Zapraszam do dyskusji w temacie:
Artur mam postawione HA na PROXMOX. W supervisor/adds on store po nawie nie znajduje SSH & WEB Terminal, skąd pobrać? masz może link na github?
Jest w dodatkach w supervisor. Tylko musisz mieć włączony tryb zaawansowany w profilu użytkownika.
Cześć,
A i u mnie pojawił się problem. Otóż po wpisaniu komendy w terminalu brak reakcji - nie pobiera i nie instaluje HACS’a. Może coś w konfiguracji SSH & WEB terminal’a? Zostawioną mam konfigurację defaultową.
authorized_keys: []
sftp: false
compatibility_mode: false
allow_agent_forwarding: false
allow_remote_port_forwarding: false
allow_tcp_forwarding: false
zsh: true
share_sessions: false
packages: []
init_commands: []
Jeżeli terminal Tobie działa to nie jest to problem konfiguracji dodatku.
Jeżeli nie działa Tobie polecenie wget to możesz mieć problem z siecią/internetem. Wklej jaki dostajesz komunikat po wykonaniu polecenia.
Generalnie wget pobiera plik z internetu
Nie ma żadnego komunikatu.
Jakby nic się nie wydarzyło.
A zobacz czy nie pobrało Tobie tego pliku. Polecenie ls -al wyświetli zawartość katalogu
nie pobrany.
Może głupie pytanie:
czy konfigurację w terminalu pozostawiam defaultową (hasło powinno być puste??)
ssh:
username: hassio
password: ‘’
?
Czy gdzieś “po drodze” nie powinienem być zalogowany / wprowadzić dane do logowania ?
Ja zawsze podaje hasło ale jeżeli terminal się uruchomił to nie powinno to być problemem.
Zrób jakiś ping www.wp.pl zobacz czy masz działający net.
odpowiedź na poziome 5ms
jest rozwiązanie:
nie wiem dlaczego, ale kopiując link z opisu pod filmem, dodany był do niego znacznik <200b> po słowie “install”
Widać to na moim printscreenie.
Po usunięciu go instalacja przebiegła bez zastrzeżeń.
Artur, dziękuję za zainteresowanie problemem.
super a miałem powiedzieć żebyś spróbował ze strony kopiować link?
Trochę dziwne że wget nie wyświetlił żądnego błędu.
Właśnie, żadnego komunikatu, ale podświetlił znacznik, a ja jakoś to ignorowałem. Dopiero po kilku restartach, zmianach ustawień itd. nastąpiło olśnienie
Fajnie że się udało.
Cześć,
Dziękuję za twoje materiały. Dzięki nim udało mi się postawić HA na Proxmox co dało mi sporo frajdy
Mam problem z instalacją HACS. SSH & Web Terminal po zainstalowaniu nie startował więc mam Terminal & SSH. Po wklejeniu polecenia dostaję taki zwrot: no such file or directory
Jakieś pomysły?
ttps zamiast https
Prawdopodobnie należało skonfigurować addona.
Poszło! Dzięki za szybką odpowiedź
Witaj,
komenda w terminalu poszła, instalacja niby dokonana ale jak chcę dodać integrację to niestety nie wyszykuje mi jej. Reset ani restart nie pomagają ;(
HA w dokerze
Edit:
temat już ogarnięty
To napisz jak to ogarnąłeś.
wszystko zgodnie z opisem Artura, a HACS pojawił się po około dniu od instalacji.
Pomimo kilkukrotnych restartów po instalacji.