Po pierwsze witam wszystkich, jestem tu nowy, od jakiegoś czasu czytam to forum, niedawno postanowiłem się zarejestrować.
Mój poziom wiedzy to nawet nie wiem czy podstawy ale do rzeczy.
Buduję małymi kroczkami swój pierwszy system smart home oparty na serwerze Proxmox i HA. Na razie mam podpięte kilka przełączników - działa
Próbuję pójść dalej i chciałbym poeksperymentować z Tasmotą. Stąd pytanie.
Czy do Sonoffa TH Elite THR316D można go wgrać? Jeżeli tak to czy moglibyście polecić jakiś tutorial? Przyznam, że przeglądnąłem wszystko co udało mi się znaleźć w sieci i nie spotkałem jeszcze tutka dotyczącego konkretnie tego czujnika.
W Home Asssistant do obsługi komponentów Sonoff używam Sonoff LAN.
Witaj, chcesz zacząć zabawę z Tasmotą , zacznij od czegoś prostego, np sonoff basic. Przy modułach THR, POWR320 , procedura jest trochę bardziej złożona.
Nie mówię, że dużo trudniejsza, ale na początek może zniechęcić. Pierwszy problem jak napotykają początkujący, to fakt, że moduł nie uruchomi się po wgraniu firmware bez podłączenia do 230V. Czyli wgrywamy przez web installer wersję pod ESP32 i po udanym wgraniu, odłączamy konwerter, podłączamy moduł do 230V i dopiero szukamy sieci tasmota-xxxyyzz.
Mam THR320D (czyli to samo), otwieram obudowę, szukam pinów, łączę (nie trzeba lutować) odpowiednio do konwertera USB-UART (np. Konwerter USB-UART CP2102 - wtyk USB - Waveshare 11079 Sklep Botland - to nie reklama sklepu), uwaga na podawane zasilanie - musi być 3,3V, podłączam do komputera z przytrzymanym przyciskiem on, w przeglądarce Chrome otwieram stronę Install Tasmota, wybieram:
i flashuję, udało mi się poprawnie to zrobić za drugim razem. Potem to juz tylko konfiguracja Tasmoty na urządzeniu.
P.S. A z podłączeniem czujników DS18B20 poradziłem sobie w prosty sposób: kabel alarmowy (miałem 6 żyłowy), dwie zyły “odcięte”, z jednej strony zacisnąłem wtyk telefoniczny RJ11 4P4C (tzw. wąski, słuchawkowy), z drugiej strony juz dowolnie, np połączenie przez złaczki wago z czujnkami.
Dziękuję serdecznie za pomoc dla świeżaka W sumie to spotkałem się z różnymi reakcjami na forach (pewnie dla Was na proste pytania), ale dla kogoś początkującego już niekoniecznie. Dla mnie to na razie magia, ale jak zadziała to radości nie ma końca Zabieram się do zabawy (dziękuję za link, właśnie zapomniałem zapytać czym to flashować) ale już widzę. THR316D mam już z zamontowanym czujnikiem w kotłowni. Jedyna rzecz to dodatkowa obudowa bo jednak tam dość się kurzy i muszę jakoś ten termostat później zabezpieczyć. Obudowę już znalazłem. Dziękuję.
Nie są mile widziane (to jest zawsze podejrzane jako potencjalna próba lokowania produktu, czy wręcz reklamy konkretnego sklepu), ale jeśli nie jesteś w stanie podać linka do opisu technicznego u producenta, to oczywiście link do sklepu online jest lepszy niż nic (w myśl przysłowia “Na bezrybiu i rak ryba”).
To nie jest żadna aukcja, tylko najzwyklejsza oferta sprzedaży na platformie handlowej (która jakieś 20 lat temu istotnie była portalem aukcyjnym, ale ta forma sprzedaży stanowi na niej obecnie jedynie jakiś niszowy odsetek, swoją drogą linki do rzeczywistych aukcji nie mają żadnego sensu, bo od lat oferty typu aukcja w zasadzie dotyczą sprzedaży pojedynczych egzemplarzy, a nie stałej oferty)
Aby było to dostatecznie jasne @Rebelian skoro wiesz co kupiłeś (chcesz kupić), to mogłeś zamieścić taki link
byłby zdecydowanie mniej kontrowersyjny.
Więc nie rozumiem czemu usunąłeś swojego posta zamiast podać jakiś sensowny link (szukałem go jakieś 5 sekund po obejrzeniu oferty z Allegro).