Szukam jakiegoś rozwiązania (prawdopodobnie przełącznika dopuszkowego), który miałby połączenie z HA po Zigbee i mógłbym sterować nim jednocześnie z HA i manualnie. Natomiast ważne jest dla mnie, żeby połączenie z HA było tylko “dodatkiem”, mianowicie żeby przełącznik był dalej używalny, gdy serwer HA padnie lub przełącznik się rozłączy. Zależy mi również na możliwości zjaśniania i ściemniania światła.
A jeśli chodzi o dimming świateł, to pod jaką frazą szukać te światła? bo nie każda żarówka wspiera zmianę jasności.
Jak wpisuję np. “plafon ściemnialny” to dostaję produkty które mają swoją funkcjonalność połączenia po WiFi/Zigbee, a mi zależy na zwykłym “głupim” plafonie, bo funkcję smart będzie miał przełącznik dopuszkowy.
Żarówka ściemnialna, na opakowaniu musi być takie oznaczenie:
W domu używam żarówek typu GU10, ściemnialne też i ogólnie jest problem z taki ściemnialnymi żarówkami i dimmerami Zigbee bo każda żarówka ma minimalny poziom świecenia i nie ściemnia się do minimum tylko po prostu gaśnie dlatego dimmery powinien mieć możliwość ustawienia tzw. parametru min_brightness.
Chyba nie zrozumiałeś sytuacji, każdego dimmera można użyć jako wyłącznika, natomiast zasilanie poniżej punktu pracy jest tylko traceniem energii na darmo, w dodatku suwak czy pokrętło regulatora fizyczne bądź wirtualne nie będzie odpowiadało realnej sytuacji, więc jest to zdrada antyergonomiczna.
Nie do pominięcia jest fakt, że zgaszona żarówka pozostaje pod jakimś niezerowym napięciem zasilania, które może być wręcz o niebezpiecznym poziomie (tak swoją drogą żarówki zasilane dimmerami wolno zmieniać tylko po zrzuceniu bezpiecznika, bo nawet stan wyłączony wciąż stanowi zagrożenie porażeniem).
@szopen juz wyjaśnij dlaczego taki stan jest “zły”, dimmery Zigbee działają z przyciskami dzwonkowymi - krótkie naciśnięcie powoduje on/off światła, przytrzymanie przycisku - zmianę jasności światła.
Jaką lampę (najlepiej plafon) powinienem kupić, aby dopasować do siebie te dwa produkty? Oczywiście smart plafony odpadają, bo je się steruje osobno, a nie dimmerem.
W opiniach produktu ludzie piszą, że działa znakomicie z Z2M w Home Assistant.
Jak takiego szukać? Za każdym razem jak szukam “plafon ściemnialny” to wyskakują mi już gotowe produkty smart, które muszą mieć ciągłe zasilanie (takie produkty co się z Tuya Cloud łączy i przesyłają gigabajty w internet xd)
Gwarancji nikt nie da, ale to jest ten (tylko kwestia czy jego firmware jest lub będzie obsługiwane)
Kup przetestuj i ewentualnie zwróć (to musi być sprzedaż konsumencka).
A plafon kup taki by miał wymienne żarówki (optymalnie E27, bo jest największy wybór), wśród opraw zintegrowanych będzie problem ze współpracą ze ściemniaczami.
W ogóle zdajesz sobie sprawę z faktu, że luminofor w białych LEDach zużywa się w takim samym tempie jak zużywał się w świetlówkach?
(więc unijnie konstrukcje zintegrowane powinny być zakazane, skoro potrafili zakazać innego sprzętu oświetleniowego, choć nie maiło to realnych podstaw…).
Aha ten twój moduł ściemniacza też musi mieć ciągłe zasilania - to jest warunek działania sprzętu “smart”.
Ooo, bardzo dziękuję za poradę. Właśnie ja szukałem plafonów już “gotowych” z paskami LED w środku. Nie wiedziałem, że istnieją takie z wymiennymi żarówkami w środku
Co masz na myśli? Nie bardzo jestem w temacie.
Bez prądu i tak nie włączę światła… Na jedno wychodzi
Mam wrażenie, że nic nie rozumiesz z tego co piszemy… więc czas stracony.
Nie możesz odcinać zasilania modułom Zigbee bo wtedy nie pracują w charakterze routerów i sieć nie działa jak należy… (bo spodziwea się routera w tym miejscu, a go nie ma po odcięciu zasilania, wprawdzie idea mesh’a Zigbee jest taka by się sam naprawiał, ale życzę powodzenia gdy stawisz na chińczyki).
No w ogóle nie jesteś w temacie - nie istnieją białe diody LED świecące białym światłem w sposób natywny.
(W odróżnieniu od LED monochromatycznych = kolorowych - ich trwałość jest praktycznie nieskończona, o ile tylko nie pracują poza zakresem parametrów pracy w których nie ulegają znaczącej degradacji, bo po ich przekroczeniu też zaczynają mieć ograniczoną trwałość, ale w pracy miałem urządzenia, które pracowały po 40 lat 24/7 i ich kontrolki LED nie straciły nic na jasności i uważam, że gdyby nie śmierć techniczna standardów sprzed lat to popracowały by jeszcze 2-3x dłużej, tylko bym nie dożył ich ewentualnego końca).
Każdy biały LED to dioda która świeci w ultrafiolecie nakryta emiterem światła białego składającym się z mieszanki półprzezroczystego plastiku z luminoforem - zasada działania jest identyczna do świetlówki.
Jak wiadomo właściwości emisyjne luminoforu pogarszają się z czasem pracy - dlatego trwałość wynosi ileś tam godzin świecenia, ta ilość godzin dotyczy momentu utraty 30% strumienia świetlnego (czyli przy takim przebiegu żarówka LED świeci jedynie z 2/3 swojej pierwotnej jasności, o ile to ktoś uczciwie oszacował, bo widywałem takie które tracą jasność znacznie szybciej), taki próg wybrano bo utrata nie jest liniowa tylko postępuje coraz szybciej - pewnie znasz to zjawisko ze świetlówek - gdy zauważalnie ciemnieją to oznacza rychły koniec.
Przecież ta gałka i tak jest na stałe wkręcona w puszkę i ma stałe zasilanie z sieci. Nie straci zasilania, dopóki w domu będzie prąd A jak padnie prąd to i tak nic nie będzie działało
Bardzo dobrze o tym wiem. Mam świadomość, jak działa sieć Zigbee
Dziękuję za wyjaśnienie, ale to jest odnośnie zintegrowanych pasków w plafonach, czy problem ze zmianą jasności LEDa przez gałkę? Bo jeśli odnośnie zintegrowanych pasków to ten problem mnie już nie dotyczy, ponieważ wybieram plafon z gwintem na żarkówkę LED
Hmm no ja bym rekomendował Signify (tyle że oni nie produkują czegoś, co szukasz, chociaż “ledówki” przystosowane do ściemniaczy chyba robią), ale Świat schodzi na psy, więc i tak nie warto, po prostu się licz z tym, że nie zawsze chińskie wypusty są projektowane jak należy (bo cięcie kosztów jest kluczową ideą).
Zapewne te żarówki kiedyś wymienisz.
Opisałem problem z zużyciem luminoforu, ale to nie jest jedyny problem dotyczący LED, często psuje się też elektronika (przetwornice) - spisek żarówkowy chyba nadal obowiązuje
Kwestia zużycia luminoforu dotyczy każdego białego LEDa (nie tylko pasków), więc przy eksploatacji planowanej na okres sporo dłuższy niż 2 lata warto użyć opraw z wymiennymi żarówkami.