Sterownik nawadniania Esp32

Cześć, z uwagi na to, że będę robi nawodnienie ogrodu pomyślałem, że fajnie byłoby mieć wpływ na sterowanie nawadnianiem, Sterowniki dostępne na rynku nie bardzo mi się podobały, więc postanowiłem zmierzyć się ze zrobienie swojego. Zależało mi na wykorzystaniu czujnika ilości opadów SS4H-ZRG, który dziś raportuje do HA w celu optymalizacji podlewania, po deszczu, możliwości szybkiej zmiany harmonogramu, zatrzymania procesu w dowolnym czasie, sterowania ręcznego z zachowaniem czasów pracy uwzględniających opady. Ledy pod switchami pokazuję realne wyjście napięcia, a nie tylko pracę przekaźnika, tzn jak pojawia się napięcie AC z trafo, to idzie na diodę prostowniczą, później rezystor 2,2k 2W i dopiero zasilanie LED DC.
Flow jest bardzo uproszczone, wiem, że można zbić 8 zaworów z jeden nod, ale obecnie tego nie potrafię rozbić :slight_smile:
Z moich wypocin wyszło coś takiego:

Chętnie dowiem się jakie funkcjonalności można jeszcze dodać do obecnego “systemu”

1 polubienie

Czy to ten projekt?
SS4H-ZRG Zigbee Rain Gauge – DIY project based Zigbee Door Sensor – Smart Solutions for Home

Dokładnie ten, wydruk z ASA, dodatkowo zaprojektowałem mocowanie na słupek ogrodzeniowy 60x40.

Jak masz studnie / hydrofor to monitorowanie ciśnienia, zerknij tutaj na mój temat odnośnie nawadniania: System nawadniania oparty o esp32 i przekaźniki

Ja nie mam sterowania lokalnie - tylko z HA bo lokalnie i tak nie używam.