Sterownik nawadniania Hydrawise

Witam Panowie, na wiosnę 2026 dołączam do waszego grona i byłbym wdzięczny za wskazówki.

Będę mieć 6 sekcji, które mają być zasilane wodą z pompy ze studni. Nie mam hydroforu i pompa jak na razie działa tylko wtedy kiedy włączę ją do kontaktu więc też musiałbym coś z tym zrobić ale nie wiem jeszcze co.

Zależy mi aby móc dodać encje do HA, ale również aby sterować fizycznie i mieć nadal harmonogram kiedy spali się router lub padnie HA.

Fajnie byłoby również podłączyć się pod stacje meteorologiczną, które będę planował założyć oraz dodam, że w 2027 będę robił trzy zewnętrzne krany na elewacji i chciałbym aby po ich odkręceniu leciała woda ze studni, a nie miejska.

Nie chce płacić dodatkowo za żadne chmury aby mieć dane opcje, ale jak nie będzie wyjścia to trudno.

Proszę o wasze wskazówki.

Cześć,

Mniej więcej dwa lata temu padł mi sterownik Hydrawise do sterowania podlewaniem. Zdecydowałem się wtedy zbudować go samodzielnie w oparciu o ESPHome. Opierałem się na projekcie

Całość podłączyłem do HA i zrobiłem kilka automatyzacji w oparciu o kalendarz google, gdzie wpisuję którego dnia i o której godzinie ma się rozpocząć podlewanie i jakie strefy mają działać. Czy ma podlewać korzystam z czujnika wilgotności gleby, czujnika deszczu oraz z serwisu podlewa.cz

Jeżeli chodzi o Twoją pompę to podłączyłbym pod jakieś inteligentne gniazdko i podpiąłbym ją pod automatyzację podlewania. Uruchamianą jako pierwszą, nim ruszą zraszacze.
Co do ewentualnego niedziałania routera, to budując system podlewania możesz na obudowie wyprowadzić jakiś fizyczne przyciski, którymi będziesz mógł sterować włączeniem przekaźników.

1 polubienie