Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie sterownika programowalnych LED. W sprzedaży są wersje wifi, zigbee i te oparte na esp32. Chciałbym wiedzieć jakie możliwości daje ten po zigbee, czy można uzyskać na nim takie efekty jak daje integracja wlan na esp. Może ktoś używa takiego sterownika prosiłbym o informacje jak to współpracuje z HA. chodzi o model GL-SPI-206P
Zacznij od szukania informacji na oficjalnych stronach np. Z2M
Masz opisane co potrafi w tym oprogramowaniu:
Mam takie 3, używam z powodzeniem z taśmami rgbic czy adresowalnymi lampkami. Pisałem więcej o tym tu: HA i oświetlenie adresowalne RGBIC (WLED) - #8 przez TomBod
A nie, sorki! Pytasz o modele zigbee, ja używam tych ESP32 po Wifi.
dzięki za informacje, własnie się zastanawiam czy zigbee czy esp32, poczytam sobie
Super, możesz opisać jakie emocje masz dostępne w HA. Chodzi o te po za włącz wyłącz ściemnianie i zmiana koloru. Interesuje mnie czy jest możliwość ustawiania jakiś efektów. Czy można ustawić efekt włączania i wyłączania na przykład.
No dobra. Mam podłączone 30 lampek. Chcę, by ta linia podzielona była na 3 segmenty, a potem chcę konfigurować scenariusze, w których każdy segment świeci inaczej (albo nie świeci), w ramach segmentu tez wybieram układ że świeci np. co druga, i w jakim kolorze itd. Da się?
Te sterowniki nie są do tego o czym ty myślisz, jeżeli chcesz efektów musisz patrzeć na, Adresowane paski LED RGB, WS2812B, WS2813 i odpowiednie sterowniki.
Ech, znowu nie doczytałem, przepraszam za zamieszanie.
Zwiodło mnie fizyczne podobieństwo urządzeń, myślałem że dyskutujemy o sterownikach WLED tylko w wersji zigbee. Stąd moja ciekawość.
Te oparte na ESP i sterowanie taśmami/lampkami adresowalnymi mam opanowane.
Jak chcesz coś co działa to poszukaj w HACS: dodatek UniLED - The Universal Light Controller, jest tam cała rodzina sterowników do taśm cyfrowych BLE, mam 3 sztuki I działają bezproblemowo.