Witam serdecznie ![]()
Dopiero zaczynam przygodę z HA i mam już za sobą kilka nieprzespanych nocy…w większości przypadków zawsze udało się znaleźć rozwiązanie. Teraz poległem na podstawach
. Tak jak w temacie utworzyłem za pomocą pomocnika sumę dwóch encji ( jednostki, klasy , etc są właściwe) po kliknięciu encja pokazuje sumę. Jednak gdy wykorzystam w panelu energii w edytowalnej karcie ( nie ma w niej opcji dodania dwóch osobnych źródeł jak to ma miejce w budowanej zakładce energia HA) wskazuje 0 lub po czasie wartość cząstkową. Co mogę z tym zrobić?
Musisz pokazać co masz.
Pokaż szablon pomocnika , który sumuje i atrybuty jakie ma ten pomocnik
Narzędzia deweloperskie > Stany
Cześć
Problem jest chyba w tym, że karta Energy Flow Card Plus bada różnice poziomów w w oknie czasowym. (np czyli jeśli było 10 a jest 15 to 5 ) oraz zerowanie wartości po następnego dnia.
Co można z tym zrobić?
sensor.pv_total_energy_daily
Stan 13.778
state_class: total_increasing
unit_of_measurement: kWh
device_class: energy
friendly_name: PV total energy daily
Pozdrawiam
Sumowanie 2 , przykład:
state: >
{% set energy_1 = states('sensor.pv_energy_1') | float(0) %}
{% set energy_2 = states('sensor.pv_energy_2') | float(0) %}
{{ energy_1 + energy_2 }}
unit_of_measurement: 'kWh'
device_class: energy
state_class: total
lub
"{{ (states('sensor.pv_energy_1') | float) + (states('sensor.pv_energy_2') | float) }}"
state_class: total_increasing
Statystyki skumulowanego wzrostu wartości czujnika od momentu jego pierwszego dodania są aktualizowane co 5 minut. Malejąca wartość jest interpretowana jako początek nowego cyklu licznika lub wymiana licznika.
Czy jest możliwe, że wartość energii PV jest “malejąca”?
Jak tak to spróbuj state_class: total (tak jak w przykładzie)
/
“Normalna” energia (sieć) jest zawsze narastająca np. 100,101,102 kWh.
W PV jest narastająca ale w czasie kiedy panele nie dostarczają energii a inwerter pobiera z sieci może wystąpić taka sytuacja
Malejąca wartość jest interpretowana jako początek nowego cyklu
(nie posiadam PV ale się wypowiem)
to wtedy inwerter się wyłącza. produkcja z PV jest zawsze rosnąca.
Nie jest możliwe.
Tak jeśli odczyt jest z inwertera.
Natomiast jeśli są klamry (CT) do odczytu energii na przewodzie, to po przejściu inwertera w stan “oczekiwania” energia jest pobierana z sieci do inwertera
Czyli jest wartość ujemna.
Nie jest podana integracji falownika, z tego powodu wnioskuje, że odczyt energii jest przez pomiar a nie odczyt
Cześć, mam ten sam problem, poradziłeś sobie z tą sumą?
Pracuję nad tym
i jeszcze kilkoma innymi problemami. Ale chwilowo musiałem odpuścić bo jestem w terenie od kliku dni.
Udało się zsumować dwa sensory. Problem polegał na tym, że takie sumowanie nie pobiera parametrów z historii, statystyki itd.
A dodatkowo w moim przypadku czujniki odświeżały się z rożnym interwałem. Problem wiec rozwiązałem z pomocą szablonu licznika mediów i tam wczytałem sumę i kasowanie dla doby. Działa . Pewnie to dal wielu było oczywiste, ale ja dopiero raczkuję w HA. Pozdrawiam
Użyłeś pomocnika licznik mediów i masz teraz tą encje w panelu energii, bo mi się nie wyświetla…
Pomocnik dziedziczy niektóre klasy pod warunkiem, że encje źródłowe mają je poprawne.
Siemka, podzielił byś sie opisem jak to zrobiłeś bo też mam część paneli pod Sofarem a część pod Hoymiles. Z góry dzięki.