Jak wyglądają u Was integracje sterownika nawadniania ogrodu z HA?
Od lat używam systemu Irritriol i jako wł/wył. się sprawdza.
Czego mi brakuje?
możliwości sprawdzenia, czy system się włączył (w tym sezonie przesłałem wierzyć sensorowi deszczu)
możliwości uruchomienia systemu manualnie (zdalnie), po czyszczeniu zraszaczy zawsze je poprzestawiam i później biegam od cetralki do sekcji i strasznie mnie to irytuje
dostosowania nawodnienia do warunków pogodowych z wykorzystaniem większej ilości urządzeń niż sensor deszczu (opady, temperatura, wilgotność, prognoza pogody)
fajnie by było móc zmieniać parametry programów zdalnie
dobrze by było gdyby system nawadniania nie był zależny od HA
Widziałem gotowe integracje RainBirda.
Tutaj na forum ktoś dopytywał o Huntera.
W Sieci są przykłady systemów opartych o Sonoffa 4ch.
Nie wiem na co się zdecydować, a jest szansa, że macie już temat za sobą i coś podpowiecie
Moje nawadnianie
Najtańszy wifi przełącznik (Tuya) podłączony do elektrozaworu a z niego do zraszaczy (automatycznie chowanych)
(( MINI-PRO Rain Pop-Up Turbine Sprinkler))
Kilka automatyzacji zależnych od pogody, pory dnia, pracy automatycznej kosiarki i sensora ruch
Koszt ok 300 zł . Zasięg 5 x promień max 10 metrów
Hej, ja wodotryski zrobiłem na dwóch sekcjach: zraszacze 4x PGP Huntera i linia kropkująca. Sterowanie zaworów Rain Bird 101 HV na dwóch TuYa TS011F i dwa osobne zasilacze. Na początek utworzyłem dwie podstawowe procedury ręczną i automatyczną z harmonogramu, w tym poranna o stałej porze i wieczorna chwilę przed zachodem słońca. Puściłem to przez Nabu. W wolnej chwili spróbuję pokombinować z uwzględnieniem pogody.
Ja mam system nawadniania Huntera, udało mi się połączyć go z HA, ale za wiele informacji nie jestem w stanie uzyskać. To co mi się udało, to w momencie kiedy nawadnia podaje czas do końca, druga informacja to kiedy będzie następnie nawadnianie i możliwość uruchomienia stref ręcznie. Trzeba pamietać również aby dokupić do sterownika oddzielny moduł WiFi. Dużo więcej można zrobić z poziomu strony internetowej lub aplikacji mobilnej.
Ja też mam zraszacze huntera do tego sonoff 4ch pro r2, + elektrozawory 230V kulowe od chinczykow na 2 sekcje trzeci linia kroplująca. Działa bez zarzutu