Jestem na początku drogi z HA i szukam odpowiedzi na kilka pytań.
Mam taki setup:
HA na raspberry pi
Sonoff zigbee 3.0 dongle - ostatnia wersja - działa, widzi urządzenia
Sonoff TRVZB
Sonoff SNZB-2d - czujnik temperatury i wilgotności
Próbowałem skonfigurować z blueprintem “Advanced Heating Control” z głowicą i czujnikiem temperatury, ale ta chwilę obecną nie udało mi się wymusić włączenia głowicy.
1). Czy tu trzeba jakiejś dodatkowej magii??
2). Jako że głowica jest pożyczona to zastanawiam się, czy da się ją zaprogramować do pracy w trybie PID? Czy pozostaje sterowanie z pełnym zamknięciem/otwarciem?
3). Jeśli nie - czy są jakieś lepsze głowice pod z2mqtt? Aqara/Tesla?
Docelowo chciałbym używać scen typu:
w pracy (rano włączają się grzejniki w łazienkach i kuchni, ale do popołudnia całe
mieszkanie w trybie eco)
weekend
na zdalnej
wakacje
Przy czym domyślnie mogą funkcjonować sceny praca i weekend, a wymuszanie pozostałych mogło by odbywać się np. z przycisku (wykrywanie telefonu pod routerem też jest ok).
Ps.
4). Czy da się podejrzeć, jaki jest firmware w urządzeniach, a najlepiej to podbić wersję via dongle od sonoffa?
Ad 4. Zajrzyj do zakładki OTA w GUI Z2M, jeśli masz tam wylistowany jakiś swój sprzęt, to zarówno będziesz w stanie zaktualizować mu firmware, jak i zobaczysz jego obecną wersję (ale cudów się nie spodziewaj bo Sonoff całkowicie olewa wsparcie posprzedażowe)
i jeszcze jedno - data publikacji firmware - to nie jest błąd, że widać tam rok 2014 dla gniazdka i 2017 dla pilota Osram.
PS tak w kwestii jednoznaczności informacji
to jest wspaniały przykład negatywny
nie wiadomo jaki to model
sformułowanie “ostatnia wersja” kompletnie nic nie wnosi (dzisiaj jest ostania, jutro już może nie być), więc warto podać jakiś konkret (szczególnie, że w chińskim znaczeniu “wersja” zazwyczaj oznacza totalnie inny sprzęt włożony do takiej samej lub podobnej obudowy i akurat w przypadku koordynatorów spod ich brandu tak właśnie jest)
A urządzenia dodane w Z2M mają w GUI klikalne odnośniki i warto je podać, to też rozwiewa wszelkie wątpliwości.
Takich blueprintow w internetach jest bardzo dużo, nikt z nas nie wie jakiego użyłeś dlatego musisz podawać więcej informacji szczegółowych, np. linki.
Z ciekawostek - Zigbee Home Automation nie widział wersji firmware’u, natomiast w Z2M można nawet suwakiem zmienić stopień otwarcia zaworu, więc idzie to w obiecującym kierunku.
to z czego miałem wywnioskować, że używasz ZHA? (szczególnie, że otagowałeś też wątek zigbee i mqtt które ma się nijak do ZHA, tyle że te tagi zmieniłem na z2m bo były bez sensu) i nawet o tym wspominasz teraz
dopiero na tym etapie dowiedzieliśmy się że masz ZHA, a nie Z2M
co do ZHA… też są ciekawe narzędzia, ale że sam nie używam ZHA to ich nie pokażę
Hej @ziubi albo ktokolwiek, czy udało się Wam coś osiągnąć? Rozpoczynam podobną przygodę i co prawda w Z2M jest nowy firmware 1.3.0 który ponoć dodaje regulację histerezy, ale chyba póki co nadal pozostaje problem on/off zaworu (niektórzy piszą że to uciążliwe bo ma duże fluktuacje temperatury w pokoju i/lub ciągły hałas pracy pełne otwarcie - pełne zamknięcie).
