Potrzebuję z jednego miejsca sterować jasnością 3 taśm LED.
Kupowanie do tego celu 3 sterowników Zigbee mam wrażenie, że mija się z celem.
Stąd zacząłem się zastanawiać, czy idzie w HA zmapować jakoś sterownik RGB (mający przecież 3 kanały wykonawcze) tak, aby można było sterować jasnością (oraz włączać i wyłączać) 3 taśmy LED?
Na chłopski rozum, wystarczyłoby zrobić wirtualne urządzenia w HA, które by się zgłaszały jako encje światła/jasności, a pod spodem wysyłały do sterownika komendy Zigbee odpowiedzialne za kanały R, G lub B.
Do CCT mam kupiony taki sterownik — oparty na ZT3L, wykrywany automatycznie przez ZHA:
Czy ktoś przerabiał może takie czary i jest w stanie podesłać linka do artykułu albo dokumentacji HA?
Czy może jednak za bardzo kombinuje i mam sobie odpuścić takie oszczędności?
To zależy jakie encje są zwracane przez ten sterownik. W przypadku sterowników Wi-Fi jest to zdecydowanie prostsze, np. BleBox wLightBox - obsługa różnych pasków LED.
To zależy jakie encje są zwracane przez ten sterownik.
Z encjami mam bardziej pod górkę, bo korzystam z ZHA.
Także w przypadku sterownika CCT dostaję gotową encję światła “light.tz3210_umgwdyi8_ts0502b_light”.
Domyślam się, że dla takich skomplikowanych rzeczy, to musiałbym użyć czegoś bardziej niskopoziomowego, jak chociażby Zigbee2MQTT, napisać coś w rodzaju własnego adaptera/drivera. Nie umiem na anglojęzycznych stronach odpowiednio nazwać problemu by coś wyszukać na ten temat
W przypadku sterowników Wi-Fi jest to zdecydowanie prostsze, np. BleBox wLightBox - obsługa różnych pasków LED.
Widziałem też bodajże Gledopto 5in1, gdzie można przyciskiem wybierać jako jakiego typu sterownik ma się zgłaszać. Ale nie zrobi z RGBCCT, 5-kanałowego ściemniacza.
@macek Czy szablony w HA pozwalają na stworzenie wirtualnych urządzeń/encji (światło), które pod spodem by wyzwalały na fizycznym urządzeniu/encji jakiejś akcji?
Wtedy bym zrobił 3 wirtualne światła, które pod spodem by komunikowały się z tą samą encją, tylko ustawiały inną wartość kanału R, G lub B.
Tak się to robi ale jeżeli sterownik nie obsluguje obsługi pojedynczych kanałów to tego nie zrobisz bo encja light jest wspólna dla wszystkich kanałów.
Kieruj się raczej w stronę Tasmota (WIFI) Zigbee to zamknięte oprogramowanie. Z tego co pamiętam można tam rozdzielić kanały i osobno nimi sterować SetOption68 1 jak to teraz jest nie wiem, trzeba zajrzeć w dokumentację.
Warto też zajrzeć do ESPHome.
Ale idąc w stronę rozwiązania na ESP nie widzę wcale konieczności “rozdzielania kanałów” - to akurat odnośnie ESPHome (jak to rozwiązano w Tasmota nie wiem), bo można sobie zdefiniować co się chce budując firmware, więc zamiast światła RGB definiujemy 3 niezalane kanały ściemnialne i po kłopocie (jest to możliwe również przy wykorzystaniu gotowego sprzętu na bazie ESP, więc DIY “od zera” nie jest konieczne), tylko tu od początku była mowa o Zigbee (a w takim wypadku wydaje mi się, że konieczne jest budowanie sprzętu od zera np. na bazie firmware ptvo, więc to też nie ma sensu, bo 3 tanie chińczyki ściemnialne wyjdą taniej niż taka rzeźba).
