SUPLA lokalnie + MQTT

Mam w dockerze serwer supli. W pliku konfiguracyjnym ustawiłem, że ma się łączyć z Brokerem MQTT w HA ( obecnie Mosquito ). W logach MQTT jest połączenie z Suplą w dockerze.

2024-08-26 13:53:58: New connection from 192.168.88.79:35882 on port 1883.
2024-08-26 13:53:58: New connection from 192.168.88.79:35880 on port 1883.
2024-08-26 13:53:58: New connection from 192.168.88.79:35890 on port 1883.
2024-08-26 13:53:58: New client connected from 192.168.88.79:35882 as homeassistant-pub (p2, c1, k30, u'supla').
2024-08-26 13:53:58: New client connected from 192.168.88.79:35880 as homeassistant-unpub (p2, c1, k30, u'supla').
2024-08-26 13:53:58: New client connected from 192.168.88.79:35890 as homeassistant-sub (p2, c1, k30, u'supla').
MQTT_BROKER_ENABLED=true
MQTT_BROKER_HOST=192.168.88.11
MQTT_BROKER_PORT=1883
MQTT_BROKER_TLS=false
MQTT_BROKER_USERNAME=supla
MQTT_BROKER_PASSWORD=haslo
MQTT_BROKER_CLIENT_ID=homeassistant

Autodiscovery w MQTT włączone jednak żadne urządzenie z Supli mi nie wskakuje do HA jako wykryte.

Chcę mieć suple całkowicie odciętą od internetu więc chcę się pozbyć całkowicie mostu MQTT HA-Supla mqtt39.supla.org:8883.

Pogrzebałem internet i są same poradniki odnośnie łączenia poprzez bridge

Ja się nie znam w szczególności na Supli, ale skoro głęboko przekopałeś temat

to pewnie wiesz, że tzw. serwer Supli jest w istocie brokerem MQTT (i na jakiejkolwiek bazie by się nie opierał jest z pewnością ściśle dostosowany do założeń systemu Supla)

tak samo jak Mosquitto jest brokerem MQTT

a że klienty MQTT mogą się z zasady łączyć tylko z jednym brokerem, to między brokerami musisz stworzyć mostek.

# MQTT Broker settings (you have to run the broker yourself)

ten komentarz mnie zmylił. Zrozumiałem to jako “ustawienia mqtt brokera , który sam sobie musisz uruchomić z którym ja się połącze”.

# MQTT Broker settings (you have to run the broker yourself)
MQTT_BROKER_ENABLED=true
MQTT_BROKER_HOST= 
MQTT_BROKER_PORT=1883
MQTT_BROKER_TLS=false
MQTT_BROKER_USERNAME=
MQTT_BROKER_PASSWORD=
MQTT_BROKER_CLIENT_ID=supla

czyli w tym konfigu stawiam brokera supla i most w HA ma wskazywać na tego brokera ?

To może ustaw konfigurację w urządzeniu zamiast protokół Supli wybierz mqtt i namiar na mosquitto w HA…

Zgadza się ale Ty właśnie chcesz zamienić serwer Supli w chmurze na własny serwer Supli czyli w własnym serwerze Supli musisz uruchomić MQTT a potem do tego stworzyć most z brokera Mosquito.

sprawdzałem. niestety SBW-02 w wersji .58 nie ma MQTT

# MQTT Broker settings

to w domyśle wziąłem za adres moje MQTT brokera i do głowy mi nie przyszło, że do dane brokera supli, który powstanie w dockerze

Zobacz ten link:

Przewiń na dół do pkt. " Integracja MQTT dla prywatnych instancji serwera Supla"
Zrobiłem zgodnie z tym i wszystko działa aż miło.

1 polubienie

Już sprowadzam, ale z tego co zerknąłem to mam zrobione dokładnie tak jak w opisie.

U mnie działa bez problemu.

To pokaż ze szczegółami jak masz to zrobione… tylko wtedy jest szansa, że ktoś znajdzie błędy i je wskaże (własnych błędów zazwyczaj się nie widzi).

1 polubienie

Sprawdziłem i serwer Supla Cloud (postawionym lokalnie) nie jest brokerem MQTT a klientem. W związku z tym komentarz w ustawieniach .env supla mówił dobrze. Na tych kilka dni włączyłem most i dane miałem z srv39.supla.org. Wczoraj puściłem aktualizacje mosquitto. Dziś wyłączyłem most, w serwerze supli lokalnie wskazałem na IP mosquitto i encja wskoczyła.

Jak widać w pierwszym moim poście cały czas miałem ‘dobre’ połączenie z clienta supli do mosqitto z sieci lokalnej tylko mosquito nie tworzył nowej encji. To mi nie dawało spokoju

Sprawdziłem i miałem dokładnie tak samo. Nie wiem czy SQL się pogubił, czy Mosquitto ale encje nie wskakiwały, mimo tego że połączenie między serwerem supla local i mosquitto było. Po aktualizacji Mosquitto magicznie się naprawiło

1 polubienie

z jakiego manuala stawiałeś suple lokalnie ?
jaka dystrybucje linuxa masz jako system pod suple ?

z jakiego manuala już nie pamiętam. ale supla siedzi jako CT w proxmoxie i jest to debian 12

CT ? tzn jako maszyne wirtualna masz debiana i na nim supla ?

Jako kontener Debiana

nie stawiałem jeszcze kontenerów na debianie, możesz coś podpowiedzieć jak sie za to zabrać ?

Nigdy jeszcze nie stawiałem serwera Supla ale na Twoim miejscu zaczął bym od oficjalnego poradnika twórców: