Potrzebuje pomocy chce sterowac inteligentym gniazdkiem ktory zalaczy mi wentylator na podstawie higrometru - uzylem Generic hygrostat ale potrzebuje zrobic warunek ze wentylator nie wlaczy sie gdy nie jest otwarte zadne okno w mieszkaniu (mam czujniki na oknach) jak to ugryzc?
Podwójne zaprzeczenie dlatego czasami trudno to zrozumieć . Dodajesz automatyzację na zmianę stanu czujnika otwarcia, która wywołuje akcje humidifier.turn_on
lub humidifier.turn_off
encji generic hygrostat.
Może tak:
alias: Włącz wentylator, powyżej 60 tylko gdy okna są zamknięte
description: Po przekroczeniu 60% nastąpi "akcja", ale będzie czekać na spełnienie warunku stanu zamknięcia okien.
trigger:
- platform: numeric_state
entity_id: sensor.higromet
above: 60
action:
- wait_template: >
{{ is_state('binary_sensor.okno_1', 'off') and
is_state('binary_sensor.okno_2', 'off') }}
- service: switch.turn_on
entity_id: switch.wentylator
mode: restart
Jeszcze prościej niż wskazuje @krskrab, możesz utworzyć pomocnika grupa:
Ta nowa encja będzie reprezentować stan wszystkich czujników okiennych. Wówczas taki pomocnik jest łatwo wykorzystać w automatyzacji.
Bathroom Humidity.
Automatyzacja posiada wiele opcji konfiguracyjnych.
Winter Mode: Tryb zimowy, gdy mamy inne wskaźniki wilgotności.
Use The Lights Options (Optional): Możemy dodatkowo sterować oświetleniem.
Use The Manual Fan Switch Option (Optional): Dodatkowy ręczny przełącznik sterowania wentylatorem.
Use The Automation Link Option (Optional): Wykorzystanie innej automatyzacji w celu zatrzymania automatyzacji Bathroom Humidity.
https://community.home-assistant.io/t/bathroom-humidity-exhaust-fan/509992
I takie kompleksowe rozwiązania lubię, nie ma co wymyślać innego/swojego . A ta “funkcja jest powszechnie wykorzystywana w przypadku oświetlenia LED montowanego w wnęce prysznicowej” to już bomba dla mnie , dzięki.
Use The Automation Link Option (Optional): Wykorzystanie innej automatyzacji w celu zatrzymania automatyzacji
Bathroom Humidity.
To jak teraz to zrobić? Mam grupe “OKNA_WSZYSTKIE” która ma status ON gdy którekolwiek z okien jest otwarte - czyli w tym momencie wentylator nie powinien się uruchomić jak to zaimprementować do bathroom Humidity ? bo wg. opisu to tak nie działa "
to chyba nie działą tak jak chce aktualnie po zmianach mam sytuacje ze Wentylator zalacza sie jak otworze ktorekolwiek okno… a wentylator ma sie zalaczac gdy biore prysznic + jest otwarte okno (gdy okna sa zamkniete ma sie NIE wlaczac)
Musisz rozrysować sobie jak ma działać twoja Automatyzacja, bo w dwóch różnych postach sam sobie zaprzeczasz.
Przepraszam masz racje czeski blad - oczywiscie chodzi mi o to ze w momencie gdy nie may otwartego zadnego okna wiatrak nie zalaczy sie - po prostu musze miec choc jedno otwarte okno zeby wiatrak mial skad zasysac powietrze inaczej bedzie mi zasysal przez komin wentylacyjny.
To może inaczej:
- klapa zwrotna do wentylacji,
- dodatkowa automatyzacja - powiadomienie o konieczności otwarcia okna po przekroczeniu poziomu wilgotności,
- i Twoje sterowanie wentylatorem w oparciu o higrostat.
moge robic klape ale z uwagi na skomplikowany system (wyciag z nad kuchenki itp) klapa odpada.
Nie potrzebuje powiadomienia - wystarczy ze cala lazienka bedzie w parze to juz bedzie sygnal wystarczy mi warunek ze wiatrak zalaczy sie automatycznie TYLKO gdy bedzie otwarte ktores z okien… wiesz jak to zrobic?
Na ten moment nie zgłębiałem tematu, też potrzebuję sterowania wentylatorem w oparciu o higrostat ale na chwilę obecną mam bardziej priorytetowe rzeczy do zrobienia, po prostu brakuje czasu.
Tak na chłopski rozum: łazienka będzie cała w parze, nikt nie otworzy okna, wentylator nie zadziała, efekt końcowy: łazienka cały czas pozostanie w parze , z mojego punktu widzenia to stan niepożądany ale “punkt widzenia zależy od punktu siedzenia”, każdy ma prawo do swojej opinii .