Witam . Proszę o pomoc w zbudowani wyświetlania na ekranie tableta 4 lub 6 kamer z monitoringu oczywiście ip i w czasie rzeczywistym. Próbowałem już prawie wszystkiego .
Na dzaschbordzie pokazuje obraz nieraz 2 min i zaczyna kręcić kółka a niekiedy robi biały oraz i musze wyłączyć kartę i włączyć ponownie
# Przykład konfiguracji go2rtc
go2rtc:
streams:
kamera_wjazd: rtsp://admin:HASLO@IP_KAMERY:554/live/ch1 # Link zależy od modelu kamery
kamera_przod: rtsp://admin:HASLO@IP_KAMERY:554/live/ch1
Strumień z kamery leci już przez wbudowany w integrację go2rtc. Musisz wejść na podstronę usługi go2rtc i odczytać URL dla strumienia kamery już po konwersji w go2rtc
to jest 9 mozliwosci kamer wyciagniere z rejestratora aby ciagnął z 1 miejsca ( moze błąd) na kompie ladnie bez zajakniecia dziala na tabecie niby dziala ale potrafi obraz z np osobą pokazac 2 lub 4 mn później czyli nie live .
Na moje oko to mocno brakuje mocy obliczeniowej na tym komputerze gdzie pracuje FFmpeg (czyli tam gdzie masz pewnie HAOS, może jakiś archaiczny procesor, albo chcesz za dużo naraz obrabiać).
Druga kwestia to pchanie wszystkich streamów przez rejestrator zamiast brać je bezpośrednio z kamer (w końcu chodzi tylko o podgląd), to generalnie słaby pomysł. Jeśli chcesz w ten sposób, to wrzuć je na podzielnik ekranu w rejestratorze i bierz z niego tylko jeden stream z całym multiviewerem (to wygląda zwykle koślawo, bo często nie ma dedykowanego streamu multiviewera, a jest tylko ekran roboczy rejestratora, który czasem nie pokazuje multiviewera, ale to drastycznie redukuje potrzebne zasoby zarówno na komputerze jak i na tablecie).
I trzecia sprawa, jeśli chcesz używać starszego sprzętu komputerowego to dobieraj kodek na jego możliwości - o ile dekodowanie x264 nie stanowi problemu od lat, to enkodowanie ze wspomaganiem sprzętowym jest niedostępne w starszych generacjach procesorów oraz bywa w ogóle wykrojone w sprzęcie lowend. Więc do rozważenia wybranie w kamerze jako podglądu starszego kodeka zamiast x264 (jak MJPEG, który tak doskonale się nie kompresuje, ale wymaga śmiesznie małej mocy obliczeniowej przy dalszej obróbce).
Swoją drogą, czy tablet jest dobry urządzeniem do podglądu llive obrazu z N kamer? Przecież dekodowanie kilku strumieni h.264/h.265 w jednym czasie dość mocno obciąża urządzenie.
Co to w ogóle masz za tablet? No i próbowałeś wyświetlić dashboard z kamerami np. na komputerze (lepsze parametry niż tablet)? Może tam też jest ten problem. Więc, wtedy może być tak, że wąskim gardłem będzie sprzęt na którym masz postawione HA. Sprawdzałeś jak jest obciążony kiedy próbujesz wyświetlać obraz z wszystkich kamer jednocześnie?
Ale przecież zaktualizowanie webview ma wpływ tylko na wyświetlanie aplikacji, więc nie będzie to miało znaczącego wpływu na wydajność. Przejście na rtsp też raczej niewiele zmieni, bo strumień video i tak musi być zdekodowany na tablecie.
Tak spojrzałem co za sprzęt i skoro karta graficzna to Mali-G72 (która nie ma akceleracji żadnych kodeków), to podpytałem AI co potrafi ten procesor MT6771 (który ma dedykowany blok VPU dla akceleracji dekodowania wideo)
The MediaTek MT6771 (Helio P60/P70) VPU is capable of decoding one 1080p (Full HD) x264 (H.264) stream at 60fps or two to four 1080p x264 streams at 30fps concurrently (depending on the specific implementation, profile, and bitrate).
Based on standard VPU capabilities for this generation of chipset:
Max Resolution: 1080p at 60fps or 30fps.
Concurrent Streams: Typically 2x 1080p@30fps or up to 4x 720p@30fps.
Encoding: The VPU can handle H.264 encoding at 1080p@30fps.
The VPU allows for hardware-accelerated, low-load decoding, meaning it does not heavily burden the main CPU while handling these streams.