Supla (brama wjazdowa i furtka) - Home Assistant

Witam, po zalogowaniu do supla mam fajnie zrobione przez firmę, że mogę sterować jednym skrzydłem bramy lub cała bramą która się otwiera.

Udało mi się dodać suple do home assistant, ale mam tylko dwa czujniki i otwieranie/zamykanie całej bramy.
Sposób w jaki to działa to w yaml mam dodany config i mqqt

Jak zrobić by dodać sterowanie skrzydłem które jest w supli?

Zrób jakiegoś screena z Supli jak to masz skonfigurowane, domyślam się, że masz SBW-02 i jeden kanał steruje całością a drugi skrzydłem?

Ok, czyli tak jak myślałem, a w HA jak to wygląda?
Co widzisz w MQTT? Wg mnie powinieneś mieć jakby dwie bramy w HA, i każdą z nich wyzwolić indywidualnie jak w Supli.

mam tylko coś takiego:

To są dwie opcje: albo jest jeden topic w MQTT o sterowaniu bramą albo HA źle interpretuje dwa.

Umiesz się podłączyć MQTT Explorerem do MQTT Supli? Przydał by się screen co dla tego urządzenia jest faktycznie publikowane.

nie umiem się podłączyć.
Czy potrzebuje to robić lokalnie czy mogę to robić poza domem?
Podłączyłem to sobie po cloudfare i mogę to przez przeglądarkę sprawdzić?

Do mqtt supli się połączysz z dowolnego miejsca, są te same dane potrzebne co podajesz w HA, tylko inne narzędzie.

Po Cloudflare masz pewnie HA dostępne ale to inna sprawa

Co muszę tutaj jako host i port podać jak jestem poza domem i wchodzę przez domenę?

Czyżby to były dane z configa?

Przecież to Ty używasz supli, więc wiesz do którego serwera supli się logujesz … xxxxx.supla.org a i port musisz podać prawidłowy, zapewne 8883 i oczywiście swoje dane do logowania i hasło jakie masz do supli.

Edit Włączony TLS (encryption)

a co to ma do rzeczy skoro logujesz się do chmury na serwerze supli, możesz i w Zimbabwe być albo siedzieć w Okusi-Ambeno. :slight_smile:

1 polubienie

mam coś takiego:

I to odpowiada na pytanie czemu jest jedna brama, bo jest inna funkcja zdarzenia , pokaz z Supli konfigurację kanału otwierania furtki

A jak wyglądają atrybuty encji bramy ? Możesz to zobaczyć w … Narzędzia deweloperskie > Stany i po wpisaniu twojej encji pokaż te atrybuty.

No i wszystko jasne, to jest faktycznie jako furtka ustawione, HA nie umie w furtki, ale da się to obejść, zajrzyj na forum supli, był ostatnio taki temat

https://forum.supla.org/viewtopic.php?p=89176#p89176

1 polubienie

Dokładnie tak jak podał @rafalkalwak musisz dopisać sobie dodatkowo do yaml'a tą brakującą encję furtki.

czy to powinno tak wyglądać w config.yaml?

mqtt:
  broker: mqtt125.supla.org
  port: 8883
  certificate: auto
  username: user
  password: passuser
  discovery: true

http:
  use_x_forwarded_for: true
  trusted_proxies:
    - 172.30.33.0/24
cover: