Witam serdecznie
Dopiero zaczynam przygodę z HA i mam już za sobą kilka nieprzespanych nocy…w większości przypadków zawsze udało się znaleźć rozwiązanie. Teraz poległem na podstawach . Tak jak w temacie utworzyłem za pomocą pomocnika sumę dwóch encji ( jednostki, klasy , etc są właściwe) po kliknięciu encja pokazuje sumę. Jednak gdy wykorzystam w panelu energii w edytowalnej karcie ( nie ma w niej opcji dodania dwóch osobnych źródeł jak to ma miejce w budowanej zakładce energia HA) wskazuje 0 lub po czasie wartość cząstkową. Co mogę z tym zrobić?
Musisz pokazać co masz.
Pokaż szablon pomocnika , który sumuje i atrybuty jakie ma ten pomocnik
Narzędzia deweloperskie
> Stany
Cześć
Problem jest chyba w tym, że karta Energy Flow Card Plus bada różnice poziomów w w oknie czasowym. (np czyli jeśli było 10 a jest 15 to 5 ) oraz zerowanie wartości po następnego dnia.
Co można z tym zrobić?
sensor.pv_total_energy_daily
Stan 13.778
state_class: total_increasing
unit_of_measurement: kWh
device_class: energy
friendly_name: PV total energy daily
Pozdrawiam
Sumowanie 2 , przykład:
state: >
{% set energy_1 = states('sensor.pv_energy_1') | float(0) %}
{% set energy_2 = states('sensor.pv_energy_2') | float(0) %}
{{ energy_1 + energy_2 }}
unit_of_measurement: 'kWh'
device_class: energy
state_class: total
lub
"{{ (states('sensor.pv_energy_1') | float) + (states('sensor.pv_energy_2') | float) }}"
state_class: total_increasing
Statystyki skumulowanego wzrostu wartości czujnika od momentu jego pierwszego dodania są aktualizowane co 5 minut. Malejąca wartość jest interpretowana jako początek nowego cyklu licznika lub wymiana licznika.
Czy jest możliwe, że wartość energii PV jest “malejąca”?
Jak tak to spróbuj state_class: total
(tak jak w przykładzie)
/
“Normalna” energia (sieć) jest zawsze narastająca np. 100,101,102 kWh.
W PV jest narastająca ale w czasie kiedy panele nie dostarczają energii a inwerter pobiera z sieci może wystąpić taka sytuacja
Malejąca wartość jest interpretowana jako początek nowego cyklu
(nie posiadam PV ale się wypowiem)
to wtedy inwerter się wyłącza. produkcja z PV jest zawsze rosnąca.
Nie jest możliwe.
Tak jeśli odczyt jest z inwertera.
Natomiast jeśli są klamry (CT) do odczytu energii na przewodzie, to po przejściu inwertera w stan “oczekiwania” energia jest pobierana z sieci do inwertera
Czyli jest wartość ujemna.
Nie jest podana integracji falownika, z tego powodu wnioskuje, że odczyt energii jest przez pomiar a nie odczyt
Cześć, mam ten sam problem, poradziłeś sobie z tą sumą?
Pracuję nad tym i jeszcze kilkoma innymi problemami. Ale chwilowo musiałem odpuścić bo jestem w terenie od kliku dni.
Udało się zsumować dwa sensory. Problem polegał na tym, że takie sumowanie nie pobiera parametrów z historii, statystyki itd.
A dodatkowo w moim przypadku czujniki odświeżały się z rożnym interwałem. Problem wiec rozwiązałem z pomocą szablonu licznika mediów i tam wczytałem sumę i kasowanie dla doby. Działa . Pewnie to dal wielu było oczywiste, ale ja dopiero raczkuję w HA. Pozdrawiam
Użyłeś pomocnika licznik mediów i masz teraz tą encje w panelu energii, bo mi się nie wyświetla…
Pomocnik dziedziczy niektóre klasy pod warunkiem, że encje źródłowe mają je poprawne.