Witam wszystkich serdecznie! ![]()
Od marca tego roku posiadam instalację fotowoltaiczną 6.2 kW On-Grid zintegrowaną z zasobnikiem ciepłej wody użytkowej (CWU) o pojemności 300 litrów z grzałką 1.5 kW.
Szukałem sposobu na automatyczne włączanie grzałki tylko wtedy, gdy jest nadwyżka produkcji z PV. W ten sposób odkryłem Home Assistant (HA). Wykorzystałem stary mini komputer, który okazał się idealny pod HA. Zintegrowałem mój falownik Deye i zakupiłem inteligentne gniazdko Tuya 16A.
Początkowo, z pomocą Chata GPT, który generował mi kod YAML, ustawiłem prostą automatyzację:
- Włącz grzałkę, gdy produkcja netto (nadwyżka) przekracza 2 kW.
- Wyłącz grzałkę, gdy produkcja spadnie poniżej tego progu (z uwzględnieniem opóźnień).
Automatyzacja działa poprawnie do dziś.
Problem pojawia się w pochmurne dni, gdy produkcja jest niższa. Grzałka albo w ogóle się nie uruchamia, albo pracuje bardzo krótko.
Biorąc pod uwagę godzinowy system rozliczania (net-metering/bilansowanie w interwałach godzinowych), zastanawiam się nad dalszą optymalizacją.
Myślę o zakupie Licznika Energii Shelly (lub innego kompatybilnego z HA, np. SDM) oraz ewentualnie przekaźnika Shelly do sterowania grzałką, ponieważ, jak czytałem, świetnie integrują się z HA.
Czy da się to ustawić w HA, wykorzystując bilans godzinowy, aby grzałka lepiej wykorzystywała energię z PV?
Mój pomysł opiera się na ciągłym monitorowaniu bilansu energii z siecią. Na przykład:
- Jeśli w pierwszej połowie godziny (np. w 30 minut) oddałem do sieci 1 kWh, to chciałbym, aby w ostatnich 30 minutach tej samej godziny grzałka włączyła się na tyle długo, by pobrać mniej więcej tę samą ilość energii (np. włączając grzałkę 1.5 kW na 30 minut, co daje pobór 750 Wh).
- Dzięki takiemu sterowaniu grzałka włączałaby się i wyłączała częściej w pochmurne dni, ale sumarycznie podgrzałaby wodę znacznie lepiej, efektywnie wykorzystując każdą nadwyżkę w danym interwale rozliczeniowym.
Czy istnieje na rynku jakiś ściemniacz (dimmer) 230V do grzałek, który byłby kompatybilny z Home Assistant, umożliwiając modulację mocy grzałki (np. w zakresie 500W - 1500W) zamiast tylko włącz/wyłącz? To pozwoliłoby na bardziej płynne dostosowanie poboru do chwilowej nadwyżki.
Dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc w budowie takiej logiki w Home Assistant!