Sterowanie siłownikiem liniowym

Dzień dobry, mam pytanie jak w temacie. Czym i jak mogę sterować siłownikiem liniowym 12V. Chodzi mi jakim modułem mogę odwrócić zasilanie + - <> - +. Chcę zrobić automatyczne otwieranie drzwi na klatkę schodową dla kota jeżeli pojawi się w ich okolicy. Wyzwalaczem będzie moduł bluetooth na obroży kota, to już mam ogarnięte przez ESPresense a siłownik ma uchylić drzwi na 15-20cm na jakiś okres czasu.

Jakąś odmianą mostka H np.
https://allegro.pl/oferta/sterownik-silnika-duzej-mocy-mostek-h-bts7960b-43a-12190289523

A jak coś takiego sterować poprzez HA ?

Np. przez GPIO ESP skonfigurowane jako dwa przełącznik.
Można jeszcze zastosować moduł przekaźnikowy podwójny z zestykami przełącznymi NO/NC. Może jakiś gotowy sterownik rolet?
coś na taką modłę
https://allegro.pl/oferta/modul-przekaznik-beznapieciowy-2kanalowy-do-bramy-furtki-pieca-wifi-rf-tuya-13991293868
Zasada jest prosta Mostek H – Wikipedia, wolna encyklopedia

1 polubienie

Ja mam wgraną suple opcja rolety ESP i dwa przekażniki, tylko siłownik fajnie jakby był z krańcówkami. Robisz kalibracje od otwarcia i zamkniecie i i potem % możesz zorbic otwierani i zamykanie.

P.S.
Ja mam liniowy w szklarni zalezności od temp. , i czujnik awiatru jak podwiewa ze stacji to zamyka drzwi przed burza.

Myślałem o takim siłowniku, wg opisu ma on krańcówki. I tak się zastanawiam czy sterownik do rolet nie załatwił by sprawy.

Ewentualnie takie cudo i sterownik do światła.

Musisz się zdecydować jaki siłownik chcesz zastosować AC, DC ?
Następnie dobrać do niego właściwy sterownik. Na razie się miotasz i proponujesz urządzenia zupełnie do siebie nie pasujące.
Jeśli to ma być siłownik 12VDC to szukaj modułu z dwoma przekaźnikami ze stykami przełącznymi bezpotencjałowymi.
Mostek H przydaje się gdy chcesz zrobić miękki start/stop.
Sterowniki o które pytasz przełączają 230VAC

Chciałbym sterować siłownikiem DC24V, siłownik ma w sobie krańcówki. Trzeba tylko podać odpowiednio prąd aby zadziałał. Siłownik może być podłączony do zasilania cały czas, chciałbym tylko chwilowo podać zasilanie “odwrotne” od tego co jest na stałe.

no to ja tak mam 24 V zasilacz, przetwornica na zasilanie wemosa

Są gotowe płytki z ESP32 i przekaźnikami oraz sekcją zasilania DC. Do tego wstawiasz interlock programowy oraz sprzętowy na stykach przekaźnika i masz praktycznie wszystko w jednej obudowie.

Np. taka:

LC Technology DC5-60V 2 Channel Relay Board (ESP32_Relay_X2) Configuration for Tasmota (blakadder.com)
P.S.
Na ESP8266 jest tego większy wybór ale brak bluetooth…

EDIT:
Na napięcie 24VDC jest jeszcze produkt Shelly:
Shelly 2PM Gen3

@angler interlock w tym przypadku jest niepotrzebny:) Narysuj schemat to się przekonasz, że stanów niebezpiecznych nie będzie.
Na tym shelly nie zrobisz układu zmieniającego polaryzację.

Racja, poleciałem skrótowo jak z roletami.