Sterownik LED stałoprądowy

Mama lampy wyposażone w takie sterowniki.

Do każdej jest pilot którym można sterować jasnością i temperaturą barwową. Znacie jakieś sterowniki Zigbee które pozwolą na sterowanie tymi lampami z HA?

Jak Zigbee? Przecież to jakiś niekompatybilne RF, Zigbee by miało logo Zigbee.

W dodatku sterowniki sterujące źródłem prądowym nie są dostosowane do typowych układów LED dostosowanych do sterowników uniwersalnych (inaczej mówiąc schemat elektryczny połączeń LED jest po prostu inny), więc jeśli chcesz wymienić cały sterownik, to nie widzę szans na cokolwiek uniwersalnego (bo tam stosuje się sterowanie PWM i napięcia wyjściowe 24V lub 12V).

Ale jeśli coś znajdziesz to się pochwal.

Zasilanie LED 44-56VDC niczym innym tych LED nie wysterujesz jak dedykowanym zasilaczem.
Można spotkać różne napięcia dla takiego sterowania.
DC:64-85V, 37~55V itd.

Zamierzam wymienić cały driver.

Wydaje mi się że to jest sterownik stałoprądowy. Znalazłem nawet jeden ale nie wiem czy będzie działał. A tani nie jest.

Moderacja: nie dodawaj posta pod swoim postem (w odpowiedzi do tej samej osoby), skorzystaj z edycji ostatniego posta.

Powninien zadziałać, ma możliwość ustawienia prądu 900mA i mieści się w zakresie pracy napięciami ale ma jeden kanał. Ten z twojego zdjęcia wygląda na dwukanałowy.
Mam jeszcze jeden pomysł. Możliwe, że te radio pracyje w jakimś protokole, który jest ten sam co popularne urządzenia Milight. Takie radio można zintegrować z HA za pomocą tego projektu:

Wystarczy na początek zakupić bramkę MiLight do testu i potem ją odesłać. Może uda sie bez zmiany LED driver’ów.

2 polubienia

Znalazłem też wersję CCT.

Ale z Tym Milight to może być lepszy pomysł niż wymiana driverów. Dzięki za podpowiedź.

1 polubienie