Posiadam sterownik zigbee ZRS1-DC beznapięciowy i chciałem wykorzystać go do podłączenia kotła gazowego do sterowania ogrzewaniem. Schemat podłączenia jest prosty, mam tylko pytanie o wykorzystanie nieużytego na tymże schemacie styku.
Czy mogę podłączyć dodatkowo przełącznik bistabilny pomiędzy L a niewykorzystany styk, tak żebym miał możliwość awaryjnego ręcznego włączenia/wyłączenia ogrzewania (na przykład w przypadku awarii wifi / bramki zigbee)?
Tak, ten nieużywany styk to właśnie wejście sterowania lokalnego, w/g opisów w sieci należy tam (za przełącznikiem) podać L jako napięcie sterujące.
Czy ma tam być przełącznik bistabilny czy monostabilny, to już musisz sam zweryfikować skoro masz ten sprzęt w ręce (niektóre urządzenia dają możliwość konfiguracji działania tego wejścia, inne nie, ja go nie mam więc nie sprawdzę, a i tak trzeba pamiętać, że ta możliwość może być zależna od wersji firmware!).
Jeśli może być bistabilny, to być może rozsądnym posunięciem byłoby wstawienie z nim szeregowo klasycznego termostatu (wtedy włącznikiem byś uruchamiał termostat, to jest oczywiście do weryfikacji najlepiej organoleptycznie, bo wejście może być (i pewnie jest) wyzwalane zboczem, a nie stanem, warte weryfikacji jest zachowanie sprzętu po zaniku zasilania).
Dzięki za odpowiedź. Ciekawy pomysł z termostatem, ale raczej miałem na myśli bardzo awaryjną opcję sterowania, a i tak w miejscu zamontowania sterownika termostat nie spełniłby swojej funkcji. Chodziło mi tylko o to, czy bezpiecznie mogę podać fazę na styk przełącznika, nie obawiając się że przekaże się ona na styki kotła.
Na pewnym blogu autor rozebrał ten moduł, możesz przeanalizować jego budowę ze zdjęć. (Zauważ, że w naturze ma 6 zacisków śrubowych, a nie 5, dwa z nich to przyłącze L połączone wewnętrznie - to umożliwia łatwą konwersję tego modułu w taki z wyjściem o napięciu sieciowym przez wstawienie mostka między dwoma sąsiednimi zaciskami - konkretnie mam na myśli jeden z zacisków L i zacisk L1; ale w twoim zastosowaniu ten drugi zacisk L możesz wykorzystać do lokalnego przełącznika.).
Moja wiedza o budowie takich urządzeń pozwala mi twierdzić, że podanie L na wejście sterujące nie spowoduje pojawienia się napięcia sieciowego na jego wyjściu beznapięciowym.
Ale w przypadku konstrukcji o nieznanym schemacie wewnętrznym zawsze przed użyciem należy przeprowadzić odpowiednie testy.