Sterowanie urządzeniami na 868MHz

Cześć!
Od jakiegoś czasu przeglądam to i inne fora, gdyż szukam sposobu na radiowe sterowanie wentylatorem. Oryginalnie jest do niego dołączony pilot RF na 868MHz, a ja chciałbym kody wysyłane z tego pilota móc wysyłać z poziomu HA.
Czy spotkaliście się z gotowym urządzeniem, coś w stylu Broadlink RM4, tylko na częstotliwość 868MHz?

Z gotowych rozwiązań out of the box nie znam niczego ale są projekty jak np

Tasmota - Sending RF Codes

Poszukaj i podaj dokładne informacje o tym wentylatorze. Podstawowa kwestia czy transmisja nie jest kodowana (wątpliwe w przypadku wentylatora). Możliwe, że okaże się łatwiejszym przerobienie, dołożenie czegoś do niego pokroju ESP.

868MHz jest pasmem które podlega regionalizacji (więc np. w Ameryce Północnej stosuje się 915MHz zamiast 868MHz) w odróżnieniu od globalnych 433MHz czy 2.4GHz, co stanowi o mniejszej popularności rozwiązań (to w sumie nawet lepiej, bo bałagan jaki występuje na 433MHz nie jest niczym godnym naśladowania).

Warto by było wiedzieć czy sprzęt stosuje jakiś ogólnie przyjęty standard (np. z-wave) czy jest po prostu “wynalazkiem”.

Sądzę że transmisja nie będzie kodowana, wentylator to VANTUBO ECOCOMFORT 160 (aspira) z takim pilotem. Jak widać jest do wyboru kilka trybów (kierunek, prędkość, tryby pracy) i informacja zwrotna. Informacja o częstotliwości radiowej pilota z instrukcji. Liczyłem na urządzenie które po podłączeniu pozwoli po prostu skopiować kod z istniejącego pilota, a później wysyłać go na sygnał z HA. Tak działa to dla 433MHz w urządzeniu Broadlink.
Na Aliexpress znalazłem taki wynalazek: Universal RF Converter WIFI To Remote Control 300-868mhz, jednak nie wiem czy warto ryzykować, na żadnym forum nie znalazłem o tym nawet wspomnienia

Szkoda, że jej tu nie załączasz w formie linku. Linki do prezentacji sprzętu, np na stronie producenta, są wskazane. Ułatwiają, chętnym Ci pomóc, poszukiwanie informacji i docelowo rozwiązania.

Proszę, prezentacja na stronie producenta: Ecocomfort 160 RF
Instrukcji nie załączyłem bo nie mam jej w formie elektronicznej, a do papierowej nie mam w tej chwili dostępu. Jednak nic więcej w niej nie ma, tylko “pilot radiowy 868MHz”

Myślę, że sporo do tematu może wnieść zdjęcie płytki elektroniki z tego wentylatora.

EDIT:
Na Twoim miejscu zadzwonił bym do producenta i zapytał o szczegóły możliwości komunikacji/integracji z innymi systemami.

Na tą chwilę mogę wrzucić tylko film z włączania i parowania pilota/urządzeń, widać na nim płytkę chociaż nie do końca wyraźnie: youtube

Dokładniejsze zdjęcia elektroniki będę mógł zrobić dopiero za jakiś czas.

Producent nie przewiduje żadnej integracji z systemem nadrzędnym, po to dołącza pilota. Ja chcę tylko tego pilota emulować

EDIT:
Trochę lepsza jakość na zdjęciu