Sterownie grzałką on grid

Witam wszystkich serdecznie! :wave:

​Od marca tego roku posiadam instalację fotowoltaiczną 6.2 kW On-Grid zintegrowaną z zasobnikiem ciepłej wody użytkowej (CWU) o pojemności 300 litrów z grzałką 1.5 kW.

​Szukałem sposobu na automatyczne włączanie grzałki tylko wtedy, gdy jest nadwyżka produkcji z PV. W ten sposób odkryłem Home Assistant (HA). Wykorzystałem stary mini komputer, który okazał się idealny pod HA. Zintegrowałem mój falownik Deye i zakupiłem inteligentne gniazdko Tuya 16A.

​Początkowo, z pomocą Chata GPT, który generował mi kod YAML, ustawiłem prostą automatyzację:

• Włącz grzałkę, gdy produkcja netto (nadwyżka) przekracza 2 kW.
  • Wyłącz grzałkę, gdy produkcja spadnie poniżej tego progu (z uwzględnieniem opóźnień).

​Automatyzacja działa poprawnie do dziś.

Problem pojawia się w pochmurne dni, gdy produkcja jest niższa. Grzałka albo w ogóle się nie uruchamia, albo pracuje bardzo krótko.

​Biorąc pod uwagę godzinowy system rozliczania (net-metering/bilansowanie w interwałach godzinowych), zastanawiam się nad dalszą optymalizacją.

​Myślę o zakupie Licznika Energii Shelly (lub innego kompatybilnego z HA, np. SDM) oraz ewentualnie przekaźnika Shelly do sterowania grzałką, ponieważ, jak czytałem, świetnie integrują się z HA.

Czy da się to ustawić w HA, wykorzystując bilans godzinowy, aby grzałka lepiej wykorzystywała energię z PV?

​Mój pomysł opiera się na ciągłym monitorowaniu bilansu energii z siecią. Na przykład:

• ​Jeśli w pierwszej połowie godziny (np. w 30 minut) oddałem do sieci 1 kWh, to chciałbym, aby w ostatnich 30 minutach tej samej godziny grzałka włączyła się na tyle długo, by pobrać mniej więcej tę samą ilość energii (np. włączając grzałkę 1.5 kW na 30 minut, co daje pobór 750 Wh).
  • ​Dzięki takiemu sterowaniu grzałka włączałaby się i wyłączała częściej w pochmurne dni, ale sumarycznie podgrzałaby wodę znacznie lepiej, efektywnie wykorzystując każdą nadwyżkę w danym interwale rozliczeniowym.

​Czy istnieje na rynku jakiś ściemniacz (dimmer) 230V do grzałek, który byłby kompatybilny z Home Assistant, umożliwiając modulację mocy grzałki (np. w zakresie 500W - 1500W) zamiast tylko włącz/wyłącz? To pozwoliłoby na bardziej płynne dostosowanie poboru do chwilowej nadwyżki.

Dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc w budowie takiej logiki w Home Assistant!

Istnieje ten temat na innym forum:

Możesz użyć integracji

Do uruchomienia potrzebujesz licznika energii elektrycznej dwukierunkowego.
Więcej pisałem o tym w tym temacie
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=21597964#21597964

Licznik eastorna sdm630 przez esphome ładnie integruje się, drugi chinta dts666 też. Pamiętaj, że bywają też i “zawiechy”. Jak chcesz grzać wodę w bolierze, to tylko z jakimś zewnętrznym prostym termostatem, ktory ustawiony jest jak w moim przypadku na max 80 stopni. 300 litrów wody grzałka 2.5kw zamontowana na dole zbiornika grzeje od 50 stopni do 78 w jakieś 5h wspomaga ją jeszcze druga 2kw zamontowana gdzieś w połowie. Kiedyś też zastanawiałem się nad grzałką sterowaną pwm, ale to nie ma sensu. Lepiej postawić magazyn energii dla buforu i jest pieknię. Korzystam z integracji solcast forest do prognozowania produkcji i cały system zarządzania energią wie co ma robic. Ile grzałek uruchomić, z jaką mocą ladować magazyn. Zawsze zostawiam dla buforu 3kw pchania w sieć, mam indukcję która na niskich trybach szarpie licznikiem. W chwili obecnej mam integracje wmbus do odczytu licznika pge gamme 350, testuję jak rozbiega się z moim sdm630

Można powiedzieć “temat rzeka” :wink: faktycznie optymalizacja grzania wody z PV to ciekawy temat pod HA. Ilu użytkowników tyle metod więc na pewno będziesz musiał temat dobrze przemyśleć. Ja poszedłem w podobna stronę co @angler tylko że ja z kolei zbudowałem sterownik do grzałki 3x1500W do zbijania napięcia i przy okazji grzania wody. Jeśli masz dodatkowe źródła grzania wody to automatyzacja się rozrasta, potem przychodzą okresy przejściowe (jesień, wiosna) i rozrasta się jeszcze bardziej :smile: na pewno będziesz musiał to kontrolować dopóki nie stanie się to w pełni autonomiczne

Proponuję zapoznać się też z tym oprogramowaniem sterujacym wykorzystaniem nadwyżek z PV

jest ktoś na forum kto używa tego dodatku ??

No jest tego trochę . Ok tak czy tak muszę kupić licznik . Wystarczy shelly 3em czy warto dopłacić do wersji pro ?

To zależy od budżetu, ale ja bym nie szedł już w gen1. Obecnie ciekawie wygląda gen3, które można kupić w okolicy 350/370zł
Shelly 3EM-63 Gen3

Wiadomo, że co po kabelku to lepsze, ale obecnie nie widzę nic w opcji “powystawowe/ze zwrotu” na allegro z serii PRO w rozsądnej cenie.
Może zainteresuj się czymś z ModBus, jest całkiem spora liczba różnych urządzeń za rozsądne pieniądze. Tu myślę, że budżet 300zł jest wystarczający dla nowych urządzeń (np. sprawdzony DTS 1946 czy DTSU666)

Dzięki waszej pomocy . Znalazłem do kupienia taki sterownik mocy grzałki . Nie jest drogi i chyba raczej go kupię. Plis oczywiście ten licznik żeby to wszystko ładnie śmigało .

To pochwal się, który to sprzęt. Tak aby ktoś kto trafi na ten temat mógł skorzystać.

Takie to coś . Pytałem się sprzedawcy napisał że to dokładnie jest o co mi chodzi . Czas oczekiwania i cenie jest 3 tyg

1 polubienie