na bazie template raczej nie jest możliwe uzyskanie takich funkcji, bo trzeba sobie też wyczarować 3 niezależne stany binarne - 3 przełączniki by z nich zbudować 3 osobne encje świateł w powiązaniu z jasnością każdego z kanałów (konieczna byłaby raczej skomplikowana automatyzacja), przypuszczalnie ilość czasu sprzędzona na tworzeniu rozwiązania tak pod górkę jest warta więcej w przeliczeniu na pieniądze w/g stawki “płaca minimalna”, niż kupno tylu prostych sterowników ściemnialnych ile faktycznie potrzeba (bo zakładam, że to jest programowo wykonalne, tylko niepotrzebnie skomplikowane)
sterowniki mogą mieć zaimplementowane krzywe korekcyjne (i jeśli są dobrze zaprojektowane to mają, bo charakterystyki monochromatycznych LEDów są zależne od ich koloru), więc to potencjalnie może utrudnić życie (no dobra obejrzałem co to za chińskie cuda - Tuya zapewne nie szarpnęła się na takie skomplikowanie produktu :P)
sterowniki jednokanałowe z wbudowanym zasilaczem ma w ofercie Ikea - one są przystosowane do taśm/lamp 24V (są wersje o obciążalności 10W i 30W) fakt, faktem, cena ostatnio wydaje się absurdalnie wysoka (ale zasilacz wbudowany, więc drugi wydatek odpada), jest jeszcze jeden minus - mają system złącz inny niż typowe chińczyki
w sumie firma, którą wspomniałeś Gledopto jest raczej otwarta na ciekawe pomysły stąd zapewne ten uniwersalny kontroler - możesz do nich napisać, może zaprojektują i wypuszczą taką konstrukcję na rynek, jeśli ocenią, że to może być sprzedawalne gledopto zigbee product
Wiem wiem, myślałem nad bardziej programistycznym podejściem jeśli jest możliwe, czyli sczytać stan kolorów encji (rgb 127, 255, 0) i wtedy odpowiedni kanał przeliczyć i zapisać zmieniony stan (nowy kolor np. kanał 3 on - rgb 127 255 255).
Podobny szablon na każde z trzech wirtualnych świateł, tylko modyfikujące inny kanał RGB.
No to na pewno, ESP Home wygląda bardzo przyjaźnie i mam zamiar go wykorzystać by zrobić 3-strefowe sterowanie CCT - ESP32, 6 mosfetów, DC-DC, terminale przyłączeniowe.
Szkoda tylko, że nie da się na jednym układzie mieć WLED i ESPHome, tak to będę musiał do adresowalnych ledów dać na PCB drugi ESP32.
Natomiast preferuję Zigbee, żeby przedłużać zasięg sieci dla urządzeń bateryjnych + nie obciążać niepotrzebnie routera Wi-Fi.
No właśnie też mi się wydaje, że gra niewarta świeczki chyba, szkoda czasu. Liczyłem że będzie takie czary można zrobić w miarę prosto w HA. Jak będzie ESP-32 z Zigbee dostępny w ESPHome czy innych tego typu projektach, to wtedy najwyżej zrobię samoróbkę, a te sterowniki sprzedam na olxie.
ESP32 raczej nie będzie dostępny z Zigbee (a przynajmniej się nie spodziewam w najbliższych latach), produkcją MCU specjalizowanych do Zigbee (oraz przez ostatnie lata Thread i Matter) zajmują się inni producenci.
Nie jest możliwe połączenie na jednym MCU ESPHome i WLED, ale ESPHome ma funkcje wspierające adresowalne LEDy (no nie jest to projekt zajmujący się wyłącznie jednym aspektem jak WLED więc nie wszystko jest możliwe i w zasadzie funkcje są mocno ograniczone, ale masz dostępną zarówno bibliotekę fastled iak i neopixel), więc w pewnym stopniu jest do ogarnięcia to co chcesz uzyskać.
Natomiast mam wrażenie, że nie bierzesz pod uwagę jak bardzo zasobożerne jest sterowanie adresowalnymi LEDami (nie jestem na bieżąco, ale kojarzę, że WLED ma możliwość sterowania zarówno adresowalnymi jak i sterowanie PWM, ale nie wiem czy równocześnie).
O widzisz nie jestem na bieżąco, utknąłem ze świadomością “nowych” wypustów jak na razie na S3 i C3 (które są dopiero od niedawna dostępne w sprzedaży), jakkolwiek zanim Zigbee zawita do ESPHome (o ile to się w ogóle stanie) to moim zdaniem miną lata (1 etatowy programista + wsparcie społeczności ledwo starcza na to co mamy obecnie, a właściwie zupełnie nie wystarcza, a pierwotny autor tego projektu raczej nie ma czasu się nim zajmować, co w pewnym stopniu też blokuje rozwój).
Póki co testuję w ESPHome nowo-wprowadzoną platformę RPi pico i jeszcze sporo wody w Kaiwharawhara Stream upłynie zanim będzie w pełni użyteczna (a nie wprowadza takiej rewolucji jak ewentualna obsługa Zigbee).
Można by wspomnieć też o dość rozbudowanym forku projektu koncentrującym się na innych tańszych chińskich MCU (też bez Zigbee).
OFF TOPIC się zaczyna robić, ale na twoim miejscu poszedłbym póki co w gotowe rozwiązania (jeśli priorytetem jest Zigbee).