników w ręce, ale jeśli dobrze pamiętam, to te 2 skrajne są użyte po stronie obwodu sterującego (jeśli chodzi o 5V to jest to to samo co 5V na jednym z pinów nieistniejącej zworki - konkretnie tym pinie, który jest po stronie obwodu sterującego, pin oznaczony VCC).
Drugi pin nieistniejącej zworki (JD-VCC) to punkt zasilania przekaźników do niego musi być doprowadzone napięcia zasilacza dla przekaźników.
Schemat by się przydał bo nigdy nie zrozumiesz jak to jest połączone…

Masa jeśli się nie mylę jest wspólna, ale dobre zdjęcia by nie zaszkodziły (tak by było widać oznaczenia).

Masz rację :+1:

Eight-Channel-Relay-Module-Circuit-Diagram

Słabo widać (jakieś źródło do tego schematu? może by była większa rozdzielczość).
Ale coś-tam dojrzałem i moje słowa się potwierdziły - łączymy VCC z 5V na płytce arduino, masa nie musi być wspólna z arduino - jest konieczna tylko do zasilania obwodu wykonawczego (z osobnego zasilacza, który wpinamy między JDVCC i GND).

Będzie wtedy pełna separacja. Jednak nasze pisanie na wiele się nie zda i potrzeby będzie obrazek :slight_smile:

No dobra, więc opisuję jak to zrozumiałem:

1. zasilacz podłączam pod GND oraz VCC, tutaj raczej jest to zrozumiałe
  2. zworki nie ma i nie było
  3. nowość, tego nie miałem - podłączam GND oraz 5V tak jak na rysunku

Zgadza się?

GND do arduino nie jest potrzebne, bo do niczego nie służy, obejrzyj schemat z posta @RobinI30 i postaraj się zrozumieć jak to działa…

Zasilacz też prawdopodobnie chcesz źle podłączyć, ma być GND i RY-VCC (a nie GND i VCC), zworka oczywiście zdjęta.
hint: skrót RY oznacza relay czyli przekaźniki, ale na niektórych płytkach opisano to jako JD (producent raczy wiedzieć czemu) czyli JD-VCC

Twoja płytka wygląda identycznie?

Zauważ że każde GND jest tym samym GND (mówię konkretnie o płytce tych przekaźników) obojętnie gdzie podpinasz to samo dotyczy VCC. Z punktu widzenia poszukiwania zakłóceń można przeanalizować budowę PCB by wykorzystać optymalne punkty (ale nie mam w rękach to nie przeanalizuję).

Właściwie interesuje nas tylko ten fragment (bo poza GPIO i wyjściami przekaźników wszystko jest razem zwarte jako wielokrotnie zdublowany identyczny układ)

tylko jak mówiłem niewiele na tym widać, ale zasilanie przekaźników (obwodu wykonawczego to na 100% JD-VCC, a nie VCC!)

Popatrz którędy płynie prąd sterujący (linia niebieska) i wykonawczy (czerwona), olałem zasilanie części sterującej układu wykonawczego, ale chyba jest oczywiste którędy tam prąd popłynie

jak widać są to 2 zupełnie rozłączne obwody (o ile tylko zworka jest rozwarta i masz 2 osobne zasilacze)

Nie sugeruję użycia jednego zasilacza do wszystkiego, bo to grozi uszkodzeniem płytki arduino (szczególnie, że zupełnie nie wiesz co robisz, bo można to rozwiązać na wiele sposobów, ale nie tak jak chcesz, arduino można zasilić niemal “byle czym”).

Jeśli użyłeś zasilacza 12V do zasilania płytki przekaźników też mogłeś wyrządzić szkody (bo ona jest zaprojektowana dla zasilania 5V).

PS szukałem lepiej czytelnego schematu, a zamiast niego znalazłem taki wątek, tam chyba wyjaśniają wszystko

Tu za to jest schemat INNEJ płytki przekaźników - ta zawiera kontrolki załączenia (zasilania) każdego przekaźnika (a nie jedynie kontrolki sygnały na wejściu transoptora)

natomiast wiki jednego z producentów bliźniaczych płytek zupełnie pomija problem zasilania przekaźników… (a przykładowe obwody wykorzystują maksymalnie 2 przekaźniki, bo więcej w takiej konfiguracji się nie da, a powiedziałbym, że zasilanie zaledwie 2 przekażników z RPi lub arduino to już proszenie się o kłopoty)
http://wiki.sunfounder.cc/index.php?title=8_Channel_5V_Relay_Module#Ports_Description

1 polubienie

Powinneś to wrzucić jako osobny poradnik, zauważ który już raz to wałkujemy.

