Jestem na początku drogi z HA i szukam odpowiedzi na kilka pytań.
Mam taki setup:
HA na raspberry pi
Sonoff zigbee 3.0 dongle - ostatnia wersja - działa, widzi urządzenia
Sonoff TRVZB
Sonoff SNZB-2d - czujnik temperatury i wilgotności
Próbowałem skonfigurować z blueprintem “Advanced Heating Control” z głowicą i czujnikiem temperatury, ale ta chwilę obecną nie udało mi się wymusić włączenia głowicy.
1). Czy tu trzeba jakiejś dodatkowej magii??
2). Jako że głowica jest pożyczona to zastanawiam się, czy da się ją zaprogramować do pracy w trybie PID? Czy pozostaje sterowanie z pełnym zamknięciem/otwarciem?
3). Jeśli nie - czy są jakieś lepsze głowice pod z2mqtt? Aqara/Tesla?
Docelowo chciałbym używać scen typu:
w pracy (rano włączają się grzejniki w łazienkach i kuchni, ale do popołudnia całe
mieszkanie w trybie eco)
weekend
na zdalnej
wakacje
Przy czym domyślnie mogą funkcjonować sceny praca i weekend, a wymuszanie pozostałych mogło by odbywać się np. z przycisku (wykrywanie telefonu pod routerem też jest ok).
Ps.
4). Czy da się podejrzeć, jaki jest firmware w urządzeniach, a najlepiej to podbić wersję via dongle od sonoffa?
Ad 4. Zajrzyj do zakładki OTA w GUI Z2M, jeśli masz tam wylistowany jakiś swój sprzęt, to zarówno będziesz w stanie zaktualizować mu firmware, jak i zobaczysz jego obecną wersję (ale cudów się nie spodziewaj bo Sonoff całkowicie olewa wsparcie posprzedażowe)
i jeszcze jedno - data publikacji firmware - to nie jest błąd, że widać tam rok 2014 dla gniazdka i 2017 dla pilota Osram.
PS tak w kwestii jednoznaczności informacji
to jest wspaniały przykład negatywny
nie wiadomo jaki to model
sformułowanie “ostatnia wersja” kompletnie nic nie wnosi (dzisiaj jest ostania, jutro już może nie być), więc warto podać jakiś konkret (szczególnie, że w chińskim znaczeniu “wersja” zazwyczaj oznacza totalnie inny sprzęt włożony do takiej samej lub podobnej obudowy i akurat w przypadku koordynatorów spod ich brandu tak właśnie jest)
A urządzenia dodane w Z2M mają w GUI klikalne odnośniki i warto je podać, to też rozwiewa wszelkie wątpliwości.
Takich blueprintow w internetach jest bardzo dużo, nikt z nas nie wie jakiego użyłeś dlatego musisz podawać więcej informacji szczegółowych, np. linki.
Z ciekawostek - Zigbee Home Automation nie widział wersji firmware’u, natomiast w Z2M można nawet suwakiem zmienić stopień otwarcia zaworu, więc idzie to w obiecującym kierunku.
to z czego miałem wywnioskować, że używasz ZHA? (szczególnie, że otagowałeś też wątek zigbee i mqtt które ma się nijak do ZHA, tyle że te tagi zmieniłem na z2m bo były bez sensu) i nawet o tym wspominasz teraz
dopiero na tym etapie dowiedzieliśmy się że masz ZHA, a nie Z2M
co do ZHA… też są ciekawe narzędzia, ale że sam nie używam ZHA to ich nie pokażę