Strownik Gledopto

Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie sterownika programowalnych LED. W sprzedaży są wersje wifi, zigbee i te oparte na esp32. Chciałbym wiedzieć jakie możliwości daje ten po zigbee, czy można uzyskać na nim takie efekty jak daje integracja wlan na esp. Może ktoś używa takiego sterownika prosiłbym o informacje jak to współpracuje z HA. chodzi o model GL-SPI-206P

Zacznij od szukania informacji na oficjalnych stronach np. Z2M
Masz opisane co potrafi w tym oprogramowaniu:

Mam takie 3, używam z powodzeniem z taśmami rgbic czy adresowalnymi lampkami. Pisałem więcej o tym tu: HA i oświetlenie adresowalne RGBIC (WLED) - #8 przez TomBod

A nie, sorki! Pytasz o modele zigbee, ja używam tych ESP32 po Wifi.

dzięki za informacje, własnie się zastanawiam czy zigbee czy esp32, poczytam sobie

Ja używam tych dwóch. ZIGBEE

Działają bez zastrzeżeń.

Super, możesz opisać jakie emocje masz dostępne w HA. Chodzi o te po za włącz wyłącz ściemnianie i zmiana koloru. Interesuje mnie czy jest możliwość ustawiania jakiś efektów. Czy można ustawić efekt włączania i wyłączania na przykład.

[GL-C-008P]

[ E3-ZR.miboxer]

No dobra. Mam podłączone 30 lampek. Chcę, by ta linia podzielona była na 3 segmenty, a potem chcę konfigurować scenariusze, w których każdy segment świeci inaczej (albo nie świeci), w ramach segmentu tez wybieram układ że świeci np. co druga, i w jakim kolorze itd. Da się?

Te sterowniki nie są do tego o czym ty myślisz, jeżeli chcesz efektów musisz patrzeć na, Adresowane paski LED RGB, WS2812B, WS2813 i odpowiednie sterowniki.

Ech, znowu nie doczytałem, przepraszam za zamieszanie.
Zwiodło mnie fizyczne podobieństwo urządzeń, myślałem że dyskutujemy o sterownikach WLED tylko w wersji zigbee. Stąd moja ciekawość.
Te oparte na ESP i sterowanie taśmami/lampkami adresowalnymi mam opanowane.

Jak chcesz coś co działa to poszukaj w HACS: dodatek UniLED - The Universal Light Controller, jest tam cała rodzina sterowników do taśm cyfrowych BLE, mam 3 sztuki I działają bezproblemowo.