Na tym reddit czytałem o rozwiązaniach PID, żeby robić wymuszoną regulację zaworu przez min max, w ten sposób nie istotny jest pomiar temperatury przez termostat bo i tak ma odgórnie z Home Assistant zadane położenie zaworu. Ponoć główną kwestią jest tu wybranie skoków co ile ma się zmieniać zawór (np. zawsze od razu czy co 5 lub 10%), a także jeśli by wysiadł Home Assistant to nasz termostat na stałe pozostaje z zadaną pozycją zaworu.
Więc wygląda na to że nie trzeba się męczyć osobno z PID, osobno z rozbudowanymi dodatkami, ale wszystko jest gotowe w VTherm - a ja chciałbym właśnie użyć jakiegoś gotowego modułu (zamiast pisać swoje łatki i “workaroundy” do rozwiązania tak bzdurnego problemu, niepotrzebnie komplikując rozwiązania; lepiej się skupić na ew. pisaniu czegoś bardziej produktywnego i sensownego, niż omijanie na około jakiejś wartości). Nie wiem czy Better Thermostat ma też takie funkcje wbudowane, ale Versatile Thermostat wygląda na całkiem ciekawy produkcik, może przynajmniej tak dobry jak Better Thermostat.
A co Wy powiecie?
Czy ktoś testował jakąkolwiek formę regulacji zaworu Sonof TRVZB (aby nie mieć tylko on-off)?
Czy macie jakieś zdanie o VTherm vs Better Thermostat vs inne jakieś większe gotowe rozwiązanie?
Cześć. Uprzedziłeś moje pytanie:) Drugi dzień staram się zmusić TRVZB do współpracy z VTherm. Teoretycznie VTherm ma wszystkie opcje potrzebne do sterowania min. stopniem otwarcia zaworu. Nowe oprogramowanie TRVZB daje te możliwości, można też zastąpić czujnik TRV czujnikiem pokojowym. W samym VTherm jest sporo ustawień, jest też sporo dokumentacji. Niestety ciężko to idzie aby TRV “słuchał” VTherm-u. Muszę poczytać jak dokładnie ustawić to % otwieranie i zamykanie zaworów.
Gdyby ktoś miał jakieś rady- będę wdzięczny.
Znalazłem taki poradnik:
Do wszystkich - zbadałem dość dokładnie i oto wnioski w pigułce:
Sonoff TRVZB firmware 1.3.0 (testowałem; HA aktualizuje OTA), a w ostateczności minimum 1.2.1 (nie testowałem, może zadziała).
VTherm wersja 7.2.7 na pewno jest stabilna - a przynajmniej jesli chodzi o podstawowe sterowanie TRVZB przez zawór (0-100%), osobny czujnik temp w pokoju i wykrywanie za jego pomocą otwartego okna tj. szybkiego spadku temp (czyli kompletnie omijamy logikę TRVZB jakąkolwiek ma, traktujemy go jakby był pasywnym elementem, bo to VTherm całkowicie za niego myśli i steruje zaworem) - działa to świetnie! polecam!
2a)
nie jestem pewien jak dobre są pozostałe funkcje w tej wersji, ani jak dobre są starsze wersje,
ale na pewno nowsze wersje VTherm są pisane na kolanie tj. 7.2.8 ma buga i nie działa TRVZB sterowanie zaworem a 7.2.9 cos poprawia ale nie polecam eksperymentować
VTherm bardzo polecam świadomym użytkownikom, to chyba najlepszy termostat Home Assistant, ma najwięcej funkcji, działa sensownie realistycznie można rzec inercyjnie, m.in. algorytm TPI (autor wybrał go jako prostszy niż PID), więc kalkuluje przelicza różne rzeczy i niektóre aktualizuje/aktywuje od razu, niektóre po kilku minutach
ale jest pokomplikowany, a w połączeniu z faktem że autor coś tam dopisuje co chwile przy czym chyba ciut eksperymentuje (porządną obsługę TRVZB robił głównie od jesieni do drugiej połowy lutego), trzeba być ostrożnym i pilnować działania, zwłaszcza przy aktualizacjach, nawet włączając tymczasowo debug log i patrzeć co robi
przede wszystkim pamiętajcie nakaz autora, aby zaczynać od minimalnej konfiguracji i po jej testach dodawac jedną kolejną funkcję, i tak dalej w kółko przyrostowo, warto nie nakręcać się na dużo funkcji bez przyczyny