Sterownik żaluzji fasadowych (lamelki)

Dzień dobry,
próbuję zintegrować żaluzje fasadowe z silnikiem sonoff, który działa tak że przy dłuższym zwarciu podnosi lub opuszcza żaluzje, a przy krótkim zwarciu ustawia kąt lamelek. Mam sterownik dopuszkowy TS130F
_TZ3000_j1xl73iw (Dual smart curtain switch), który eksponuje jak na screenie,

jednak nie ma kąta nachychylenia lamelek. Czy ktoś z Was rozwiązał problem sterowania lamelkami, z tym/podobmym sterownikiem?
pzdr Marcin

Raczej ciężko będzie znaleźć coś zigbee , natomiast większość wifi oparta na esp8266, lub esp32 z wgranym esphome daje 100% satysfakcji.

Zależy mi na zigbee jednak.
A możesz podać linki do sterowników po wifi o których wspomniałeś ?, taki który obsługuje dwie zaluzje…

Nie znam takich, zmieszczenie 4 przekaźników w tak małej przestrzeni musi się wiązać z kiepską ich jakością i brakiem miejsca na sensowną elektronikę. Sam korzystam z shelly2pm i jestem zadowolony

Na pewno nie do puszkowe, jeżeli już to jakieś przekaźniki z oprogramowaniem ESPHome lub tasmota, gdzie można sterować długością impulsu i w ten sposób wyzwolić kąt lamelek, opuszczanie, podnoszenie.

Czytając odpowiedzi zacząłem już szukać przekaźników z ESPHome …

Szukaj takich do których da się wgrać ESPHome lub Tasmota o gotowych produktach z ESPHome nie słyszałem.
ESP8266 LC technology

4 Przekaźniki i wpinany moduł ESP-01 ESP8266 nie wiem czy da się tam wgrać esphome, musisz poszukać.

A to duże jest ? Do puszki pewnie się nie zmieści, mam żółte czyli 60.

6x6cm . Rozumiem że silnik ma swoją logikę długi i krótki impuls? Zmiana kierunku jak?

Tak silnik ma swoją logikę długi impuls góra/dół, krótki impuls kąt lamelek. Zmiana kierunku podajesz napięcie na dwa różne wejścia (osobna żyła)

W przypadku tasmota możesz ustawić sobie długość impulsu dla przekaźnika w ms 2 przekaźniki impuls długi/ krótki, pozostaje kwestia zmiany kierunku.

Zmiana kierunku używasz drugiego przekaźnika

Są niszowi wytwórcy (na palcach można liczyć ich wypusty, w sporej części są to chinole z softem zmienionym z Tuya), oprócz tego tu są szkielety YAMLi dla istniejącego sprzętu

ale czy coś odpowiedniego się znajdzie to nie wiem.

Straszne kombinacje, Shelly 2PM to moim zdaniem jedno z najlepszych wyjść. Czemu upierasz się przy 2 roletach w 1 module?

1 polubienie

@marcin1 Jak chcesz mieć zrobione raz i dobrze polecam jeden moduł na żaluzję, a gdy zdecydujesz się na shelly 2pm, mogę udostępnić yaml z pozycjami lameli , każdy klik zmienia procentowo np co 20%.
Potrzebna wstępna kalibracja, ale sprowadza się do ustalenia czasu w milisekundach pełnego ruchu lameli.

Poczytaj o zamel msrw-01

Jaki dokładnie model masz na myśli shelly 2pm? Idealnie jak był po zigbee…
Szukam cały czas rozwiązania po zigbee, jeśli nic nie znajdę bedę musiał dać wifi.

Jak jest zrealizowane sterowane przyciskami? Kierunek, lamelki, dodatkowe przyciski?

Ja mam po WIFI Shelly2PM gen2 , ale masz ten sam model gen4 , który może działać z zigbee Shelly S4SW-002P16EU-COVER control via MQTT | Zigbee2MQTT
Ma opcję lameli ale nie wiem jak działa

Kierunek lameli, to krótkie zwarcie, a góra dół to długie zwarcie, tak działa silnik.