Sterownik pieca węglowego

Witam serdecznie, jestem amatorem i dopiero się uczę malymi krokami. Mam prośbę, czy zmodyfikowal by ktoś dla mnie kod sterownika temperatury bang bang aby zamiast przekazników wentylatora byla regulacja obrotami tak jak to bywa w orginalnych sterownikach pieców.
Mam czujnik ds18b20, esp8266 node mcu v3, moduł l293n .
Cod mial by byc pod esphome.
Dziękuję

To jest awykonalne. Czy w ogóle się zastanawiałeś nad swoją prośbą…

Rozwiń swoją odpowiedź
Dlaczego nie wykonalne ?
Co jest nie tak z mają prośbą ze mam się nad nią zastanowić?

Nie jest możliwe technicznie.

Sterownika “bang bang”, czyli dwustanowego z histerezą (oficjalnie po polsku regulator dwustawny) nie da się nijak przekonstruować w regulator obrotów, co najwyżej możesz założyć gigantyczne koło zamachowe.

To co pragniesz uzyskać to totalnie inna konstrukcja regulatora.

Jakkolwiek skoro się upierasz, że można to wrzuć nam

1. pierwotny kod dotychczasowo swojego regulatora, który działa z tymi przekaźnikami
  2. wersję zmienioną w której dążysz do celu (jest wtedy szansa, że poszukamy błędów i pomożemy)

Bo jak na razie to wygląda jak zadanie z technikum, które pragniesz zrobić w 100% cudzymi rękami.

Dodatkowo brakuje informacji o rodzaju i parametrach silnika w wentylatorze.
Okazać się może, że będzie potrzebny falownik.
Na tyle ile znam ESPhome - to wygląda na gotowiec, jednak poskładania tego w całość się nie podejmę.

1 polubienie

Wybrane elementy sugerują chęć użycia mostka H

czyli o silniku możemy się czegoś domyślać - jest to niskonapięciowy silnik prądu stałego, bo tylko taki pasuje (do zastosowania i do “końcówki mocy” która jest nieco bardziej uniwersalna, ale bez przesady - dla wentylatora wystarcza użycie półmostka).

Nota katalogowa nawet pokazuje właściwe schematy połączeń dla półmostka

dla obciążenia indukcyjnego musi być wersja L293D albo trzeba diody przeciwprzepięciowe dodać samodzielnie (schemat gotowej płytki konieczny, by go zweryfikować).

Zmodyfikowanie termostatu do sterowania wentylatorem jest chyba dość karkołomnym posunięciem i też się tego nie podejmuję… ale sterowanie PID jest właściwym kierunkiem, tylko trzeba mieć jakiś czujnik obrotów, bo co tu miałby dać termometr to nie wiem.

Obroty bezpośrednio przekładają się na temperaturę w kotle - bardziej wieje, wyższa temperatura. Ona jest właściwym feedbackiem i w nią celujemy sterowaniem.
Nie wiem z jakiego powodu znalazł się tu moduł l293n, nie mniej jakby nie było -moduł wykonawczy musi być odpowiednio dobrany do posiadanego silnika ( lub na odwrót).
Równie dobrze oryginalnie może tam być zainstalowany silnik jednofazowy, jak i silnik od wycieraczek samochodowych.
Taki pomiar koryguje nawet zakłócenia i uwzględni zmienny cug w kominie.

No ja założyłem, że wentylator to 24V= (ewentualnie 12V=) bo to chyba jedyny powód. Sunon produkuje takie wentylatory przemysłowe w wykonaniu 24V= (lub 230V~ ale to odrzucam, bo nie pasuje do tego scalaczka od TI z lat 80 zeszłego wieku, czyli konwerter poziomów logiki pewnie będzie konieczny)

Z piecem węglowym nie miałem styku od >30 lat, skoro temperatura jest w miarę proporcjonalnie zależna od siły ciągu, to faktycznie termostat PID by sprawę załatwił.
Nie zmienia to faktu, że sterowanie za pomocą półmostka H i tak wymaga wiedzy czy trzeba hamować silnik (cug w kominie?) czy ma zwalniać swobodnie (i czy w ESPHome pomyślano o tym, bo nie analizowałem dostępnych rozwiązań pod tym kątem).

Uwierz, nie musi. :slight_smile:
Nie oglądałem uważnie ale to już prawie gotowiec.

1 polubienie

@RobinI30, @szopen - I love the fact that the two of you could solve a problem like this in no time and clearly understand what you are talking about, but I usually try to deter people to build home made heating control, especially if it is a coal furnace with exhausts and possibility of improper combustion. (meaning production of carbon monoxide).
My general problem with heating, that it requires specific safety features, and DIY usually lacks that. For example, if water is circulated, you need to take care, if the temperature turns sub zero, the pipes would not freeze and burst, and you would not start it if there isn’t water in the system. Or the other end of the spectrum, if the water heated above limits and pipes or storage tanks would explode.
The devices which are built for heating control has a simple purpose, and they cannot fail on that, meanwhile has safety features to avoid any loss of life or damage to property. These are the things that you cannot tell about DIY stuff most of the time.
I like tinkering myself as well, and I like to understand how things are working, please don’t misunderstand me, but what if the DIY device fails?

Just compare the idea with a commercial device and its list of features:

2 polubienia

Let me add as an additional comment, if this device is for an outdoor grill, to control the temperature inside the grill, then it is a different story… I might have lost it in the translation.

Dziękuję za liczne sugestie i porady, swoj projekt zrealizowalem tak.
Silnik dc 12v
Mostek L293n
Nodemcu v3 esp8266
Po nacisnieciu przycisku start silnik wlacza sie z mocą 50%, po zadanym czasie , u mnie 2 min, silnik przelacza się na zadaną prędkość, u mnie 80%, po osiagnieciu zadanej temperatury sterownik przechodzi w stan czuwania i steruje silnikiem utrzymujac zadaną temperaturę z ustawiana histeriazą

Dziala ale zawsze jest jakieś ale.
Silnik przechodzac z prędkości 50 % na zadaną powiedzmy 80% zachowuje sie tak jak by nie wylaczal 50 % i włączał 80, obie prędkości na raz, dziwna praca silnika.

Oczywiscie ze korzystałem z pomocy AI
w nastepnej wolnej chwili wrzucę kod