Dołożyłem tag #faq niestety nie mam tyle czasu, by to na spokojnie poogarniać (brak mi wsparcia @artur oraz brakuje nam osób na stanowiskach edytorów)

Dzięki Panowie, na razie jest OK.
Generalnie w porównaniu do poprzedniego, niedziałajacego połączenia wykonałem zmiany:

1. Kondensator dałem do Arduino, tak jak na obrazku wyżej ktoś namalował (wcześniej miałem go ok 20 cm dalej między + i - zasilacza zasilającego Arduino)
  2. do przekaźników podłączyłem dodatkowo 1 przewód z 5V z Arduino (oprócz tego przekaźniki są zasilane osobnym zasilaczem 5V). Zworka wyjęta (tak tez było, ale nie miałem tego przewodu 5V)

mam nadzieję, że będzie stabilnie :slight_smile:

hej,

@Adrian u Ciebie dalej stabilnie?

U mnie pojawiają się jakieś problemy, trochę nie wiem czemu.
Zastanawiam się czy czegoś nie może psuć zastosowanie tej nakładki link.
Pytam, bo miałem 3-4 lata temu wszystkie graty w jednej rozdzielni i nie miałem tej podkładki - ale wtedy plątanina kabli była ogromna i dołożyłem ta podkładkę żeby było łatwiej ogarniać połączenia…

Może mój kondensator (2200uF/10V) jest nieodpowiedni?

pozdrawiam

Popraw swój link bo nie prowadzi do żadnej strony.

Ok, dzięki - link poprawiłem.
Porobiłem trochę testów i wyszło mi , że jedna z rolet jest jakby przyczyną problemów obecnie.
Nie ma żadnych różnic w jej podłączeniu. Są dwie z jednego pokoju i jedna niczego nie zakłóca, a druga jest problematyczna.

@bimki
U mnie całość działa właściwie bez problemów. W lato zdarzyło mi się kilka samoistnych otwarć dwóch rolet (zawsze była to kuchnia i górny pokój ??) po naciśnięciu przełącznika żaluzji (też tylko ten… ??). Wiąże to jednak z bardzo wysokimi temperaturami na poddaszu gdzie znajduje się sterownik.

Ogólnie jestem zadowolony.

Sąsiad wyrwał za 500 zł ten sterownik:

i podłączyliśmy do niego 14 rolet. Działa rewelacyjnie po LAN od początku lata.

czyli u Ciebie zadziałało dodanie kondensatora i masz swoje rozwiazanie oparte nadal o Arduino? Jaki dokładnie kondensator dałeś?

Jeśli chodzi o to chińskie KC868-A32 - to czy da się to jakoś oprogramować z wykorzystaniem mqtt? W jaki sposób podłącza się tam przełączniki naścienne?

Tak jak na zdjęciu w dokumentacji ARDUINO ESP32 8 CHANNEL RELAY MODULE – KC868-A8 -, to ten sam sterownik tylko mniejszy, używam od ponad 2 lat po Wi-Fi - Kincony 8 Channel Relay Board (KC868-A8) , przyciski dzwonkowe podłączone do wejść, u mnie w sterowniku ESPHome i bardzo duże możliwości.
Na forum producenta Smart Home Automation Forum jest dużo przykładów użycia, kto co woli.

W uzupełnieniu dodam, że sterownik jest spięty z HA po mqtt. Przykładowa dokumentacja jest na stronie producenta. W sumie wystarczy tylko połączyć się z urządzeniem i wybrać odpowiednie opcje:

@Adrian jeśli mam 8 rolet, a urządzenie ma 8 przełączników, to będzie za mało - bo nie obsłużę sytuacji zatrzymania rolety w środku?
Czyli dla 8 rolet trzebaby mieć wersję 16 przekaźników?

8 rolet nie obsłużysz modułem z 8 przekaźnikami, bo na każdą roletę potrzebujesz 2 wyjścia i to nie ma w sumie nic wspólnego z ilością wejść…