Hej, chciałbym w jakiś sposób ogarnąć streamowanie muzyki do głośników, które mam w kuchni, tylko nie mam do końca pomysłu. Są to głośniki podłączone do wzmacniacza z portalu akcyjnego z interfejsem bluetooth. Dongle do HA odpada, ponieważ HA jest w innej lokalizacji w domu. Ewentualnie do wykorzystania mam jakieś RaspberryPi Zero W lub jakiś telefon z Androidem. Jakieś pomysły?
Możesz zaprzegnąć do tego jakiś stary telefon z androidem i na nim zainstalować snapcast do którego jest integracja np. w music assistant. Testowałem to jakiś czas i było całkiem spoko.
Dzięki a masz jakiś how to?
Potrzebujesz telefonu z zainstalowanym snapcast i HA z integracjami:
Aplikacje na androidzie odpalasz raz i ustaw tak żeby telefon nie ubijał tej aplikacji w tle. Potem w HA konfigurujesz snapcast i dopiero na samym końcu bierzesz się z Music Assistant i tam dodajesz odtwarzacz Snapcast.
Myślę że sobie poradzisz
Zaraz, zaraz, a gdzie tu jest serwer Snapcast?
Nie zabrakło czasem tego (albo serwera w innej postaci)?
edit - nie było tematu MA ma wbudowany serwer Snapcasta (tylko go nie używam)
Zainstalowałem serwer Snapcast na HA, potem dodatek Snapcast Client na HA i na Androidzie, ogólnie to działa, ale podczas odtwarzania muzyki przerywa Czyżby telefon z Androidem za słaby? Mam sterego Samsunga J6
A jak odtwarzasz muzykę bezpośrednio z telefonu na tym głośniku po BT (pomiń całe HA) to jest dobrze? Ja testowałem to na 2 telefonach gdzie jest BT 5.0 i głośnik też i nie było problemu, może jedynie z zasięgiem bo przy ok. 10 metrach zaczynało przerywać
Narazie pomijam głośnik BT, odtwarzam tylko na telefonie. Ewentualnie spróbuje na jakimś nowszym telefonie.
Niestety nie chodzi to tak jakbym chciał, przerywa dżwięk.
Robił ktoś próby np aby odtwarzaczem był np RaspberryPi Zero W i nim sterować za pomocą HA? Miałem swego czasu zainstalowane Volumio na Rpi ale wersja darmowa nie wspiera głośników buetooth w wersji free.
Może Lyrion Music Server i picoreplayer , wszystko razem śmiga u mnie jako multiroom.
@luki22 witamy na forum. Aby ułatwić wszystkim, proszę dodawaj linki do prezentowanych rozwiązań, zawsze będzie wiadomo co dokładnie masz na myśli. Wiem, każdy może poszukać ale po co każdy ma tracić czas na szukanie tego Ty możesz wprost udostępnić .
Proszę podziel sie kompletnym rozwiązaniem. Rzucanie sloganami laikom w temacie audio napewno niewiele pomoże. Ty juz przetarłes szlaki w tym temacie, sporo się dowiedziałeś, zdobyłeś doswiadczenie dlatego podziel się tym wszystkim.